Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Legea
PRINTRE SECTOARELE ECONOMICE CU POTENȚIAL COMPETITIV
Construcțiile - în Strategia Națională de Competitivitate 2015-2020
10.10.2018
Alte articole din secțiune
 • Modificarea procentului de ocupare a terenului prin PUD  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Activitatea asociațiilor de proprietari, îngreunată de legislație   Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Managementul rezidențial - un business în creștere
 • Legea băncilor pentru locuințe - aprobată în Parlament
 • Noile proiecte legislative de protecție a consumatorului tulbură sectorul bancar  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Băncile de la noi își vor reorienta resursele către sistemele din alte țări"
 • "Plata cotei de 0,5% din construcții nu este condiționată de apartenența beneficiarului la CSC"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Noul regulament european privind comportamentul la foc al cablurilor electrice de telecomunicații a intrat în vigoare"
 • Cota de 0,5% - motiv de neînțelegeri legislative între CSC și investitori
 • Investigație pe piața produselor de semnalizare rutieră
 • "Măsurile fiscale influențează, indirect, activitatea de evaluare"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Legislația națională privind muncitorii detașați mai aproape de normele europene
 • Împrumutații în franci elvețieni s-au ales cu instanța  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Legile privind darea în plată și conversia - două realități controversate
 • MDRAP: "Strategia Națională a Locuirii - inclusă în Programul de lucru al Guvernului pe 2016"
 •      Domeniul construcțiilor a fost inclus în Strategia Națională de Competitivitate 2015-2020, printre sectoarele economice cu potențial competitiv, la propunerea Ministerului Economiei.
       Nota de fundamentare a inițiativei legislative postată pe site-ul ministerului de resort arată: "După ce în perioada de creștere economică din 2007-2008 ponderea construcțiilor în PIB depășise 11%, în acest moment ponderea este de doar 4%, în condițiile în care există potențial să ajungă chiar la 15%".
       Sectorul construcțiilor este unul foarte important și ar avea șanse de creștere dacă ar fi sprijinit de stat, este de părere expertul imobiliar Ion Radu Zilișteanu, doctor în economie.
       Domnia sa consideră: "Dacă autoritățile vor să includă piața construcțiilor printre domeniile prioritare ale economiei, atunci sigur se gândesc și la unele pârghii pentru încurajarea sectorului. O soluție ar fi introducerea unui tratament fis­cal avantajos pentru firmele care activează în acest domeniu. Se poa­te studia o reducere de TVA, la 5% de la 9%, pentru materialele de construcții. O altă modalitate de încurajare a construcțiilor este sprijinirea unor parteneriate public-private transparente, astfel încât să permită accesul unor firme la banii publici, altele decât cele cu care ne-am obișnuit. De asemenea, stăm destul de rău la nivelul implementării infrastructurii electrice și de utilități în mediul rural, unde și aici ar trebui făcuți pași".
       Domnul Zilișteanu subliniază, printre altele, că Guvernul ar putea încuraja învățământul profesional în vederea dezvoltării meseriilor cerute în construcții, având în vedere lipsa forței de muncă din sector.
       Nota de fundamentare a inițiativei legislative mai arată: "Sectorul de construcții are un mare potențial de creștere cu rol de catalizator pentru dezvoltarea economică, putând fi considerat un sector de viitor. Chiar dacă sectorul construcțiilor este un sector cu valoare adăugată medie, datorită importanței sale economice, performanța sectorului construcțiilor poate influența în mod semnificativ atât dezvoltarea economiei în ansamblu, dar și nivelul de ocupare a forței de muncă. Astfel, construcțiile reprezintă unul dintre principalii consumatori de produse intermediare (materii prime, produse chimice, echipamente electrice și electronice etc.) și de servicii conexe. Calitatea lucrărilor de construcții are un impact direct asupra calității vieții. Eficiența resurselor în procesul de fabricație, transportul și utilizarea produselor pentru construcția de clădiri și infrastructuri, dar și performanța energetică a clădirilor au un impact con­siderabil asupra energiei, asupra schimbărilor climatice și asupra mediului".
       Sursa citată menționează că, în timp ce la nivel european sectorul construcțiilor generează aproape 10% din PIB și oferă 20 de milioane de locuri de muncă, în special pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, în România înregistrăm un declin accentuat al acestui sector. Pentru a realiza investițiile necesare dezvoltării economiei este nevoie de un sector al construcțiilor bine dezvoltat, consideră inițiatorii proiectului de lege.
       Nota de fundamentare citată mai indică faptul că, prin introducerea sectorului de construcții în rândul domeniilor de viitor, se vor putea găsi soluții de finanțare pentru probleme structurale legate de acest sector, printre care se numără lipsa de forță de muncă și necesarul de investiții.
       "Tranziția către o economie eficientă în utilizarea resurselor și cu emisii scăzute de dioxid de carbon aduce cu sine și importante schimbări structurale în sectorul construcțiilor, care va trebui să se adapteze și să anticipeze necesarul de calificări și competențe în aces­te domenii", adaugă documentul de pe site-ul Ministerului Economiei, precizând că acest lucru este valabil în special în ceea ce privește pregătirea forței de muncă pentru construcția de clădiri cu "consum de energie aproape zero", fie că este vorba de clădiri noi sau renovate. Implementarea unor tehnologii noi și utilizarea de practici flexibile de organizare a muncii vor necesita, de asemenea, o evoluție a competențelor și a ca­lificărilor în domeniul con­strucțiilor.
       Potrivit notei de fundamentare a proiectului legislativ, în sectorul de construcții este necesară intensificarea eforturilor de micșorare a impactului asupra mediului, prin rezolvarea problemei consumului mare de materiale de construcții (de exemplu, minerale metalice și nemetalice, substanțe chimice și lemn), a celei legate de generarea unor cantități mari de deșeuri, dar și de realizarea unui număr din ce în ce mai mare de materiale care sunt mai ușor de colectat și reutilizat, precum și de sisteme sau "soluții de construcție" care ușurează "deconstrucția" lucrărilor și reutilizarea materialelor.
       
        Wienerberger: "Segmentul construcțiilor rezidențiale din România - în continuă dezvoltare"
       
       Țara noastră reprezintă una dintre cele mai mari piețe din regiunea Europei Centrale și de Est și are un segment al construcțiilor rezidențiale în dezvoltare continuă, consideră reprezentanții grupului Wienerberger. Aceștia ne-au trans­mis că locuințele finalizate la nivel național au înregistrat o evoluție pozitivă continuă în ultimii trei ani, iar informațiile disponibile momentan indică faptul că această tendință se va păstra și pentru anul 2018.
       "Piața locală de zidărie înregistrea­ză în continuare un trend ascendent, după patru ani consecutivi de creștere, începând cu 2014", subliniază sursa citată, precizând: "Autorizațiile emise pentru construcțiile rezidențiale au o evoluție pozitivă, atât pentru segmentul de locuințe individuale, cât și pentru segmentul de apartamente. Dinamica de creș­tere a segmentului de apartamente este mult mai accelerată, în perioada ianuarie-mai 2018 având o creștere de aproximativ 35% față de perioada similară a anului anterior, în timp ce segmentul de case unifamiliale a avut o creștere de +7,5% în aceeași perioadă. Ponderea autorizațiilor emise pentru apartamente a ajuns la 62% în total autorizații de locuințe emise în perioada ianuarie-mai 2018, față de 56% în aceeași perioadă a anului trecut".
       Numărul autorizațiilor de cons­truire eliberate pentru clădirile rezidențiale în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2018 a crescut cu 8,5%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la 20.520, informează Institutul Național de Statistică (INS). Datele INS arată că au fost marcate creșteri în următoa­rele regiuni de dezvoltare: Vest (+516 autorizații), Sud-Vest Oltenia (+402), Sud-Muntenia (+352), Centru (+128), București-Ilfov (+102), Nord-Vest (+95) și Sud-Est (+86), în timp ce în regiunea de dezvoltare Nord-Est a fost înregistrată o scădere (-69 autorizații). INS precizează că în iunie 2018 au fost eliberate 4.233 de autorizații pentru construirea de clădiri rezidențiale, din care 65% sunt pentru zona rurală.
       Specialiștii evidențiază că, deși numărul autorizațiilor de construire este în creștere, sectorul construcțiilor înregistrează contracții ca urmare a lipsei de proiecte de infrastructură.  
   
  .
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .