Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2018
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2018
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2018
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2017
Piata Imobiliara
DTZ ECHINOX DEVINE CUSHMAN&WAKEFIELD ECHINOX
Analiștii imobiliari: "Bucureștiul - pe primul loc între orașele unde se va investi în 2017"
15.03.2017
Alte articole din secțiune
 • Daramis investește 12 milioane euro în proiectul Vita Bella
 • RE/MAX estimează afaceri de 2,8 milioane de euro
 • Peste 12.000 de locuințe ANL așteaptă să fie vândute tinerilor
 • Ansamblul DaVinci Residence din București, construit de o firmă clujeană  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Ansamblul rezidențial Class Park va fi gata în 2021   Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Birourile cu suprafețe între 1.000-3.000 mp, cele mai închiriate, în 2017"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Prețurile imobiliarelor au început să crească într-un ritm accelerat"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Evoluție spectaculoasă a pieței imobiliare, în 2017
 • Prețurile imobiliarelor au crescut mai mult în România decât în UE și zona euro
 • "Ponderea construcțiilor în PIB ar trebui să fie spre 15%"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Asemănări între prezent și perioada premergătoare crizei din 2008
 • Grand Hotel du Boulevard din Capitală se va redeschide sub brandul Corinthia, pe 1 ianuarie 2019
 • Chiriile pentru spațiile comerciale - posibil să crească, în 2018
 • Terenul necesar pentru Spitalul Metropolitan, trecut în domeniul public al Municipiului București
 • "Majoritatea românilor caută un apartament în bloc"
 •      Compania de servicii imobiliare Cushman&Wakefield a semnat un acord de exclusivitate cu DTZ Echinox ca afiliat al acestuia în România, DTZ Echinox devenind Cushman & Wakefield Echinox, potrivit reprezentanților firmei. Anunțul formal de afiliere vine după fuziunea globală dintre Cushman & Wakefield și DTZ din anul 2015. DTZ Echinox a fost partenerul companiei DTZ în România începând cu anul 2002.
       Colaborarea dintre DTZ Echinox și Cushman&Wakefield a început în urmă cu mai multe luni, dar contractul a fost semnat în februarie 2017.
       Reprezentanții noii companii, Cushman&Wakefield Echinox, au anunțat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că structura companiei va rămâne aceeași. De asemenea, firma va continua angajările, potrivit reprezentanților firmei care au mai afirmat, însă, că se confruntă cu o problemă a resursei umane. Mihnea Șerbănescu, General Manager al Cushman&Wakefield Echinox, a spus: "Cererea pentru resursa umană este mai mare decât oferta, iar oamenii calificați au foarte multe opțiuni, același fenomen remarcându-se și în ceea ce privește forța de muncă necalificată din construcții. Când business-ul crește, compania se dezvoltă și are nevoie de oameni noi, iar, pentru a-i atrage, trebuie să le oferim condiții de muncă mai bune decât ceilalți angajatori. Relevant este pachetul cu care motivezi un angajat, iar Cushman&Wakefield Echinox îl va îmbunătăți".
       Oficialii Cushman&Wakefield Echinox susțin că trendul în piața imobiliară din România este unul pozitiv.
       "DTZ Echinox a încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de aproximativ trei milioane de euro, iar pentru 2017 ne-am proiectat o creștere de aproximativ 35%", a spus Oana Iliescu, Managing Director Cushman&Wakefield Echinox, care a adăugat: "Câteva tranzacții importante la care lucram s-au amânat în cursul acestui an, dar ne așteptăm la o mai bună expunere la nivel global, cu noua companie, deci și la un număr mai mare de clienți".
       În ceea ce privește volumul de tranzacții, reprezentanții noii companii au spus: "Dacă s-ar încheia cele la care lucrăm anul acesta, veniturile noastre s-ar ridica la peste șapte milioane de euro din comisoane, după tranzacție, dar nu se vor finaliza toate anul acesta".
       Noi investitori pe piața de retail
       Investițiile pentru clădirile comerciale se vor ridica, anul acesta, la aproximativ 1,2-1,4 miliarde de euro, consideră Tim Wilkinson, Partner Capital Markets, în cadrul Cushman&Wakefield Echinox, anticipând și prezența unor noi investitori pe piața de retail.
       Oana Iliescu a afirmat că analiștii din cadrul Cushman susțin că Bucureștiul este pe primul loc între orașele unde se va investi în 2017.
       Mihnea Șerbănescu a spus: "Astăzi, investitorii analizează și cântăresc mult mai mult înainte de a se face o tranzacție. O creștere bruscă de cerere nu poate fi imediat urmată de ofertă, ea reglându-se prin creștere de prețuri, deoarece imobilele se construiesc în ani de zile". Domnia sa a adăugat că piața imobiliară a fluctuat foarte mult: "După Revoluție a stagnat, apoi a crescut atipic unei economii normale, în anii 2002-2003, apoi a scăzut vertiginos, iar acum ne aflăm într-o perioadă de creștere sustenabilă, piața intrând într-o perioadă de normalitate".
       Cei de la Cushman&Wakefield Echinox susțin că, în țara noastră, există doi lideri de piață pe două segmente importante: retail - NEPI și office - Globalworth.
       Mihnea Șerbănescu a mai spus că interesul investitorilor pe segmentul industrial din țara noastră crește, "iar piața din România, pe acest segment, are un potențial enorm, pe fondul dezvoltării segmentului de retail", adăugând, însă, că, din păcate, infrastructura ne ține pe loc.
       Mai mult, domnul Șerbănescu a spus că în România se construiește mult mai ieftin decât în alte țări, precum Ungaria și Polonia, de exemplu: "Aceeași clădire, așezată în același punct în Varșovia, va fi mai scumpă cu aproximativ 20-30% decât în Capitală".
       Consultanții imobiliari de la Cushman&Wakefield Echinox susțin că devine tot mai greu să dezvolți clădiri în zona centrală din Capitală, ceea ce se întâmplă și în alte capitale europene, precum Paris, Londra etc., dar că Central Business District va rămâne, în continuare, o zonă căutată, deși va avea de-a face cu o scădere de prețuri și o pondere spre 0 a gradului de ocupare.
       Totodată, reprezentanții Cushman&Wakefield Echinox au spus că astăzi, în Capitală, există câțiva poli, unde se concentrează o bună parte a activității de pe piața imobiliară, aceștia fiind localizați în zona mall-ului Promenada și a bulevardului Dimitrie Pompei, precum și în zona de centru-vest a Capitalei (Politehnica). Totodată, ei remarcă dezvoltarea unor noi poli imobiliari, preconizând, și aici, o intensificare a activității imobiliare din București.
       Mihnea Șerbănescu a precizat: "Unul dintre acești poli se află la Timpuri Noi, care este un mix de rezidențial și office, fiind un experiment, un altul în zona Expoziției, iar aici este important de văzut cum va evolua rețeaua de metrou, deoarece acolo ar trebui să se construiască o stație a viitoarei magistrale către aeroport. Și stația de metrou de la Academia Militară poate genera un pol de clădiri office în București, iar în nord-vest, pe Calea Griviței ar mai putea fi unul".
       Potrivit consultanților de la Cushman&Wakefield Echinox, România e o țară focalizată foarte mult pe Capitală, dar se dezvoltă și provincia, orașul Iași urmând Clujului și Timișoarei, alte orașe cu un potențial imobiliar promițător pe zona de office fiind Constanța, Craiova, Brașov, Sibiu și Galați.
       Reprezentanții Cushman&Wakefield Echinox mai susțin că, din cauza infrastructurii, multe companii decid să aleagă partea de vest a țării noastre, pentru investiții, aceasta dezvoltându-se rapid.
       De asemenea, conform declarațiilor acestora, pe partea de retail, multe dintre orașele din România "și-au atins maturitatea", dar cele cu un număr minim de 25.000 de locuitori pot dezvolta mini-retail parcuri (cu un lanț de supermarketuri și câțiva retaileri de îmbrăcăminte).
       Mihnea Șerbănescu crede că aria hotelieră pe zona de business este insuficient dezvoltată în București și că ar trebui avute în vedere investiții în hoteluri de business de 3-4 stele.
       Mai e loc de mall-uri în Capitală
       Bucureștiul este capabil să susțină, în următorii 10 ani, încă alte câteva centre comerciale, a mai spus Mihnea Șerbănescu, afirmând că unele centre comerciale, precum Grand Arena sau Liberty, spre exemplu, pot fi repoziționate.
       El a dat ca exemplu Plaza Mall, care a reușit să supraviețuiască, deși se află în vecinătatea lui AFI Palace Cotroceni.
       "Trebuie să găsești balanța între investitori, bănci și chiriași și trebuie să ai și un plan de amenajare bine pus la punct", au adăugat reprezentanții Cushman&Wakefield Echinox.
       Aceștia mai susțin că există o discrepanță foarte mare de venituri între sectorul 1 și sectorul 5 din Capitală, spre exemplu, unde veniturile din retail sunt mult mai mici, iar puterea de cumpărare mai scăzută.
       Cu toate acestea, deși nu e amplasat în sectorul 1, AFI produce cele mai mari venituri dintre toate mall-urile din București, a mai spus Mihnea Șerbănescu, menționând că un centru comercial trebuie judecat după cel puțin un an de la deschiderea sa: "Toate mall-urile întâmpină situații instabile la început și atunci când gândești, pe termen lung, intrarea într-o piață, nu te împiedici de primele trei luni".
       Cushman & Wakefield se află în top 3 companii ce oferă servicii imobiliare la nivel global, cu aproximativ 43.000 de angajați în peste 60 de țări, cu venituri de peste 5 miliarde de dolari și 191 de miliarde de dolari tranzacționați la nivel global. 
   
       În noiembrie 2002, după 9 ani de activitate pe piața imobiliară din România, Echinox a încheiat un acord de parteneriat cu fosta companie imobiliară multinațională DTZ. Prin urmare, Echinox a devenit reprezentantul local al DTZ, activând sub denumirea de DTZ Echinox. 
  RAMONA RADU
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .