Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Materiale
"Piața construcțiilor pare bulversată"
08.05.2019
Petre Ioviță, proprietarul ARMEANCA PREST COM
Alte articole din secțiune
 • "Piața sistemelor de izolații - trend susținut de creștere, în ultimii patru ani"
 • "Vânzătorii tradiționali de materiale de construcții - îngrijorați de comerțul on-line"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Sistemul inovator de zidărie Porotherm Profi
 • Tondach, sistem de acoperiș ceramic
 • "Achizițiile directe de la furnizori - frână în calea dezvoltării executanților de fațade și ferestre"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Prețuri medii ale materialelor de construcție   Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Poroterm - Sistem complet de zidărie ceramică
 • Tondach - Sistem complet de zidărie ceramică  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Prețuri medii ale materialelor de construcții  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Porotherm - sistem complet de zidărie ceramică
 • Tondach - Sistem complet de zidărie ceramică
 • Piața materialelor de construcții verzi va crește cu 11,8% până în 2023
 • Prețuri medii ale materialelor de construcție  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Prețuri medii ale materialelor de construcție  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • A apărut ghidul de utilizare a elementelor de BCA CELCO MEGATERM destinat izolării structurilor de beton!
 •      Piața construcțiilor pare bulversată la ora actuală, din cauza prețurilor care au suferit o creștere majoră și nejustificată, este de părere Petre Ioviță, proprietarul ARMEANCA PREST COM SRL, companie care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor.
       Omul de afaceri subliniază că investitorul străin beneficiază de tot felul de facilități din partea statului și autorităților române, pe când mediul de busines românesc este privit cu scepticism, oamenii noștri de afaceri fiind văzuți ca niște persoane care s-au îmbogățit sau care urmează să se îmbogățească și cărora li se pun tot felul de piedici, neacordându-li-se nici cel mai mic ajutor.
        
   
        Interviu cu Petre Ioviță, proprietarul ARMEANCA PREST COM
       
       Reporter: Cum apreciați evoluția mediului de afaceri autohton?
       Petre Ioviță: Una dintre problemele actuale este discriminarea pe care autoritățile o fac între mediul de afaceri străin și cel româneasc. Investitorul străin beneficiază de tot felul de facilități din partea statului și al autorităților române, pe când omul de afaceri român este privit cu scepticism, ca o persoană care s-a îmbogățit sau care urmează să se îmbogățească și căruia i se pun tot felul de piedici, neacordându-i-se nici cel mai mic ajutor.
       Reporter: Cum vedeți sectorul construcțiilor din țara noastră?
       Petre Ioviță: În urma intrării în vigoare a OUG 114, s-a resimțit o creștere a cheltuielilor salariale considerabilă, în special la firmele din domeniul construcțiilor din provincie. Spre exemplu, la noi în firmă a avut loc o creștere a cheltuielilor salariale cu aproximativ 55.000 de lei, care nu a rezultat în urma creșterii veniturilor. Dacă un muncitor necalificat primește 3.000 de lei salariu brut, atunci cu cât să plătesc un angajat cu studii superioare? Cu mult mai mult, evident!
       Reporter: Cum vă descurcați cu criza forței de muncă?
       Petre Ioviță: În ceea ce privește criza forței de muncă, intervin două aspecte. Pe de o parte, părerea mea este că societatea româ­nească și, în principal, sistemul educațional generează oameni din ce în ce mai slab pregătiți profesional, foarte puțini interesați de nivelul lor de pregătire, iar, pe de altă parte, intervine migrarea angajaților spre locuri de muncă mai bine plătite, în străinătate sau în orașele mai mari. Subliniez faptul că eu expun o părere a unui angajator din provincie. Personal, pot să spun că sunt norocos să am în firmă oameni foarte bine pregătiți profesional, care lucrează de foarte mult timp în companie, oameni pe care îi res­pect, încerc să îi remunerez cores­punzător și să îi fidelizez. În ceea ce privește noii angajați, investim des­tul de mult în pregătirea lor, deși ei pot pleca oricând din firmă și uneori chiar o fac. Ca exemplu, când am deschis fabrica de filer, trainingul personalului a fost efectuat de specialiști din străinătate și a costat în jur de 50.000 euro. La scurt timp după deschidere, doi dintre cei mai buni angajați au plecat și s-au angajat la concurență.
       Reporter: Cum apreciați concurența din piață?
       Petre Ioviță: Cea mai mare problemă în ceea ce privește concurența cred că o reprezintă firmele ce acumulează datorii enorme, intră în insolvență, nu mai plătesc TVA, taxe, impozite sau furnizori, iar după câteva luni administratorii acestora deschid societăți noi și își desfășoară activitatea în condiții neloiale.
       În ceea ce privește concurența loială, consider că este suficient loc pe piață și perioada de criză pe care toată lumea o anunță va fi doar de percepție. Având în vedere creșterea masivă a prețurilor la materialele de contructii și nu numai, cererea va stagna câteva luni, după care totul va reveni la normal.
       Reporter: Cum colaborați cu băncile?
       Petre Ioviță: Cu băncile colaborezi foarte bine atât timp cât nu ai nevoie de ajutorul lor financiar. Când ceri finanțare, lucrurile se schimbă, tu ești cel care are nevoie de ajutor, comisioanele și dobânzile plătite anterior nu mai contează, devii un fel de inculpat anchetat și analizat din absolut toate punctele de vedere.
       Eu am avut câteva experiențe neplăcute, am colaborat cu o bancă peste zece ani de zile și nu am primit susținerea ei atunci când am avut nevoie, respectiv pentru proiectul construcției stației de filer. Proiectul a fost greu de înțeles, nou pe piață, nu i-a văzut potențialul și nu l-a finanțat, nici banca al cărei partener eram de atatâta vreme și nici celalalte șase instituții financiare cărora l-am prezentat. Într-un final, am reușit să iau un leasing și am mers mai departe.
       Reporter: Când ați pus bazele aces­tui proiect?
       Petre Ioviță: Am început investiția în 2013 și am finalizat-o în 2015. Proiectul inițial presupunea instalarea unor mori de măcinare a calcarului. Business planul inițial era de 12 milioane euro, dar ne-am oprit după prima etapă la 4 milioane de euro. Produsul finit al fabricii este filerul de calcarcare, acesta având o largă gamă de întrebuințare - respectiv în domeniul energetic (se folosește pentru reducerea emisiilor de sulf), în agricultură (ca îngrășământ natural), în indus­tria producătoare de vopseluri adezivi, în industria farmaceutică, în compoziția asfaltului etc.
       Reporter: Care sunt rezultatele acestui proiect și de ce v-ați oprit aici?
       Petre Ioviță: Rezultatele sunt mulțumitoare, iar motivul din cauza căruia ne-am oprit a fost un cumul a tot ceea ce am relatat anterior - autorități, lipsă de susținere, bănci, personal. Proiectul inițial presupunea instalarea a două linii de producție și o carieră de exploatare. Am reușit să montăm o linie și să o facem funcțională.
       Reporter: Care este cifra de afaceri a companiei?
       Petre Ioviță: Reușim să obținem o cifră de afaceri de aproximativ 5 milioane de euro pe an și, ceea ce este cel mai important, să vindem 80% din producție.
       Reporter: V-ați gândit că ați putea investi și în altă afacere?
       Petre Ioviță: În acest an am intrat și în sectorul imobiliar. Avem demarate lucrările de construcție la două proiecte de blocuri pentru locuințe, iar următorul pas ar fi pe piața de office. Suntem într-o dis­cuție destul de avansată pentru achi­ziționarea unui teren în București, în vederea construirii a 1.500-2.000 mp de spații de birouri.
       Reporter: Mulțumesc!  
   
  .
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .