Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 4 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Companii
CASA SOCIALĂ A CONSTRUCTORILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ A ASOCIAȚIEI EUROPENE A INSTITUȚIILOR PARITARE DE PROTECȚIE SOCIALĂ
"Șantierul a fost și rămâne o adevărată școală"
10.06.2019
Alte articole din secțiune
 • 12 căsuțe din lut acoperite cu stuf urmează să fie inaugurate la crama Asconi
 • "Piața locală a centralelor termice - 125 milioane euro"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • CFR SA a primit prefinanțare de 144,6 milioane euro  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Nu avem un program național de electromobilitate"
 • Bugetul de investiții al Metrorex - peste 1 miliard de lei
 • "Aroganța celor din construcții este la un nivel extraordinar de mare"
 • "Avem «calitatea» să irosim momentele importante"
 • "Mobilierul de inspirație rustică nu pare să părăsească locul fruntaș din piață"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Trecerea la materiale eficiente energetic nu este o modă, ci o necesitate"
 • Exotique a adus din Indonezia blaturile din lemn vechi de sute de ani  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Vopselele cretoase realizate de Annie Sloan - pe piața noastră din 2015  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Trei companii italiene se asociază de zeci de ani să decoreze imobile  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Elemente fonoabsorbante de la Witz  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Arhitecții de mobilă au început să prezinte importanță printre consumatori"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Un nou brand de telefoane inteligente a intrat pe piața noastră  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 •      Spațiul și timpul - elemente definitorii ale dezvoltării umane.
       Iată un subiect mai puțin abordat în literatura de specialitate dedicată domeniului construcțiilor, deși aici regăsim cel mai bine chintesența unității dialectice dintre cele două elemente. Nici vorbă de filozofie, pe tema semnificației verbului a construi sau a priorității spațiului ori a timpului în această ecuație.
       Pur și simplu dorim să sensibilizăm pe cei care încă mai consideră sectorul construcțiilor un rezervor nesecat de forță de muncă pentru alte sectoare economice, o scurtă haltă în procesul formării profesionale, tranziția spre o nouă calificare din domeniul industriei sau al serviciilor.
       Pe coordonatele efortului constructorilor, pe de o parte, și al recunoștinței societății românești, pe de altă parte, s-a constituit Casa Socială a Constructorilor - un proiect social care are în vedere specificul muncii în construcții - șantierul reprezentând spațiul, iar perioada de iarnă, când se întrerupe activitatea din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile reprezentând timpul.
       Pentru a cunoaște preocupările constructorilor români și pentru a continua valoroasa tradiție a școlii românești de formare și dezvoltare profesională a noilor generații de specialiști în domeniul construcțiilor, ne-am adresat domnului jurist Gheorghe Bălăceanu - Președintele Federației Generale a Sindicatelor "FAMILIA", Vicepreședinte al Casei Sociale a Constructorilor.
        
   
        (Interviu cu Gheorghe Bălăceanu - Președintele FGS Familia, vicepreședinte CSC)
       
       Reporter: Ce semnificație are pentru dumnea­voastră șantierul?
       Gheorghe Bălăceanu: Pentru mine, ca de altfel pentru toți constructorii de pretutindeni, șantierul a fost și rămâne o adevărată școală, locul unde prind viață ideile arhitecților și unde muncitorii, maiștri și inginerii constructori pun în operă materialele de construcții, de la cele mai simple până la cele mai complexe, de la cele naturale la cele sintetice.
       Șantierul formează și dezvoltă caractere, crează o puternică solidaritate profesională, o solidaritate care se manifestă atât la nivel național, cât și la nivel internațional.
       În țara noastră există o frumoasă tradiție în domeniul formării profesionale a Constructorilor. Bunăoară, în anul 1873, a fost deschisă la București "Școala de Constructori", pentru ucenici în varii specializări, precum tâmplărie, zidărie etc. Școala a fost înființată sub patronajul "Uniunii Constructorilor Români", organizând cursuri pentru ucenicii și lucrătorii din industria particulară si de stat.
       Federația Generală a Sindicatelor "FAMILIA", împreună cu partenerii noștri sociali, dintre care amintesc federațiile patronale din construcții și materiale de construcții, Casa de Meserii pentru Construcții, comitetul sectorial pentru construcții, colegiile tehnice de construcții și alte entități asociative de la nivel local și național, are în preocupările sale formarea și dezvoltarea profesională continuă a forței de muncă necesare acestui sector de activitate, recunos­cut și declarant recent de Guvernul României drept prioritate națională pentru următorii 10 ani.
       Reporter: Ce impact are Legea nr. 215/1997 - privind Casa Socială a Constructorilor, asupra calificării și stabilității forței de muncă din sectorul construcțiilor?
       Gheorghe Bălăceanu: În primul rând trebuie să subliniez faptul că această lege organică are un caracter special și trebuie privită ca o reglementare de interes public, prevederile ei având un impact social major asupra populației, asupra caliății vieții fiecăruia dintre noi.
       Trebuie să se înțeleagă faptul că întreuperea activității pe șantierele de construcții, indiferent dacă aces­tea sunt la obiective industriale, spitale, unități de învățământ, spații comerciale sau autostrăzi, întrerupere din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, nu este pentru odihna muncitorilor și celorlalți specialiști aflați pe șantier. Este motivată din punct de vedere tehnic, tehnologic.
       Reporter: În calitate de Președinte al Federației Generale a Sindicatelor "FAMILIA", cum vă gândiți să organizați desfășurarea manifestărilor prilejuite de Ziua Constructorilor, eveniment pe care l-ați anunțat recent la Adunarea Generală a Casei Sociale a Constructorilor?
       Gheorghe Bălăceanu: Întradevăr, am considerat că a sosit momentul să reînviem o veche și frumoasă tradiție a sectorului nostru de activitate, aceea de a sărbători anual Ziua constuctorilor.
       Am stabilit ca ziua de 14 septembrie să fie declarată ziua breslei noastre, ziua constructorilor din România, prilej de bilanț și de bucurie, de petrecere într-un cadru festiv, de întâlnire a mai multor generații, o adevărată sărbătoare. Nu întâmplător am ales data de 14 septembrie, zi premergătoare deschiderii anului școlar.
       Aminteam la începutul acestui interviu de faptul că șantierul este o adevărată școală, iar noi, constructorii, asemeni altor profesii, ne aflăm permanent într-un proces de formare profesională continuă.
       Chiar ne-am gândit să reluăm concursurile pe meserii pentru muncitorii din șantiere, stimulând și mai mult pregătirea și dezvoltarea profesională, în special a tinerilor aflați la începutul activității profesionale.
       Reporter: Vă mulțumesc!
       
       A consemnat Ion Voinea
       (C) 
   
  .
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .