Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 4 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Perspective
DEPUTATUL IULIAN IANCU:
"Reabilitarea termică a clădirilor publice trebuie să înceapă din acest an"
04.04.2014
Alte articole din secțiune
 • Jocurile de la domiciliu vor intra într-o nouă etapă  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Calitate foto ridicată și prețuri mici  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Vodafone activează primele stații radio 5G din țara noastră  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Telefoanele inteligente, concurență tot mai mare pentru aparatele foto  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Telefoanele pliabile, bătălia prețurilor și atenția pentru mediu  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Anii trec și regenerarea urbană nu se lasă văzută, în București"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Producția de mobilă va crește cu 5,6%, în acest an  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • BURSA Construcțiilor - 20 de ani de apariție neîntreruptă
 • "Orașele noastre stau încă sub semnul speculei imobiliare cu control politic"
 • "2015 va fi un an capricios pentru constructori"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Listă cu priorități surpriză în Master Planul de Transport
 • Avans de maxim 5% pentru piața cimentului în acest an  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Nicușor Dan: "Mall-urile au distrus comerțul de lux de pe Calea Victoriei"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • MASDAR City, primul oraș din lume care folosește exclusiv energie regenerabilă   Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Andrioaiei, PSC: "Constructorii au nevoie ca de aer de investiții publice"
 •       Primăriile nu sunt pregătite să îndeplinească prevederile directivei privind eficiența energetică
       Pe lângă directiva europeană care reglementează strict reabilitarea termică a imobilelor, țara noastră mai trebuie să transpună și directiva privind eficiența energetică, în acestă primăvară, ne-a declarat Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.
       Directiva privind eficiența energetică se adresează în totalitate pachetului de măsuri care trebuie implementat pe tot lanțul producție - transport - distribuție - furnizare - consumator final pentru scăderea consumului de energie și include și o componentă importantă privind reabilitarea imobilelor publice.
       Domnul Deputat Iancu ne-a explicat: "Directiva obligă la realizarea unui plan național de acțiune, care include și o componentă privind reabilitarea clădirilor publice. Statele membre UE sunt obligate să înceapă lucrările de izolare termică a instituțiilor publice, unde s-a constatat că există cea mai mare pierdere de energie. 40% din pierderi provin de la clădiri. Aceasta este zona cu cel mai mare potențial de reducere a consumului de energie, ceea ce este un semnal bun pentru constructori. Vor, nu vor, statele membre trebuie să înceapă să izoleze clădirile începând din acest an. Lucrările trebuie raportate și monitorizate anual".
       În opinia președintelui Comisiei de Industrii cheia implementării directivei privind eficiența energetică este instrumentul de finanțare pe care statul îl va promova: "Poți opta pentru sistemul cu certificate albe sau poți institui un fond național. Avem un termen de transpunere a directivei și trebuie preluată în legislația națională în această primăvară. Directiva ne ajută enorm pentru că avem o pierdere de 28% pe tot lanțul de la producător la consumatorul de energie. Este o pierdere enormă, echivalentă cu 4,2 miliarde de euro. Cu acești bani am fi putut reabilita rapid toate capacitățile de producere a energiei".
       Un raport preliminar recent al UE arată că reducerea consumului de energie s-a făcut doar în proproție de 15-16% și că ținta de 20% impusă pentru 2020 este foarte greu de atins. Atunci UE a adoptat o nouă directivă privind eficiența energetică pentru a accelera măsurile pe care statele membre trebuie să le ia.
       Iulian Iancu ne-a mai declarat că țara noastră are o problemă la nivelul autorităților locale. Primăriile nu au, în opinia domniei sale, expertiza și personalul necesar pentru întocmirea strategiei energetice a orașelor și a planului de acțiune, care include și lucrările de reabilitare termică. Acest plan este important, pentru că în absența lui nu pot fi accesate fondurile europene dedicate economisii energiei.
       Domnul Iancu ne-a spus: "Din păcate, toate orașele, inclusiv Capitala, nu au dus la bun sfârșit strategia energetică. Au ieșit din termen și acum trebuie să o ia de la capăt. Ne trebuie de urgență un corp de experți la nivelul fiecărui oraș, care să întocmească aceste planuri de acțiune. Un prim proiect este în derulare la Sibiu și ar putea fi considerat un model. Din fericire, institutele de specialitate din țară și din străinătate au câteva proiecte concrete în România. Primăriile mai pot apela la firmele de specialitate, care atrag singure finanțarea necesară pentru implementarea programului de eficiență energetică, iar municipalitățile plătesc gradual serviciul prestat".
       O altă problemă semnalată de parlamentar este cea a meseriilor noi, care vin odată cu implementarea de noi tehnologii în lanțul de producție: "Trebuie să modificăm nomenclatorul de meserii. Nu există montatori de turbine eoliene, sau meseriile specifice din zona de montare - întreținere - exploatare parcuri fotovoltaice. Ne trebuie o legislație specifică de formare profesională. În străinătate se numește învățământ dual. Ne trebuie acest program, care să fie strategic la nivel național".
       La nivelul controlului costurilor pe lanțul producție - consumator final de energie este nevoie urgentă de o monitorizare fosrte atentă a activității și operațiunilor agenților economici. Iulian Iancu susține că, la distribuitori de exemplu, multe investiții nu sunt transpuse în realitate: "Este foarte importantă implementarea unui software de monitorizare și control la reglementatorul de energie - ANRE. Astfel, pot fi monitorizate și controlate toate operațiunile distribuitorilor în timp real. Investițiile se raportează pe faze, sunt mai ușor de urmărit și ai cuantificarea exactă a costurilor".
       Implementarea directivei privind eficiența energetică presupune un efort investițional enorm, numai pe partea de reabilitare termică fiind necesare miliarde de euro, apreciază domnul Iancu. Important este că UE oferă granturi pentru izolarea clădirilor publice până în 2020, iar această șansă nu trebuie ratată de țara noastră.
       Directiva dedicată reabilitării termice a clădirilor este un proces în derulare, dar care are ca principală problemă abordarea diferită de către administrația centrală și cea locală, iar Iulian Iancu ne-a spus că trebuie stabilită o implementare unitară pentru ca țintele să fie atinse.
        
   
  .
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .