Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Legea
EUSEBIU MUTHI, ICME ECAB SA
"Noul regulament european privind comportamentul la foc al cablurilor electrice de telecomunicații a intrat în vigoare"
07.09.2017
Alte articole din secțiune
 • Modificarea procentului de ocupare a terenului prin PUD  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Activitatea asociațiilor de proprietari, îngreunată de legislație   Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Managementul rezidențial - un business în creștere
 • Construcțiile - în Strategia Națională de Competitivitate 2015-2020
 • Legea băncilor pentru locuințe - aprobată în Parlament
 • Noile proiecte legislative de protecție a consumatorului tulbură sectorul bancar  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Băncile de la noi își vor reorienta resursele către sistemele din alte țări"
 • "Plata cotei de 0,5% din construcții nu este condiționată de apartenența beneficiarului la CSC"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Cota de 0,5% - motiv de neînțelegeri legislative între CSC și investitori
 • Investigație pe piața produselor de semnalizare rutieră
 • "Măsurile fiscale influențează, indirect, activitatea de evaluare"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Legislația națională privind muncitorii detașați mai aproape de normele europene
 • Împrumutații în franci elvețieni s-au ales cu instanța  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Legile privind darea în plată și conversia - două realități controversate
 • MDRAP: "Strategia Națională a Locuirii - inclusă în Programul de lucru al Guvernului pe 2016"
 •      Regulamentul 305/2011 vizează siguranța generală a bunurilor și a persoanelor, în caz de incendiu, și a devenit obligatoriu de la 1 iulie 2017. ICME ECAB SA deține și utilizează întregul set de echipamente pentru testarea cablurilor la cerințele impuse de Regulamentul 305/2011.
       "Piața produselor pentru construcții din țara noastră este foarte competitivă însă, din păcate, există destui producători, importatori și comercianți care nu cunosc, sau nu respectă normele legale și specificațiile tehnice, acum obligatorii", ne-a declarat domnul Eusebiu Muthi, directorul general adjunct al companiei ICME ECAB SA, producătoare a unei largi game de cabluri de energie și telecomunicații.
       Domnia sa a subliniat că producerea, importul și comercializarea produselor pentru construcții, neconforme cu legislația în vigoare, reprezintă un pericol general, deoarece afectează siguranța și normele de protecție la incendiu ale clădirilor.
       Potrivit domnului Muthi, toți producătorii, importatorii și comercianții de produse pentru construcții, destinate clădirilor civile (spații de producție, de depozitare, spații de birouri și de locuințe, clădiri publice, gări, tuneluri, etc.) trebuie să respecte Regulamentul UE Nr. 305/2011 (Regulamentul privind produsele pentru construcții) cunoscut și sub denumirea de CPR (Construct Product Regulation) al Parlamentului European și al Consiliului European, publicat la data de 9 martie 2011.
       CPR, devenită obligatorie la 1 iulie 2017, înlocuiește Directiva produselor din construcții (89/ 106/EEC), care avea o formă mult mai laxă decât acest regulament.
       Regulamentul 305/2011 ia în considerare una dintre preocupările majore ale autorităților europene, și anume siguranța generală a bunurilor și a persoanelor, în special siguranța în caz de incendiu, prin stabilirea criteriilor de performanță pe care trebuie să le îndeplinească produsele destinate încorporării în construcții.
       CPR se aplică și tuturor tipurilor de cabluri pentru instalații fixe din toate construcțiile civile, ne-a mai precizat domnia sa, trăgând un semnal de alarmă asupra faptului că, deși este extrem de important și reprezintă o normă valabilă la nivel european, regulamentul nu este respectat de către toți cei care pun în piață cabluri, precum și alte produse pentru construcții.
       Potrivit datelor existente, dispozițiile acestui regulament urmăresc: clarificarea aplicării Marcajului CE produselor din construcții (n.r.: atestă că produsul respectiv este în conformitate cu directivele UE); introduce necesitatea de a emite o declarație de performanță (DoP) ca bază pentru marcarea CE; definirea de reguli clare pentru evaluarea și verificarea constanței performanței producătorilor (AVCP); implementarea de sisteme aplicabile produselor din construcții (fost atestat AoC al conformității); definirea rolului și res¬ponsabilităților producătorilor, distribuitorilor, importatorilor, organismelor notificate, organismelor de evaluare tehnică, supravegherii pieței și autorităților din statele membre în ceea ce privește aplicarea prezentului regulament UE.
       Directorul general adjunct al ICME ECAB SA ne-a informat că reglementarile CPR se regăsesc și în proiectul normativ P118/ 1-2016 privind securitatea la incendiu a clădirilor, care reglementează aspectele legate de domeniul construcțiilor. Proiectul normativ P118/ 1-2016 a fost publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) la data de 12.10.2016, iar în prezent se află în dezbatere la ministerul de resort.
       În luna aprilie 2017, MDRAPFE, ne-a transmis: "Proiectul de reglementare tehnică «Normativ privind securitatea la incendiu a construcțiilor - Partea I - Construcții, indicativ P 118/1-2016» reprezintă revizuirea Normativului de siguranță la foc a construcțiilor, indicativ P118-1999 și stabilește principalele condiții, performanțe și niveluri de performanță a construcțiilor, astfel încât acestea să îndeplinească cerința fundamentală «securitate la incendiu» în conformitate cu Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, re¬publicată, cu modificările și completările ulterioare".
       Comportamentul la foc al unei clădiri (gradul în care o clădire este afectată de un eventual incendiu) este determinat de comportamentul la foc al materialului cu cea mai slabă performanță la incendiu, ne-a mai explicat domnul Muthi, subliniind importanța corelării calității tuturor materialelor folosite la construcția unei clădiri.
       Eusebiu Muthi a menționat: "Dacă o clădire trebuie să fie clasificată în clasa B, spre exemplu, atunci este obligatoriu ca toate materialele folosite la construcția acesteia să fie cel puțin de clasă B".
       Cablurile rezistente la foc, care mențin integritatea circuitelor vitale ale clădirilor (lumini de avarie, circuitele de apă pentru stingerea incendiilor, scări rulante, uși automate, lifturi, etc.), ne-a mai spus domnia sa, încă nu fac obiectul noului regulament, datorită lipsei de uniformitate a standardizării la nivel european.
       Rezistența la foc a cablurilor se poate verifica prin mai multe tipuri de teste, însă cel mai dur și până în prezent, aproape unanim acceptat, este un test făcut după norma germană DIN 4102.
       ICME ECAB S.A. este singurul producător din România care are certificare VDE pentru acest tip de cabluri. În timpul testării conform normei DIN 4102, este verificată integritatea circuitelor timp de 30, 60 sau 90 de minute, la o temperatură de aproximativ 950 grade C.
       CPR standardizează testele și criteriile pe baza cărora se clasifică comportamentul la foc al cablurilor, încadrându-le în șapte clase (Aca, B1ca, B2ca, Cca, Dca, Eca, Fca) în funcție de cantitatea totală de căldură degajată, viteza de creștere a incendiului, cât de mult propagă acestea flacăra, densitatea fumului emis în timpul arderii, câte picături incandescente cad în momentul în care cablurile sunt atinse de foc, precum și toxicitatea fumului emis. Astfel, din acest punct de vedere, cel mai slab cablu va fi încadrat în clasa F.
       Potrivit lui Eusebiu Muthi, CPR impune elemente de recunoaștere a produselor, plecând de la etichete sau marcajul cablurilor, precum și numărul organismului de notificare astfel încât consumatorul final să poată reclama eventuale neconformități.
       Domnul Muthi a afirmat: "Pentru clasele superioare, de la clasa C către clasa A, pe lângă faptul că se fac teste mult mai dure din punct de vedere al comportamentului la foc, organismul notificat, trebuie să certifice și sistemele de producție, calitatea produselor finite, trasabilitatea materialelor, dar și să verifice, periodic (de 2 ori pe an), constanța performanței, pentru a se stabili dacă se menține calitatea inițială a produsului respectiv". Deoarece pentru toate clasificările conform cu cerințele CPR se folosesc obligatoriu laboratoare de terță parte acreditate, utilizarea in construcții a producelor clasificate oferă certitudinea performanțelor res¬pectivelor produse.
       CPR prevede că doar organismele notificate la nivel european, în cadrul NANDO (New Approach Notified and Designated Organisations) Information System sunt abilitate să stabilească dacă produsele pentru construcții sunt în conformitate cu legislația.
       NANDO reprezintă instituția de nivel european care include toate aceste organisme notificate din statele membre.
       La nivelul țării noastre, MDRAPFE are sarcina de a propune organisme din țară spre a fi notificate în cadrul NANDO, a mai afirmat domnul Muthi. Lista organismelor notificate din România și întreaga Europă este publică și poate fi consultată pe Internet.
        Eficiența energetică a clădirilor și natura materialelor folosite - un punct de referință pentru companiile de asigurări
       Tendința la nivel mondial este ca toate clădirile noi să fie construite cu materiale care se găsesc în natură (sau materiale care necesită cât mai puțină energie pentru a fi produse), cu materiale care nu afectează/poluează mediul ambiant și care permit menținerea unui microclimat fără un consum mare de energie, ne-a mai spus directorul general adjunct al ICME ECAB SA.
       Domnia sa susține că acesta reprezintă un punct foarte important și pe agenda firmelor de asigurări, care au interesul ca normele de construcție și materialele folosite să se ridice la standarde aplicate la nivelul întregii comunități eu¬ropene.
       Totodată, impozitarea clădirilor reprezintă un alt aspect important, întrucât astăzi, în țara noastră, nici o tranzacție imobiliară nu poate fi încheiată în absența unui certificat energetic al imobilului respectiv, acesta fiind primul pas către viitoare certificări/impozitări ale clădirilor pe diverse criterii.
       La nivel mondial, există multiple organisme de certificare a clădirilor care măsoară eficiența energetică a acestora, a materialelor și produselor pe care le au în componență, a calității mediului ambiant interior, a impactului utilizării clădirii asupra mediului înconjurător, etc., după care eliberează diverse certificate (cu unul sau mai multe atribute).
       Două dintre acestea, LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) și BREEAM (Building Research Establishment"s Environmental Assessment Method), sunt cerute acum și de unii investitori privați din țara noastră, care au dezvoltat în special clădiri de birouri de înaltă clasă.
       Compania ICME ECAB SA a fost înființată în anul 1949, iar din anul 1999 este parte a companiei grupului Hellenic Cables, membru al Viohalco, cotat la Bursa de Valori Euronext din Bruxelles.
       Gama de producție a ICME ECAB SA și al Hellenic Cables Group acoperă toate tipurile și clasele de cabluri de energie și telecomunicații, de la joasă până la înaltă tensiune, terestre și submarine.
       Compania exportă peste jumătate din producția sa, în principal, în țările Uniunii Europene, dar și pe alte continente.
       Potrivit domniei sale, cifrele de afaceri anuale variază între 120-150 de milioane de euro, fiind condiționate de evoluția prețurilor materiilor prime, cotate la London Metal Exchange (LME).
       În ceea ce privește rata producției și cifra de afaceri, directorul general adjunct al ICME ECAB SA ne-a precizat că, după 1990, cei mai buni ani au fost 2007 și 2013.
        
   
  Ramona Radu
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .