Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
Parteneri
Conferința "Case la preț accesibil. Case eficiente energetic"
 *  Prezentare
 *  Programul Conferintei
 *  Formular de participare
 *  Discursuri
 *  Reflectare în presă
 *  Asociația pentru Locuințe Noi
Cartiere de case cât mai accesibile populației
Afaceri rentabile în criză!

  Criza actuală a schimbat toate condițiile de piață cu care eram obișnuiți. Cât de rău s-au modificat aceste condiții de piață nici nu mai are rost să discutăm. Oportunitatea pe care am analizat-o în conferință este construcția cartierelor de locuințe la prețuri accesibile populației cu venituri mici și medii, locuințe pentru care cererea este solvabilă

  Populația din țara noastră încă se confruntă cu o nevoie ridicată de case, după cum arată și valul de cereri care asaltează primăriile din toată țara. Dintr-un sondaj realizat și publicat de revista "Bursa Construcțiilor", reiese că numărul de cereri pentru locuințele ANL și locuințe sociale este substanțial mai mare decât oferta. Și vorbim aici numai despre persoanele eligibile în programele ANL și sociale. Deci, per ansamblu, cererea se menține suficient de ridicată pentru ca realizarea de locuințe accesibile să reprezinte o oportunitate de investiție, în special pe timp de criză.

   Studiul realizat de revista "Bursa Construcțiilor" arată că prețul a devenit primul și cel mai important criteriu de apreciere. Totuși, prețul nu este un criteriu exclusiv în decizia de achiziție. Locația este extrem de importantă în alegerea locuinței și este apreciată prin distanța fața de locul de muncă sau prin caracteristicile naturale ale zonei (verdeață, lacuri, râuri).

  Beneficiarii apreciază oferta de locuințe și prin prisma echipării zonei din punctul de vedere al infrastructurii, utilităților și dotărilor edilitare. Arhitectura casei și structurarea eficientă a spațiului interior sunt alte criterii importante în alegerea locuinței.

  Cei care au nevoie de locuințe la prețuri accesibile țin cont și de costul întreținerii, suprafața curții proprii și distanța dintre case și securitatea locuirii în zona respectivă. De fapt, piața cere, în prezent, case de calitate, în cartiere complet echipate edilitar, amplasate pe terenuri suficient de generoase, case predate "la cheie".

  Într-un sondaj realizat de revista "Bursa Construcțiilor" împreună cu site-ul www.imobiliare.ro, la întrebarea "Cât ești dispus să investești pentru o casă", circa 60% dintre respondenți au menționat prețuri până în 80.000 de euro, iar 20% prețuri până în 100.000 de euro.Și, dacă există aceasta cerere, piața va găsi soluții să o satisfacă.

  Numai în această perioadă de criză, când lipsesc tranzacțiile imobiliare la prețuri exorbitante, proprietarii de terenuri sunt dispuși să intre în asocieri.Constructorii sunt interesați să demareze proiecte în care să folosească forța de muncă de care dispun și acceptă și profituri mai mici.Producatorii de sisteme constructive sau materiale eficiente sunt extrem de motivați să găsească noi piețe de desfacere pentru produsele lor. Primăriile au învățat să acceseze fonduri europene și ar putea să participe la proiecte pentru construcția de locuințe făcând infrastructura pe bani europeni. În plus, autoritățile locale sunt interesate de asocieri în forma parteneriatelor public - private pentru a putea rezolva problema locuirii.Și, să nu uităm, există investitori interesați să își plaseze fondurile în afaceri care să le aducă rentabilități bune. În condiții normale de piață, sau de "boom", banii acestor investitori s-ar fi dus spre proiecte care le-ar fi oferit rentabilități extrem de mari. În condițiile actuale se vor mulțumi și cu randamente mai reduse.

Proiectele pentru construcția de case ieftine pot mobiliza capitalul autohton și economiile populației. În același timp pot dezvolta industriile pe plan local și pot ocupa forța de muncă locală.

  În concluzie, devine vitală găsirea unor soluții prin care să poată fi reduse prețurile, fără a afecta calitatea locuirii. În plus, un preț foarte mic nu înseamnă garanția vânzării! Prin urmare, au devenit extrem de importante studiile de urbanism, calitatea locuirii, studiile sociologice care să determine profilul și capacitatea financiară a potențialului cumpărător.

  Conferința "Case la preț accesibil. Case eficiente energetic" a reprezentat un prim pas pentru găsirea acestor soluții. Următorul pas îl reprezintă asocierea tuturor celor interesați în Asociația pentru Locuințe Noi, pentru a acționa unitar în inițierea și promovarea cartierelor de locuințe la prețuri accesibile.

 Gina Dadu,
 Membru al Comitetului de inițiativă
 Asociația pentru Locuințe Noi
Parteneri Media
Organizatori
Parteneri Media
 
.