Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Consilier
Cladirile trebuie termoizolate corect pentru a putea indeplini directivele europene
22.10.2013
Alte articole din secțiune
 • Valorile impozabile ale clădirilor (și) în 2018  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Cum să ne asigurăm imobilele împotriva focului  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Experiența Japoniei, folosită de România pentru reducerea riscurilor la cutremure  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Garanții imobiliare de 22,5 miliarde euro, pentru credite
 • Construcția locuinței - pas cu pas  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Georgia Căilean: "Băncile au început tranzacționarea activelor din portofoliu la prețurile de piață"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Casele verzi" își produc singure energia  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Biriș: "Distorsiunile concurențiale între persoanele fizice și cele juridice se păstrează"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Revine interesul investitorilor pentru activele imobiliare în insolvență"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • IBC Focus : Cum arată harta marilor companii de proiectare și antrepriză din România
 • Chiar și în perioada de criză există oportunități ce nu pot fi ratate
 • Este nivelul de maturitate chiar atât de important?
 • Directivele europene pentru clădiri : Povară sau șansă de dezvoltare?
 • Lansarea Ghidului Re_PAD: initiativa pentru salvarea patrimoniului arhitectural
 • Aplicație pentru săli de audiție - Ateneul Român (analiză de caz)
 •      In urma declansarii de catre CE a procedurii de infringement impotriva Romaniei pentru nerespectarea Directivei 2010/31/UE privind eficienta energetica a cladirilor, Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania - ROMEPS, atrage atentia ca doar o izolare corecta si integrala a cladirilor din Romania va duce la indeplinirea directivelor europene la care tara noastra s-a angajat.
       Directiva 2010/31/UE prevede ca Romania sa instituie si sa aplice cerinte minime privind performanta energetica a cladirilor si sa se asigure ca este realizata certificarea performantei energetice a cladirilor. "Intr-adevar, trebuia sa avem realizata auditarea energetica a cladirilor. Aceasta nu s-a realizat deoarece un mers firesc al lucrurilor ar fi insemnat reabilitarea termica a cladirilor urmata de un audit energetic. Evident ca se poate face o auditare si fara rebilitare, insa nu ne-ar ajuta la nimic, decat sa spuna despre cladirile din tara noastra ca au standarde energetice foarte scazute. Or, asta stim deja cu totii. Insa reabilitarea termica a mers atat de incet, incat la acest moment auditorii nu au ce sa certifice. In ritmul in care se fac termoizolarile ne-ar trebui zeci de ani sa terminam toate constructiile care necesita termoizolare.
       In urma acestei certificari a performantei energetice a cladirilor, se stabileste in document clasa de incadrare a constructiei din punct de vedere termic care poate fi din clasa +A, B, C, D sau E. Un astfel de certificat este benefic si pentru cei care doresc sa cumpere o casa pentru ca vor cunoaste performanta energetica a respectivei cladiri. Daca ea are o performanta scazuta, sa spunem E sau D clientul ori imbunatateste performanta energetica aplicand o termoizolatie superioara si amplasand instalatii performante pentru producerea de energie, ori renunta sa cumpere si cauta alta oferta", declara Marin Crutescu, director executiv ROMEPS.
       De asemenea directiva prevede ca odata cu sfarsitul anului 2018 pentru institutiile statului si cu sfarsitul anului 2020 pentru persoanele fizice toate constructiile ce se vor realiza in Romania trebuie sa fie de aproape 0 energie. Constructia respectiva, cu instalatiile de energie regenerabile trebuie sa produca energia de care are nevoie. "Au trecut deja 3 ani de cand a fost data aceasta directiva pentru care nu s-a facut publicitate in Romania, nu s-au luat angajamente, nu s-au facut planuri de implementare a ei, nu s-a facut nimic, iar timpul pierdut este foarte greu de recuperat. In acest moment cele mai multe cladiri din Romania se gasesesc in clasele de eficienta energetica C, D si E, iar obiectivul asumat prin directiva 20/20/20 este cresterea eficientei in clasele B si A.", precizeaza Marin Crutescu.
       Nerespectarea Directiva 2010/31/UE atrage dupa sine si neindeplinirea obiectivelor asumate prin Directiva 20/20/20 care prevede ca pana in anul 2020 Romania trebuie sa reduca noxele cu 20 procente, sa produca minim 20% din energia totala cu surse regenerabile si sa reduca consumul de energie cu 20 procente. "Din cele trei obligatii, la momentul actual, Romania indeplineste numai punctul referitor la producerea energiei regenerabile avand in vedere hidrocentralele si noile capacitati energetice instalate in zona de eoliene si solare. Tocmai de aceea credem ca Romania trebuie sa valorifice aceasta oportunitate, deoarece, pentru indeplinirea conditiilor de reducere a noxelor si a consumului de energie cu minim 20 procente este imperativa reabilitarea termica a cladirilor. in cazul fatadelor, utilizarea unui polistiren EPS 80 si cu o grosime de minim 15 cm, nu de 10 cm cum se obisnuieste in prezent se vor putea respecta termenele la care ne-am angajat. Este necesara o termoizolare cu polistiren de minim 15 cm din cauza ca reabilitarea se face o singura data, nu se face acum cu 10 cm si peste 5 ani revenim ca sa mai punem 5 cm", declara Marin Crutescu.
       In legatura cu aceste doua directive este Legea 372 din 2005 modificata si completata cu legea 159/2013 in care se stipuleaza necesitatea certificarii energetice a unei constructii. "Exista o stransa legatura intre certificarea energetica a cladirilor si reabilitarea termica corecta. Daca certifici cladirile, nu rezolvi nimic pana nu iei masuri de imbunatatire a performantei energetice printr-o termoizolare corecta. Principalul obiectiv este reducerea consumului de energie pentru ca fiecare cetatean este interesat sa consume cat mai putin, sa polueze cat mai putin ca sa plateasca cat mai putin", precizeaza Marin Crutescu.
       ROMEPS recomanda tuturor beneficiarilor de lucrari de izolare auditarea cladirilor pentru identificarea clasei energetice in care se incadreaza si imbunatatirea performantei energetice, lucru care se face prin termoizolarea cu polistiren EPS 80 cu o gosime de 15 cm.
        
   
  I.D.
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .