Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Consilier
Uniunea Arhitecților din România
Programul de restaurare propus de UAR așteaptă răspunsul autorităților
01.10.2013
Alte articole din secțiune
 • Valorile impozabile ale clădirilor (și) în 2018  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Cum să ne asigurăm imobilele împotriva focului  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Experiența Japoniei, folosită de România pentru reducerea riscurilor la cutremure  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Garanții imobiliare de 22,5 miliarde euro, pentru credite
 • Construcția locuinței - pas cu pas  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Georgia Căilean: "Băncile au început tranzacționarea activelor din portofoliu la prețurile de piață"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Casele verzi" își produc singure energia  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Biriș: "Distorsiunile concurențiale între persoanele fizice și cele juridice se păstrează"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Revine interesul investitorilor pentru activele imobiliare în insolvență"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • IBC Focus : Cum arată harta marilor companii de proiectare și antrepriză din România
 • Chiar și în perioada de criză există oportunități ce nu pot fi ratate
 • Este nivelul de maturitate chiar atât de important?
 • Directivele europene pentru clădiri : Povară sau șansă de dezvoltare?
 • Cladirile trebuie termoizolate corect pentru a putea indeplini directivele europene
 • Lansarea Ghidului Re_PAD: initiativa pentru salvarea patrimoniului arhitectural
 •      În România sunt numeroase clădiri cu valoare de patrimoniu care au nevoie de intervenții urgente de consolidare și restaurare.
       Cele mai importante impedimente în derularea procesului de restaurare țin de situația juridică a clădirilor, precum și de costurile importante presupuse de lucrările de restaurare. Nu în ultimul rând, multe dintre clădirile vechi necesită și intervenții de consolidare și de o proiectare de calitate, consideră dr. arh. Viorica Curea, președintele Uniunii Arhitecților din România.
       "Patrimoniul construit este vulnerabil, se degradează la fiecare ploaie, cu fiecare iarnă. El nu poate fi conservat într-o vitrină sau seif. Se spune că arhitectura reprezintă istoria omenirii scrisă în piatră, dar nu este vorba numai de piatră, ci și de paiantă, șindrilă, care se degradează. Odată cu ele se destramă și istoria noastră. O să rămânem fără clădiri de referință, doar cu construcțiile realizate în ultimii 40 de ani", atrage atenția președintele UAR.
        UAR a propus autorităților un amplu program de restaurare
       Ca răspuns la fenomenul degradării clădirilor de patrimoniu, Uniunea Arhitecților din România a propus autorităților un program ambițios de restaurare a acestor clădiri. Contribuția UAR la acest proiect vizează elaborarea de studii și proiecte.
       Proiectul ar trebui finanțat cu fonduri europene, întrucât depășește posibilitățile bugetelor locale. Documentația aferentă programului a fost depusă anul trecut la Primăria Municipiului București, în scopul îndeplinirii formalităților pentru accesarea de fonduri europene.
       Cel mai probabil, intervențiile de restaurare vor porni cu anumite artere și piețe vizibile, nu lucrări punctuale și dispersate în teritoriu. UAR a întocmit un prim studiu în acest sens pentru Bd. Carol I și zona Bisericii Armenești, prin realizarea de relevee și studii istorice asupra clădirilor respective. Chiar și în acest caz, trebuie clarificată mai întâi situația juridică a imobilelor.
       Extinderea studiilor și la alte zone este dependentă și de posibilitățile autorităților locale de a sprijini acest demers. Marele avantaj constă în faptul că, odată realizate proiectele, vor exista și mai multe argumente concrete pentru a accesa fonduri europene necesare restaurării sau pentru atragerea investitorilor privați, susține doamna Viorica Curea.
        Societatea nu pare dispusă să investească pentru conservarea patrimoniului
       Interesul pentru restaurarea monumentelor istorice a crescut în ultimii ani mai mult din punct de vedere teoretic și sentimental, consideră doamna Curea. De exemplu, filiala S-V Oltenia a UAR a organizat o expoziție cu tema salvării culelor (n.r. construcții medievale cu rol de apărare și observație caracteristice pentru Oltenia și SV-ul țării în general).
       O lucrare de referință din ultimii ani este restaurarea Palatului Vechi al Băncii Naționale a României din Strada Lipscani, proiect coordonat de arhitectul Gabriel Tureanu.
       Clădirea face parte din ansamblul de edificii monumentale realizate în București (și în țară) după declararea independenței României, în 1881, pentru a servi instituțiilor noului stat.
       Cu prilejul demarării acestor construcții reprezentative a luat ființă și școala românească de arhitectură, în anul 1892.
       Realizarea acestor clădiri s-a făcut, la acea vreme, cu mari sacrificii financiare. Societatea românească de acum nu mai pare dispusă să acorde bani nici măcar pentru păstrarea lor, remarcă arhitectul Viorica Curea.
        UAR derulează trei proiecte de restaurare
       Pe lângă programele propuse autorităților locale, UAR derulează și o serie de proiecte proprii, punctuale, vizând restaurarea unor clădiri de valoare, proiecte pe care le susține financiar și profesional.
       Astfel, UAR a cumpărat anul trecut o vilă la Sinaia, pe str. Theodor Aman. În cursul lunii septembrie urmau să înceapă lucrările de restaurare a clădirii. Spațiile vor fi păstrate în linii mari așa cum sunt, vor mai fi adăugate grupuri sanitare și înlocuite instalațiile. Chiar și tâmplăria originală ar urma să fie recuperată.
       Uniunea Arhitecților a mai achi¬ziționat și o casă tradițională, denumită "Casa cu blazoane", amplasată în localitatea Chiojdu, județul Buzău. Proiectul de restaurarea a obținut chiar și finanțare de la Uniunea Europeană. S-a refăcut acoperișul din șiță, au fost restaurate piesele de tâmplărie originale și ridicate niște anexe. Cele două clădiri amintite vor servi drept centre de cultură arhitecturală, de factură urbană (Sinaia), respectiv rurală (Chiojdu). Acestea vor găzdui întâlniri profesionale și evenimente culturale, explică președintele UAR.
       În București, Uniunea are în curs de finalizare lucrările de restaurare a centrului de cultură arhitecturală din strada Jean Louis Calderon, o clădire impozantă, care deja găzduiește o multitudine de evenimente și expoziții tematice.
        
   
  F.A.
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .