Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

ÎN LOCUL FOSTEI FABRICI DE CIOCOLATĂ DIN BRAŞOVLidl a obţinut aprobarea pentru a construi un hotel "în trepte"

OVIDIU VRÂNCEANU Ştirile Zilei /

Lidl a obţinut aprobarea pentru a construi un hotel "în trepte"

Consilierii locali braşoveni au aprobat, în şedinţa de la finele lunii mai, faza finală a Planului Urbanistic Zonal propus de Lidl România pentru terenul de 13.000 mp de pe strada A. I. Cuza, unde până acum trei ani încă mai erau clădirile vechii fabrici de ciocolată a Braşovului.

Zona studiată face parte din subzona funcţională M1, respectiv subzona mixtă situată între limitele zonei de protecţie a valorilor istorice şi arhitectural urbanistice, unde se aplică prevederile regulamentelor locale de urbanism aferente PUZ "Zona istorică Braşovul Vechi" şi "Zona de rezervaţie de arhitectură Cetate Braşov" aprobat cu HCL nr. 797/2009 şi PUZ "Zona centrală" aprobat cu HCL nr.253/2007.

Muncă de convingere cu vecinii

Amenajarea în locul fabricii de bomboane de pe strada A. I. Cuza a unui ansamblu format din hotel, centru de conferinţe, dar şi a unui supermarket Lidl a stârnit nemulţumirea locatarilor din zonă, astfel că la dezbaterea publică a Planului Urbanistic Zonal pentru acest proiect, organizată în noiembrie 2015, au existat o serie de observaţii. Lidl a refăcut documentaţiile, efectuând şi un nou studiu de însorire, dar tot au mai existat observaţii, astfel că abia la începutul lui ianuarie 2017 a reuşit să se înţeleagă cu toţi locatarii asupra proiectului final, obţinând acordurile notariale ale tuturor proprietarilor nemulţumiţi cu privire la forma finală a PUZ-ului. Astfel, documentaţia a fost analizată din punct de vedere urbanistic de către Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism din cadrul Primăriei Braşov din data de 10.01.2017, fiind avizată.

Având în vedere că au fost în continuare observaţii, documentaţia a fost amânată până la rezolvarea tuturor neînţelegerilor dintre iniţiatorul PUZ-ului şi proprietarii riverani. Cu adresa nr. 353/04.01.2017, iniţiatorul documentaţiei depune acordurile notariale ale tuturor proprietarilor riverani care au avut obiecţiuni.

Etajele hotelului au mai "intrat la apă"

Astfel, în conformitate cu PUZ-ul aprobat, hotelul va dispune de un centru de conferinţe care va veni în completarea serviciilor oferite, conferindu-i calitatea de hotel urban. Regimul de înălţime al construcţiei care va adăposti hotelul propriu-zis, va avea maximum 4 etaje, respectiv o înălţime de cel mult 17 metri la cornişă, iar clădirea, care va adăposti şi centrul de conferinţe, va fi de fapt în trepte, urmând să aibă între 2 şi 4 etaje, faţă de propunerea iniţială care prevedea o construcţie de 5 etaje plus încă un etaj retras. În conformitate cu PUZ-ul, Procentul de Ocupare a Terenului (POT) pentru această clădire, care va fi amplasată în partea dinspre intrarea spre str. Colonel Buzoianu (partea dinspre Birtish Pub), va fi de 60%, iar Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) va fi 3. "Pe lângă funcţiunea de cazare şi organizare conferinţe, vor fi amenajate spaţii pentru servicii sau mici spaţii comerciale, conexe activităţii hoteliere. Ponderea funcţiunii hoteliere - centru conferinţe în cadrul ansamblului este de 75% din suprafaţa desfăşurată (13.000 MP - n.r.), restul de 25% revenind spaţiului comercial. Spaţiile comerciale ale ansamblului vor fi adăpostite într-o clădire cu regim de înălţime parter, specificul lor fiind de vânzare a produselor de larg consum. Acestor construcţii li se adaugă o clădire parter liber, care va funcţiona ca peron acoperit pentru zona de aşteptare a staţiei de transport şi pentru parcaj", se precizează în memoriul care a stat la baza aprobării acestui PUZ. Supermarketul va fi amenajat în partea dinspre strada Aninoasa, iar între acesta şi hotel va fi o parcare care va avea 160 de locuri.

Odată cu realizarea ansamblului, se va studia şi lărgirea străzii Col. Ion Buzoianu, creându-se astfel posibilitatea reală de circulaţie în ambele sensuri. Lărgirea străzii se va realiza prin retragerea limitei de proprietate de la nord-vest a parcelei.

Documentaţia PUZ aprobată are o valabilitate de cinci ani.

Lidl România a plătit pentru achiziţia terenului de 9.866 de m.p pe care odinioară se întindea fabrica Cibo, 2,170 milioane de euro, la un preţ de aproximativ 220 de euro pe metrul pătrat.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional