Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Bursa Construcțiilor numărul 7 / 2018
Bursa Construcțiilor numărul 6 / 2018
Investitii
PUZ pentru cetățile dacice din zona munților Orăștiei
13.02.2019
Alte articole din secțiune
 • JLL a asistat Visteon în închirierea a 5.000 mp spații de birouri
 • Spațiile de co-living redefinesc conceptul de locuință pentru Generațiile Millennials
 • Piața terenurilor s-a dublat în 2018
 • Sectorul construcțiilor a scăzut cu 4,9% în ianuarie
 • Materialele izolante, creștere cu 30% a vânzărilor în 2018
 • RE/MAX România a intermediat anul trecut peste 2.500 de tranzacții imobiliare
 • Reff și Asociații a asistat MAS Real Estate în achiziția unui portofoliu
 • Firea anunță construirea unei Săli Polivalente la București
 • Palatul Maurice Blank, fosta ambasadă a SUA la București, nu și-a găsit cumpărător
 • Napoca Construcții încearcă să evite insolvența
 • One United Properties, obligată să suspende lucrările de construcție din Floreasca
 • Mastercard, donație de un milion euro
 • Adrian Mînzat, noul director general al companiei Brikston
 • "Se urmărește, la nivel european, reabilitarea fondului național de clădiri"
 • "Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă - o prioritate a autorităților"
 •      Membrii comisiilor reunite de buget-finanțe din Parlament au adoptat, ieri, un amendament la proiectul de buget al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin care va fi alocată cu prioritate suma necesară pentru realizarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru cetățile dacice din Munții Orăștiei.
       Amendamentul a fost propus de Comisia UNESCO din cadrul Parlamentului, prin președintele Ionel Palăr, care a spus: "Cea mai mare problemă a patrimoniului național o reprezintă cetățile dacice aflate pe teritoriul județelor Hunedoara și Alba, obiective care fac parte și din patrimoniul UNESCO. În acest moment, nu pot fi accesate fondurile europene necesare punerii în valoare turistică, restaurării și conservării acestor vestigii istorice, deoarece nu există un Plan Urbanistic Zonal. Pentru realizarea acestuia ar fi nevoie de 2.000.000 lei, sumă care dorim să fie alocată din bugetul MDRAP".
       Inițial, Sirma Caraman, secretar de stat în MDRAP, a spus că, pentru acordarea acestei sume ar trebui să existe o solicitare comună din partea consiliilor județene Alba și Hunedoara, urmând ca din suma de 19,5 milioane lei bugetată de ministerul de resort pentru realizarea de Planuri Urbanistice Zonale și Planuri Urbanistice Generale să se distribuie banii respectivi pentru zona cetăților dacice.
       Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, a menționat că suma respectivă nu poate fi asigurată din fondul de rezervă al Guvernului și că ar trebui pusă la dispoziție, prin redistribuire, din bugetul MDRAP. La propunerea domniei sale, s-a aprobat un amendament prin care, în anexele bugetului MDRAP, se va menționa că, din suma de 19,5 milioane lei pe care ministerul de resort o are alocată pentru PUZ-uri și PUG-uri solicitate de unitățile administrativ-teritoriale, să fie alocați cu prioritate banii necesari pentru realizarea PUZ-ului în zona cetăților dacice din Munții Orăștiei.
       Ansamblul de fortificații dacice din zona respectivă este alcătuit din cetățile: Sarmizegetusa, Costești, Blidaru, Piatra Roșie, Fețele Albe și Căpâlna, ultima fiind situată pe teritoriul județului Alba. Ele au fost ridicate între secolul I î.Hr. și secolul I d.Hr. pentru apărare și protecție contra cuceririi romane. Ele au intrat în patrimoniul UNESCO în anul 1999.
       Pentru punerea în valoare turistică, sunt necesare mai multe proiecte care să vizeze realizarea căilor de acces, a parcărilor, a locurilor de cazare, a unor utilități elementare, a gestionării traseelor care pot fi urmate de vizitatori.
       În acest moment, dintre toate obiectivele protejate de UNESCO în țara noas­tră, cetățile din Munții Orăștiei stau cel mai rău la acest capitol. Acoperite cu vegetație, cu o pază și o gestionare slabă, cu extrem de rare acțiuni de restaurare și conservare, la discreția braconierilor și insuficient explorate arheologic, vestigiile sunt sub nivelul necesar pentru atractivitate turistică. 
   
  G.M.
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .