Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 4 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Companii
Bugetul de investiții al Metrorex - peste 1 miliard de lei
10.04.2019
Alte articole din secțiune
 • 12 căsuțe din lut acoperite cu stuf urmează să fie inaugurate la crama Asconi
 • "Șantierul a fost și rămâne o adevărată școală"
 • "Piața locală a centralelor termice - 125 milioane euro"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • CFR SA a primit prefinanțare de 144,6 milioane euro  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Nu avem un program național de electromobilitate"
 • "Aroganța celor din construcții este la un nivel extraordinar de mare"
 • "Avem «calitatea» să irosim momentele importante"
 • "Mobilierul de inspirație rustică nu pare să părăsească locul fruntaș din piață"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Trecerea la materiale eficiente energetic nu este o modă, ci o necesitate"
 • Exotique a adus din Indonezia blaturile din lemn vechi de sute de ani  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Vopselele cretoase realizate de Annie Sloan - pe piața noastră din 2015  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Trei companii italiene se asociază de zeci de ani să decoreze imobile  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Elemente fonoabsorbante de la Witz  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Arhitecții de mobilă au început să prezinte importanță printre consumatori"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Un nou brand de telefoane inteligente a intrat pe piața noastră  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 •      Metrorex are un buget de investiții estimat pentru acest an de peste 1 miliard de lei, după cum ne-a trans­mis Dumitru Șodolescu, directorul general al societății de stat.
       Potrivit domniei sale, Metrorex are în derulare următoarele proiecte de investiții:
        - Linia de metrou Magistrala 5 - Secțiunea Râul Doamnei - Eroilor, inclusiv Valea Ialomiței;
        - Îmbunătățirea serviciilor de transport public de călători cu metroul pe Magistrala 2 Berceni - Pipera - realizarea unui acces nou la stația de metrou Tineretului;
        - Magistrala 4 Racord 2 - Secțiunea Parc Bazilescu - Străulești;
        - Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă - Otopeni (Magistrala 6 - 1 Mai - Otopeni);
        - Magistrala 5 - Secțiunea Eroilor (PS Opera) - Universitate - Piața Iancului;
        - Modernizarea instalațiilor de control acces la metrou;
        - Achiziție 13 trenuri pentru punerea în funcțiune a Magistralei 5 - Secțiunea Râul Doamnei - Eroilor inclusiv Stația Depoul Valea Ialomiței;
        - Studii pentru noi rute de metrou care să creeze inelul interior al Bucureștiului - Extindere Magistrala 4 Gara de Nord - Gara Progresu (Studiu de Prefezabilitate și Studiu de Fezabilitate).
       
       Bugetul de investiții estimat pentru 2019 are următoarea componență:
        - Investiții ale agenților economici cu capital de stat în valoare de 10,79 milioane lei;
        - Cheltuieli aferente programelor cu finanțare rambursabilă în valoare de 139,9 milioane lei (credit extern). Aici vorbim despre proiecte cu finanțare din Fonduri externe nerambursabile postaderare POS-T 56 - finanțare externă nerambursabilă 85% si finanțare națională 15% din valoarea de 29,9 milioane lei, fără TVA și proiecte cu finanțare din Fonduri externe nerambursabile postaderare POIM 58 - finanțare externă nerambursabilă 75% și finanțare națională 25% din valoarea de 836.781 lei, fără TVA;
       
        Magistrala 5 - un proiect mai mare de 1 miliard de euro
       
       Documentația de achiziție pentru serviciile de proiectare și asistență tehnică aferentă secțiunii Eroilor (PS Operă) - Universitate - Piața Iancului este elaborată, fiind în curs de verificare internă, după cum ne-a spus șeful Metrorex.
       Potrivit domniei sale, caietul de sarcini, parte a documentației de achiziție, a fost elaborat cu sprijinul consultanților Băncii Europene de Investiții, în cadrul programului PASSA.
       Finanțarea acestor servicii se va realiza din fonduri europene nerambursabile, cererea de finanțare aferentă fiind în curs de elaborare.
       Punerea în funcțiune a liniei de metrou pe Magistrala 5 va avea loc la nouă luni de la data semnării contractului de Automatizare și Siguranța traficului. Procedura de achiziție publică aferentă nu a fost finalizată deoarece unul dintre operatorii economici a contestat în instanță rezultatul procedurii de achiziție. "Acest contract va putea fi semnat numai după soluționarea contestației, care se află pe rolul Tribunalului București, în situația respingerii aces­teia", ne-a transmis domnul Șodoles­cu. Metrorex a trimis o adresă către președintele Tribunalului București, președintelui secției a doua contencios administrativ și ministrului justiției Tudorel Toader și președintelui Consiliului Superior al Magistraturii. "Magistrala 5 este un proiect de importanță națională, proiect care poate fi pus în funcțiune anul acesta, cu condiția ca într-un interval cât mai scurt să se soluționeze", conform sursei citate.
       Magistrala 5 - Secțiunea Râul Doamnei - Eroilor, inclusiv Valea Ialomiței este proiect fazat, în valoare de 414,35 milioane de euro.
       Magistrala 5 - Sectiunea Eroilor (PS Opera) - Universitate - Piata Iancului, este un proiect de 649,74 milioane de euro.
       
        Magistrala Bragadiru - Voluntari, pe lista proiectelor strategice de investiții a Guvernului
       
       Printre proiectele de investiții aflate în derulare se numără
       - execuția lucrărilor de structură și finisaje pentru linia de metrou Magis­trala 5 - Secțiunea Râul Doamnei - Eroilor, inclusiv Valea Ialomiței (proiect fazat în valoare de 414,35 mili­oane de euro, din fonduri externe nerambursabile și buget stat;
       - execuția lucrărilor de structură și finisaje pentru modernizarea instalațiilor de acces la metrou (40,46 milioane de euro, din fonduri externe nerambursabile și buget de stat, proiect realizat în 2018. În prezent, se află în derulare procedura de recepție a noului sistem de taxare.
       Alte proiecte în desfășurare sunt realizarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate pentru extinderea Magistralei 4 Gara de nord - Gara Progresu - realizare Studiu de Prefezabilitate și Studiu de Fezabilitate, finanțarea investiției fiind realizată prin Programul de Cooperare Elvețiano - Român. Proiectul vizează reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse. Obiectivul 2 al Ariei de concentrare 4 - "Îmbunătățirea mediului în­conjurător" (11,90 milioane de CHF din fonduri externe neram­bursabile și buget de stat).
       Proiectul de investiții Magistrala 6 - 1 Mai - Otopeni (14,2km; 12 stații; 12 trenuri), în valoare de 1,3 miliarde euro din fonduri externe nerambursabile și buget de stat, urmează să fie lansat în luna februarie 2019. Procedura de achiziție lucrări de structură.
       Printre proiectele de investiții aflate în pregătire se numără:
       - Magistrala 5 - Secțiunea Eroilor (PS Opera) - Universitate - Piața Iancului (5,4 km; 6 stații) - 649,74 mili­oane de euro, din fonduri externe nerambursabile și buget de stat, astfel:
        ⇒ Faza I - proiectare și asistență tehnică
       ⇒ Faza a II a - lucrări
       - Îmbunătățirea serviciilor de transport public de călători cu metroul pe Magistrala 2 Berceni - Pipera - proiect fazat, în valoare de 133,5 milioane de euro (fonduri externe nerambursabile și buget de stat) - modernizarea căii de rulare.
       - Înnoirea parcului de material rulant - achiziția a 13 trenuri pentru punerea în funcțiune a Magistralei 5 Secțiunea Râul Doamnei - Eroilor inclusiv stația Depoul Valea Ialomiței (735 milioane de euro - fonduri externe nerambursabile și buget de stat).
       
       Proiectul "Extinderea rețelei de metrou prin realizarea Magistralei 7", pe ruta Bragadiru-Alexandriei-Colen­tina-Voluntari, în lungime de 26 km, cu aproximativ 27 de stații și 2 depouri, a fost inclus pe lista proiectelor strategice de investiții a Guvernului și urmează să fie pregătit și atribuit în Parteneriat Public Privat (PPP).
       Conform surselor citate, Metrorex a făcut demersuri pentru stabilirea obiectivului de investiții referitor la montarea panourilor de siguranță.
       Acestea vor fi montate pentru a proteja călătorii atunci când, la orele de vârf, peroanele unor stații sunt foarte aglomerate.
       Pentru început, va fi demarată o licitație pentru studiul de prefezabilitate și fezabilitate, urmând ca mai apoi să se pregătească documentația pentru scoaterea la licitație a proiectării și execuției.
       "După ce aceste două studii vor fi finalizate, vom ști atât costurile totale ale proiectului și termenul de implementare al acestuia.
       Menționăm că realizarea proiectului privind implementarea unui sis­tem de protecție a călătorilor la marginea peroanelor stațiilor este în strânsă corelație cu aprobarea indicatorilor tehnico-economici rezultați ca urmare a elaborării Studiului de Fezabilitate și acordarea sumelor necesare pentru activitatea de proiectare și realizare a sistemului de protecție", ne-a declarat Dumitru Șodolescu.
       Domnia sa ne-a precizat că, anul trecut, veniturile din transportul de călători cu metroul au fost de 292,4 milioane de lei. În 2018 au fost înregistrate aproximativ 179.701.000 de validări, cifra de afaceri ridicându-se la 712,79 milioane de lei. 
   
  .
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .