Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Legea
Amenzi pentru administrațiile de bloc care nu dețin sau nu mențin cartea tehnică a clădirii
21.04.2016
Alte articole din secțiune
 • Modificarea procentului de ocupare a terenului prin PUD  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Activitatea asociațiilor de proprietari, îngreunată de legislație   Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Managementul rezidențial - un business în creștere
 • Construcțiile - în Strategia Națională de Competitivitate 2015-2020
 • Legea băncilor pentru locuințe - aprobată în Parlament
 • Noile proiecte legislative de protecție a consumatorului tulbură sectorul bancar  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Băncile de la noi își vor reorienta resursele către sistemele din alte țări"
 • "Plata cotei de 0,5% din construcții nu este condiționată de apartenența beneficiarului la CSC"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Noul regulament european privind comportamentul la foc al cablurilor electrice de telecomunicații a intrat în vigoare"
 • Cota de 0,5% - motiv de neînțelegeri legislative între CSC și investitori
 • Investigație pe piața produselor de semnalizare rutieră
 • "Măsurile fiscale influențează, indirect, activitatea de evaluare"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Legislația națională privind muncitorii detașați mai aproape de normele europene
 • Împrumutații în franci elvețieni s-au ales cu instanța  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Legile privind darea în plată și conversia - două realități controversate
 •      Administrațiile de bloc riscă amenzi foarte mari, cuprinse între 5.000 de lei și 10.000 de lei, dacă nu dețin, nu au completată sau nu pastrează cartea tehnică a clădirii, potrivit Legii 10/1995 privind calitatea construcțiilor, se arată într-un comunicat trimis redacției.
       Conform specialiștilor în domeniu, cartea tehnică aduce după sine foarte multe drepturi și beneficii pentru proprietarii de imobile, cum ar fi: posibilitatea asigurării locuinței, reabilitarea termică, scoaterea în evidență a aspectelor pozitive ale calității construcției, oferirea unei imagini mult mai clare persoanelor care doresc să achiziționeze un imobil, luarea la cunoștință a modificărilor de structură suferite în timp de clădire, pe lângă aspectul obligatoriu al deținerii documentului.
        "Cartea tehnică este un bun al fiecărui proprietar, dincolo de faptul că orice administrație de bloc este obligată să o dețină, dar se pare că nu toate administrațiile dețin acest document sau nu l-au mai păstrat din cauza trecerii anilor. În contextul actual, în care foarte multe partere de bloc au fost transformate în spații comerciale, multe dintre lucrări au fost realizate rapid și neglijent, iar unele elemente de rezistență au fost demolate total sau parțial. Ceilalți proprietari care au fost prejudiciați, nu pot realiza un demers în justiție dacă nu există această carte tehnică a clădirii, iar expertiza tehnică pe care mulți specialiști o realizează, nu ține loc de carte tehnică", afirmă ing. Marius Panuță, directorul Like Consulting.
       De cealaltă parte, inginerul Grigore Radu, directorul 1st Construct afirmă că "acest document poate fi folosit în cazul unor evenimente precum cutremure, inundații, ploi torențiale, căderi masive de zăpadă, prăbușiri sau alunecări de teren etc., pentru a le oferi informații prețioase specialiștilor care intervin la fața locului și care trebuie să ia cât mai rapid și eficient decizii".
       Administratorii de bloc și utilizatorii construcțiilor au ca obligații principale efectuarea la timp a lucrărilor de întreținere și de reparații care le revin, prevăzute conform normelor legale în cartea tehnică a construcției și rezultate din activitatea de urmărire a comportării în timp a construcțiilor, precum și păstrarea, respectiv completarea la zi a cărții tehnice a construcției și predarea acesteia, la înstrăinarea construcției, noului proprietar. De asemenea, administratorii de bloc și utilizatorii construcților trebuie să asigurare urmărirea comportării în timp a construcțiilor, conform prevederilor din cartea tehnică și reglementărilor tehnice, efectuarea, după caz, de lucrări de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desființare parțială, precum și de lucrări de reparații ale construcției numai pe bază de proiecte întocmite de către persoane fizice sau persoane juridice autorizate și verificate potrivit legii. Aceștia sunt obligați să asigure realizarea lucrărilor de intervenții asupra construcțiilor, impuse prin reglementările legale,dar și asigurarea efectuării lucrărilor din etapa de postutilizare a construcțiilor.
        
   
  Diana Popescu
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .