Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

COMUNICAT DE PRESĂ:Conferinţa "Proiectare inovativă pentru dezvoltarea sustenabilă a infrastructurii"

A.C. Ştirile Zilei /

Întâlnirile b2b

Întâlnirile b2b

Conferinţa "Proiectare inovativă pentru dezvoltarea sustenabilă a infrastructurii", organizată de Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior (Biroul ICE Bucureşti), în colaborare cu Asociaţia Italiană a Organizaţiilor de Inginerie, Arhitectură şi Consultanţă tehnico-economică (OICE), sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti, a avut loc ieri, la Hotel Radisson, Sala Atlas.

Lucrările conferinţei au fost deschide de Luca Gentile, directorul Agenţiei Italiene pentru Comerţ Exterior (biroul ICE Bucureşti) care i-a salutat pe toţi cei prezenţi şi a afirmat faptul că piaţa contrucţiilor a avut o creştere importantă în România, dar a adus în discuţie şi punctele slabe de luat în considerare şi anume faptul că mai este de lucru în ceea ce priveşte fondurile europene.

Gentile a declarat că schimburile bilaterale dintre Italia şi ţara noastră au înregistrat o creştere de 5% în primele trei luni acestui an faţă de perioada similară a anului trecut.

Biroul ICE de la Bucureşti primeşte în fiecare an aproape 500 solicitări din partea societăţilor italiene ce doresc să intre pe piaţa românească.

Beatrice Vecchioni, consilier şi şef adjunct de Misiune în cadrul Ambasadei Italiei la Bucureşti a vorbit despre raporturile dintre Italia şi ţara noastră şi necesitatea de colaborare între cele două ţări în vederea dezvoltării infrastructurii în România: modernizarea reţelelor feroviare, lărgirea străzilor.

Maurizio Boi, vicepreşedintele Asociaţiei italiene a organizaţiilor de inginerie, arhitectură şi consultanţă tehnico-economică OICE, a afirmat faptul că la întâlnirile b2b din partea a doua a evenimentului au confirmat prezenţa 20 de societăţi italiene, înseamnă că piaţa românească este "foarte importantă".

Reprezentantul CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), Sorin Dicu, a vorbit în cadrul conferinţei despre proiectele ce urmează a fi implementate cu fonduri UE în perioada 2014 - 2020.

Exemple de autostrăzi în pregătire: Autostrada Brasov-Bors, Pod peste Prut de la Ungheni, Autostrada Brasov-Targu Mures - Cluj - Oradea, Autostrada Targu Neamt - Iasi - Ungheni, Autostrada Sibiu - Brasov - secţiunea Făgăraş - Braşov, Autostrada Braşov - Borş, Autostrada Sibiu - Piteşti, Autostrada de centură Bucureşti Nord, Autostrada Comarnic - Braşov, Autostrada Comarnic - Braşov - sector Comarnic - Predeal, Autostrada de centură Bucureşti Sud.

CNAIR promovează în prezent o nouă abordare care se axează pe: continuarea proiectelor începute care sunt în plin proces de derulare, luarea unor măsuri imediate pentru urgentarea deblocării şi accelerarea procedurilor pentru licitarea şi execuţia proiectelor, demararea de noi proiecte, obţinerea şi utilizarea în mod eficient atât a fondurilor de la bugetul de stat cât şi a fondurilor europene, au fost iniţiate procedurile de negociere cu JASPERS/Comisia Europeană/Autoritatea de management pentru finanţarea proiectelor de construcţie, deblocarea portofoliului POIM 2014-2020 pentru asigurarea unui nivel de absorbţie maximal la finele actualei perioade de programare, finalizarea lucrărilor de reabilitare/modernizare, finalizarea construcţiilor de variante de ocolire.

Jean Nicolaos, director de Comunicare şi Relaţii externe în cadrul Companiei naţionale de Căi ferate, CFR, a declarat faptul că strategia naţională şi europeană în domeniul feroviar este concentrată pe reabilitatea căilor ferate existente.

Iustin Ivănescu, Associate Banker BERD - Banca europeană pentru reconstrucţie şi dezvoltare pentru România a afirmat că BERD caută municipalităţi cu viziune pe termen lung pe să le poată ajuta cu investiţii financiare, asistenţă tehnică şi consultanţă.

La finalul primei părţi a evenimentului a fost semnat documentul MEMORANDUM OF UNDERSTANDING între OICE - Asociaţia Italiană a Organizaţiilor de Inginerie, Arhitectură şi Consultanţă tehnico-economică şi ARIC - Asociaţia română a Inginerilor Consultanţi.

Cea de-a doua parte a conferinţei a fost deschisă de Francesco Fiermonte, responsabil internaţionalizare OICE - Asociaţia italiană a organizaţiilor de inginerie, arhitectură şi consultanţă tehnico-economică, care a afirmat că 55% dintre activităţile asociaţiilor OICE se desfăşoară în străinătate.

Vicepreşedintele ARIC, Diana Antofie, a prezentat lipsa de predictibilitate a evoluţiei legislaţiei, interpretările neunitare, standardele de contract utilizate şi practicile locale din infrastructură.

Cristian Romeo Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii a expus problemele de care se lovesc firmele de construcţii în ţară: legislaţia, neîncrederea precum şi lipsa de specialişti şi de forţă de muncă, dar a precizat în acelaşi timp faptul că în România sunt încă foarte multe proiecte de executat.

Florin Irimia, Preşedinte AEXA, Asociaţia Experţilor în Achiziţii, a prezentat instrumentele specifice pentru facilitarea accesului la achiziţiile publice: utilizarea capacităţilor altor entităţi, împărţirea pe loturi, încurajarea consultărilor prealabile ale pieţei, utilizarea criteriilor de atribuire, încurajarea inovării, proceduri de atribuire online, implementarea Documentului European de Achiziţie UNIC, Limitarea cerinţelor privind capacitatea, flexibilizarea subcontractării, posibilitatea de modificare a contractelor fără reluarea competiţiei.

Lucrările conferinţei au fost încheiate de discursul ES Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Marco Giungi, care a spus că în domeniul infrastructurii trebuie respectate şi criterii para-economice pentru evaluarea dezvoltării unei ţări, precum impactul asupra mediului.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional