Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Consilier
IBC Focus : Cum arată harta marilor companii de proiectare și antrepriză din România
01.11.2013
Alte articole din secțiune
 • Valorile impozabile ale clădirilor (și) în 2018  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Cum să ne asigurăm imobilele împotriva focului  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Experiența Japoniei, folosită de România pentru reducerea riscurilor la cutremure  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Garanții imobiliare de 22,5 miliarde euro, pentru credite
 • Construcția locuinței - pas cu pas  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Georgia Căilean: "Băncile au început tranzacționarea activelor din portofoliu la prețurile de piață"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Casele verzi" își produc singure energia  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Biriș: "Distorsiunile concurențiale între persoanele fizice și cele juridice se păstrează"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Revine interesul investitorilor pentru activele imobiliare în insolvență"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Chiar și în perioada de criză există oportunități ce nu pot fi ratate
 • Este nivelul de maturitate chiar atât de important?
 • Directivele europene pentru clădiri : Povară sau șansă de dezvoltare?
 • Cladirile trebuie termoizolate corect pentru a putea indeplini directivele europene
 • Lansarea Ghidului Re_PAD: initiativa pentru salvarea patrimoniului arhitectural
 • Aplicație pentru săli de audiție - Ateneul Român (analiză de caz)
 •      Cele mai recente anuare ale IBC Focus din 2013, Top 100 Antreprenori Generali în Construcții și 100 firme de Top în Proiectare de Construcții ne arată că geografia țării în ceea ce privește cele mai puternice companii din țară e împărțită în două: capitala țării și restul României.
       În timp ce o treime dintre cele mai puternice companii de antrepriză din 2013 vin din zona Capitalei, în ceea ce privește marile firme de proiectare ale țării din 2013 vedem că 64 de firme de top își au sediul în București. Câți bani rulează aceste companii?
        Harta marilor antreprenori
       Cei mai puternici 100 de antreprenori generali din România în 2013 învârt afaceri de 9,8 miliarde lei. Practic, ei controlează o treime din întreaga piață de aproximativ 29.000 de companii (firme înregistrate cu codul CAEN 4120 - Lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale). Cifra e în creștere cu 3,5% față de ce înregistrau cele mai puternice 100 de companii în 2012, se arată în studiul din acest an realizat de IBC Focus.
       Capitala și județul Ilfov în continuare reprezintă zona de concentrare a antreprenorilor de top. 32 de antreprenori vin din București, în timp ce în județul Ilfov se regăsesc sediile a cinci constructori. Tot cu cinci antreprenori sunt reprezentate și județele Brașov, Argeș și Cluj. Astfel, față de ediția de anul trecut, Brașovul vine cu trei noi antreprenori în rândul primilor 100 (Agetaps SRL, Ramb Sistem SRL, Conforest SA), după ce Compania De Construcții Carpați SRL a intrat în insolvență. Județul Argeș pierde un antreprenor față de anul trecut (Kranz Eurocenter SRL). Art Construct ACM SRL și Gad Special Construct SRL sunt numele noi cu care județul Ilfov intră în analiza din acest an, după intrarea în insolvență a Camoil Servicii Petroliere SRL (fosta Cam Serv SRL). Intrarea companiei Societatea De Construcții Napoca SA în rândul celor mai puternici 100 de antreprenori e noul nume din dreptul județului Cluj. Județele Prahova, Iași, Suceava, Sibiu și Constanța sunt reprezentate de către patru companii fiecare, iar județul Tulcea de trei constructori. Județele Satu Mare, Bihor, Botoșani, Maramureș, Arad, Buzău, Vâlcea și Bacău dau fiecare câte doi antreprenori, în timp ce cu câte un antreprenor avem județele Giurgiu, Bistrița Năsăud, Alba, Mureș, Hunedoara, Timiș, Covasna, Dolj și Galați. Niciun antreprenor din primii 100 nu are sediul în Brăila, Călărași, Caraș Severin, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Teleorman, Vaslui sau Vrancea.
        Jumătate din încasările antreprenorilor, în conturi din Capitală
       Companiile cu sediul în București totalizează 4,78 miliarde lei, adică 49% din totalul cifrei de afaceri realizate de Top 100 Antreprenori Generali în Construcții 2013. Județele Ilfov, Argeș, Iași și Cluj însumează și ele între 428 milioane lei și 487 milioane lei, contribuind cu 4,4% - 5% la veniturile totale, în timp ce 21 de județe ce înglobează 44 de companii dețin o cotă de 26% din total, cu cele 2,5 miliarde lei care revin ca cifră de afaceri în aceste județe.
       Față de 2011, contribuția Capitalei câștigă zece puncte procentuale și ajunge astfel să fie la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.
        Unde poți vizita cei mai importanți proiectanți ai țării?
       Dacă vrei sa-ți stabilești întâlniri cu cele mai puternice 100 firme de top în proiectare, trebuie să te înarmezi cu răbdare pentru a face față traficului capitalei. Doi din trei proiectanți sunt de aici. Totuși, IBC Focus îți oferă posibilitatea de a "vizita" fără să faci un km, nu doar aceste 100 de firme, ci peste 1400 de proiectanți în construcții prin campaniile de emailing de succes pe care le realizează. Rezultatele sunt garantate și se potrivesc companiilor din domeniul construcțiilor care țintesc proiectanții, mai ales dacă au un produs nou, inovativ sau o promoție, vor să devină mai cunoscute sau vor rezultate rapide și impact maxim.
       Firmele de top în proiectare din capitală sunt de două ori mai numeroase ca antreprenorii. Avem astfel 64 de companii cu sediul în București, în timp ce restul de 34 de companii vin din alte 16 județe. Următorul județ, ca și număr de companii este Clujul cu șapte societăți (cu una mai puțin ca în 2012), județul Iași cu cinci companii (cu două mai multe ca în 2012), Prahova și Timiș reprezentate fiecare de câte patru companii, după ce ambele erau în ediția din 2012 cu câte trei firme. Alte trei companii vin din Ilfov și Constanța, iar câte o companie din fiecare din județele Călărași, Maramureș, Bacău, Argeș, Mureș, Dâmbovița, Suceava, Bihor, Arad și Covasna.
       Numărul mare de firme venite din capitală atrage după sine o concentrație foarte mare a volumelor de afaceri în aceeași zonă. Cele 64 de firme ce-și au sediul aici însumează 76% (909,48 milioane lei) din întreaga cifră de afaceri de 1,195 miliarde lei pe care o aminteam la începutul analizei noastre. Astfel, cu două treimi din totalul firmelor, capitala realizează trei sferturi din venituri. Restul de 24 de procente sunt împărțite între județul Prahova cu 99 milioane lei și 8% din total, județul Cluj cu 63 milioane lei și 5% din total, în timp ce județele Iași, Ilfov, Timiș, Constanța adună între 2 și 3% și venituri între 30 milioane lei și 16 milioane lei.
       Pe lângă răspândirea geografică a celor mai importante companii de proiectare și de construcții din România, Top 100 Antreprenori Generali în Construcții 2013 și 100 Firme de Top în Proiectare de Construcții - editate de IBC Focus, lider de piață în monitorizarea pieței construcțiilor - sunt singurele anuare de profil din România, aflate acum la a patra ediție, care îți dezvăluie cele trei secrete pe care orice firmă din domeniu trebuie să le afle o dată pe an:
       - răspunsul la întrebarea "Cum va fi cu adevărat 2014 în construcții?". Predicții reale pentru strategia învingătoare;
       - Cine sunt Top 100 Antreprenori și Top 100 Proiectanți, care singuri rulează afaceri de peste 10 miliarde lei, șantierele și proiectele acestora, performanțele lor financiare și estimări pentru perioada 2013 - 2014;
       - Analiza pieței construcțiilor - bazată pe interviuri valoroase cu constructorii de top și analiza riguroasă a firmelor din construcții.
       Pe lângă acestea, Topul IBC Focus mai oferă informații în premieră despre cei mai profitabili antreprenori și proiectanți, cele mai importante zece companii nou intrate în fiecare clasament. Totodată, se regăsesc date referitoare la cele mai importante dispariții și cei mai mari zece angajatori din fiecare piață.
        Topul IBC Focus răspunde și la întrebarea "De ce marii antreprenori intră în insolvență și de ce e paradox economic, când afacerile cresc iar profiturile scad?".  
   
  F.A.
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .