În curând avem un prilej de analiză prin faptul că au trecut aproape 4 ani de la schimbările semnificative ale legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, republicată. Odată cu timpul parcurs de la momentul menţionat putem spune că înţelegerea acestui domeniu atât de important din multe perspective (economice, de mediu, calitate a vieţii şi multe altele) îşi găseşte locul în procesul de concepţie şi edificare a clădirilor.
Auditorul energetic este cel care în baza atestatului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice realizează un audit energetic pentru clădiri sau unităţi de clădire şi întocmeşte pentru clădire sau imobil un certificat energetic şi raportul de audit energetic. Înţelegerea, analiza şi încadrarea aspectelor care ţin de performaţa energetică a unei clădiri sunt părţi ale îndatoririi auditorului energetic. În cazul implementării certificatului de performanţă energetică lucrurile sunt destul de clare, acesta fiind obligatoriu în diferite etape ale clădirii (recepţia lucrărilor, intabulare, vânzare sau închiriere), avem încă de recuperat un deficit în cazul respectării obligativităţii de prezentare a acestui document la închiriere sau în multe cazuri, mai ales ale clădirilor publice, prezentarea acestui document prin amplasare lui la loc vizibil încă se lasă aşteptată.
"Am parcurs un drum important dar sunt încă multe lucruri de făcut pentru performanţa energetică în general. Să luăm exemplul Suediei unde din nici un anunţ de închiriere sau vânzare nu lipseşte grupa energetică sau consumul mediu anual pe metru pătrat al proprietăţii. În felul acesta oricine este interesat de proprietatea respectivă îşi poate determina un cost de asigurare a confortului interior. Am observat în ultima perioadă un interes ridicat al beneficiarilor pentru înţelegerea aspectelor care ţin de performanţa energetică încă din partea de concepţie, din proiectare. Lucrăm îndeaproape cu mai multe birouri de proiectare pentru care furnizăm servicii de analiză a consumului şi oferim soluţii de îmbunătăţire a performanţei energetice a clădirilor pe care le proiectează astfel încăt să se încadreze în cele mai bune niveluri de consum", a declarat doamna Dr. Arh. Adina Avram, manager al biroului de proiectare AIA Proiect şi auditor energetic gradul I pentru clădiri.
În cazul în care se va respecta termenul, începând cu 31.12.2020 avem obligaţia ca toate clădirile să consume energie din surse convenţionale aproape zero astfel că performanţa energetică este din ce în ce mai urmărită în proiectarea clădirilor noi. Actul normativ stabileşte, totodată şi un procentaj minim de energie primară la 10 procente care trebuie asigurată din surse regenerabile de energie la construirea clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero din surse convenţionale.
AIA Proiect este un birou de proiectare în România din 2008 format din oameni tineri şi pasionaţi. Furnizori de servicii dedicate partenerilor, echipa AIA Proiect acoperă domenii precum arhitectura, ingineria, performanţa energetică şi evaluarea oferind servicii de proiectare, audit energetic, evaluare imobiliară şi bunuri mobile, studii de specialitate şi cadastru. Mai multe detalii la https://www.aia-proiect.ro .