Activitatea de construcţii din Germania, la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani
Internaţional / 14 noiembrie 2016

"Boom-ul" sectorului clădirilor rezidenţiale din Germania şi cheltuielile mai mari efectuate de acest stat cu drumurile vor creşte vânzările din sectorul local al construcţiilor cu 3,5%, anul acesta, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, conform estimărilor lansate la 1 iunie de asociaţia de profil HDB.
Sectorul construcţiilor din Germania a devenit unul dintre motoarele principale de creştere a celei mai mari economii a Europei, în condiţiile în care încetinirea pieţelor emergente, precum China, afectează exporturile sale.
În primele trei luni din 2016, investiţiile din sectorul construcţiilor din Germania au generat cea mai mare parte a creşterii economiei ţării.
"Construcţiile vor contribui la stabilizarea economiei, aflate sub presiune din cauza problemelor economiei mondiale şi a exporturilor slabe", a declarat preşedintele HDB, Thomas Bauer.
Asociaţia estimează că vânzările nominale din sectorul construcţiilor din Germania vor spori cu 3,5% în 2016, la 104,7 miliarde de euro (116,7 miliarde de dolari) - cel mai ridicat nivel din 1997 până în prezent. În termeni reali, vânzările sunt aşteptate să crească cu 2%.
În ianuarie, HDB anticipa un avans al vânzărilor nominale de 3%.
Aproape 300.000 de noi locuinţe vor fi construite anul acesta, în Germania, însă nivelul nu este suficient ca să acopere cererea în contextul creşterii numărului de imigranţi şi a populaţiei urbane, potrivit afirmaţiilor lui Bauer, care adaugă că, pe termen mediu, aproape 400.000 de apartamente trebuie construite anual în ţară pentru a fi evitată o criză de locuinţe în oraşe.
Chiar înainte ca numărul refugiaţilor să înceapă să crească, în vara lui 2015, exista un deficit estimat la 800.000 de apartamente accesibile în zonele urbane din Germania. În condiţiile în care cererea este mai mare decât oferta, preţurile de pe piaţa imobiliară şi chiriile au sporit în oraşe precum Berlin, Hamburg şi München.
În plus, dobânzile aflate la minim record au încurajat mulţi germani să depăşească aversiunea faţă de cumpărarea propriilor apartamente şi locuinţe, unii considerând acum domeniul imobiliar drept o investiţie atractivă.
Guvernul german a decis să majoreze cheltuielile publice pentru locuinţe sociale şi să introducă stimulente fiscale speciale pentru investitorii din sectorul privat care construiesc apartamente în zonele urbane. Ambele măsuri sunt aşteptate să dea un impuls adiţional sectorului construcţiilor, anul acesta.