Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 4 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Perspective
SECTORUL CONSTRUCȚIILOR, CEA MAI MARE SCĂDERE DIN UNIUNEA EUROPEANĂ,
Andrioaiei, PSC: "Constructorii au nevoie ca de aer de investiții publice"
05.09.2014
Alte articole din secțiune
 • Jocurile de la domiciliu vor intra într-o nouă etapă  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Calitate foto ridicată și prețuri mici  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Vodafone activează primele stații radio 5G din țara noastră  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Telefoanele inteligente, concurență tot mai mare pentru aparatele foto  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Telefoanele pliabile, bătălia prețurilor și atenția pentru mediu  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Anii trec și regenerarea urbană nu se lasă văzută, în București"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Producția de mobilă va crește cu 5,6%, în acest an  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • BURSA Construcțiilor - 20 de ani de apariție neîntreruptă
 • "Orașele noastre stau încă sub semnul speculei imobiliare cu control politic"
 • "2015 va fi un an capricios pentru constructori"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Listă cu priorități surpriză în Master Planul de Transport
 • Avans de maxim 5% pentru piața cimentului în acest an  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Nicușor Dan: "Mall-urile au distrus comerțul de lux de pe Calea Victoriei"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • MASDAR City, primul oraș din lume care folosește exclusiv energie regenerabilă   Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Investitorii israelieni sunt, din nou, interesați de piața noastră imobiliară"
 •      Sectorul construcțiilor din țara noastră a înregistrat o scădere de 10,2% a producției, în trimestrul II al acestui an față de trimestrul I, fiind cea mai mare prăbușire din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.
       Tiberiu Andrioaiei, secretarul general al Patronatului Societăților din Construcții (PSC), ne-a declarat că sectorul construcțiilor este, în continuare, grav afectat: "Perioada îndelungată scursă de la începutul crizei și până acum a produs deja efecte sistemice grave, cum ar fi decapitalizarea firmelor de construcții. Este evident faptul că, în lipsa investițiilor publice majore, nu au fost încurajați nici operatorii privați să dezvolte proiecte. Ca urmare, aceste efecte cumulate sunt parte din rezultatul pe care îl înregistrăm acum".
       Constructorii ar fi avut nevoie "ca de aer" de investiții semnificative în această perioadă, consideră domnia sa, care ne-a menționat că a prevăzut cu mult timp în urmă că blocajele în atribuirea și implementarea proiectelor publice vor afecta grav economia și sectorul construcțiilor.
       Pentru a doua parte a anului, oficialul PSC nu prevede vreo îmbunătățire a situației atâta vreme cât nu au fost pregătite corespunzător proiectele de investiții. "Nici anul viitor nu arată mai bine, deoarece nu sunt pregătite ghidurile de aplicare pentru finanțările comunitare", ne-a mai declarat domnia sa.
       Tiberiu Andrioaiei consideră că este dificil de stabilit ce pondere a avut scăderea sectorului construcțiilor în reculul economic înregistrat în trimestrul II al anului, când țara noastră a intrat în recesiune tehnică: "Este greu de spus, cu toate că sectorul construcțiilor are un impact semnificativ în evoluția pe orizontală a economiei, mai mare decât aportul la PIB, atâta vreme cât include un volum semnificativ de resursă umană. Efectul negativ este reciproc, pentru că lipsa investițiilor în domenii diverse (sănătate, educație, industrie, infrastructură, turism etc) au afectat sectorul, iar diminuarea activității din construcții diluează și rezultatele celorlalte domenii".
       Risc de afectare sistemică a sectorului
       Domnul Andrioaiei apreciază că, după șase ani de evoluție negativă a sectorului construcțiilor, există riscuri de afectare sistemică a sectorului: "Mă refer la faptul că, pe lângă decapitalizarea financiară masivă, apare decapitalizarea companiilor de resursă umană calitativă, de diminuarea capacităților manageriale, de afectarea competențelor pentru participare pe piețele externe și, de asemenea foarte grav, de pierderea eligibilității de participare în proiecte importante - atunci când acestea vor apărea - datorită scăderii portofoliului de experiență necesară a firmelor".
       PSC trage un semnal de alarmă privind soarta întregului sector, care are un impact semnificativ asupra întregii economii. Domnul Andrioaiei speră ca sectorul construcțiilor să nu mai fie influențat de ciclurile electorale, pentru că proiectele nu evoluează în ritmul dinamicii politicii.
       "Totuși, existau speranțe ca, măcar din rațiuni de marketing politic, să existe un oarecare reviriment al pieței. Nu a fost cazul în ultimii ani", ne-a mai spus domnul Andrioaiei.
       Datele Eurostat au arătat că țara noastră a intrat în recesiune tehnică, iar informațiile indică o tendință de scădere a investițiilor guvernamentale în lucrări publice.
       Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a declarat, recent, că printre cauzele recesiunii tehnice a economiei se numără și lipsa investițiilor publice. Domnia sa susține că țara noastră trebuie să aibă o revigorare la nivelul investițiilor publice și că încasările bugetare sunt foarte slabe, mult sub program. Ionuț Dumitru consideră că deficitul bugetar este mult sub ținta agreată cu FMI, ceea ce indică lipsa de investiții.
       Domnia sa susține că scăderea sectorului construcțiilor este legată și de absorbția slabă a fondurilor europene.
       Managerii estimează o relativă stabilitate în construcții
       Managerii estimează, pentru următoarele trei luni, o tendință de creștere moderată a activității în sectorul de comerț cu amănuntul și servicii și relativă stabilitate în industria prelucrătoare și construcții, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, potrivit INS.
       În cadrul anchetei din luna august 2014, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural +4%).
       În ceea ce privește estimarea producției, pentru unele dintre activități se va înregistra tendință de creștere, respectiv fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie (sold conjunctural +18%) și fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural +18%). Potrivit estimărilor din luna august, în activitatea de construcții se va înregistra, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural +4%).
       În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +2%).
       Creștere nesemnificativă a autorizațiilor de construire pentru clădiri
       În cazul clădirilor rezidențiale, s-au eliberat cu 0,2% mai multe autorizații de construire pentru clădiri în primele șapte luni ale acestui an față de perioada similară a anului trecut, numărul acestora ajungând la 21.556, arată datele INS.
       Astfel, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie, creșterea de 0,2% s-a reflectat în următoarele regiuni de dezvoltare: București-Ilfov (+941 autorizații), Nord-Vest (+204) și Sud-Est (+68). Scăderi ale numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Nord-Est (-361), Centru (-256), Sud-Muntenia (-238 autorizații), Sud-Vest Oltenia (-169) și Vest (-144).
       În ceea ce privește luna iulie a acestui an, s-au eliberat 3.807 autorizații pentru construirea de clădiri rezidențiale, din care 61,5% sunt pentru zona rurală.
       Distribuția în profil regional evidențiază o creștere a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Muntenia (+101 autorizații), Nord-Est și Centru (+66 fiecare), Sud-Vest Oltenia (+35), Vest (+13) și Nord-Vest (+4). Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: București-Ilfov (-292 autorizații) și Sud-Est (-10).
       În luna iulie față de aceeași lună a anului precedent, se remarcă o scădere a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale (-308 autorizații), scădere reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-96 autorizații), Vest (-91), Nord-Vest (-67), Sud-Vest Oltenia (-33), București-Ilfov (-25), Centru și Sud-Est (-12 fiecare).
       Creșteri s-au înregistrat doar în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia (+28 autorizații). 
   
  .
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .