Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Piata Imobiliara
ANALIZĂ ESOP CONSULTING:
"IMM-urile au tranzacționat spații de birouri de până în 2.500 mp, în primele nouă luni din an"
12.12.2018
Alte articole din secțiune
 • Compania Impact - venituri din vânzări de 50 milioane lei, în primele trei luni
 • "Spațiile de co-living devin tot mai populare, în timp ce chiriile apartamentelor continuă să crească"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Nopți de poveste la Castelul Zabola  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Piața rezidențială din București - cerere mult mai ridicată decât oferta
 • "Oferta de locuințe noi este aproape de recordul din 2008"
 • Reabilitarea Cazinoului din Constanța, estimată la peste 110 milioane de lei
 • Dezvoltatotul P3 raportează creșterea portofoliului cu 500.000 mp
 • "Valoarea totală a investițiilor - 1 miliard de euro, anul trecut"
 • CBRE: "Strategia dezvoltatorilor și a fondurilor de investiții - încă prudentă"
 • C&W Echinox: Piața locală imobiliară - în vizorul investitorilor asiatici
 • "România oferă randamente investiționale mai mari decât Varșovia, Praga și Budapesta"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Vânzarea directă a terenurilor încă este problematică"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • CBRE: "Segmentul birourilor - cel mai activ din piața imobiliară, în 2018"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • JLL: 2018 - al doilea an fără niciun proiect nou de retail în București  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Cererea pe segmentul industrial atinge 500.000 mp  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 •      Întreprinderile Mici și Mijlocii din țara noastră, firmele care au până în 250 angajați, au tranzacționat spații de birouri cu suprafețe de până în 2.500 de metri pătrați, care totalizează 46% din piața spațiilor de birouri de la noi din țară, arată o analiză realizată de ESOP Consulting, pentru primele trei trimestre.
       Motorul îl reprezintă segmentul companiilor medii, cu un număr de angajați între 50 și 249 de salariați, care au închiriat 114.367 de metri pătrați, ceea ce reprezintă 83% din suprafața închiriată de IMM-uri, potrivit companiei de consultanță.
       Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International, a declarat: "Piața este echilibrată, în ceea ce privește volumul de spații închiriate de IMM-uri și companii mari. Cele mai puternice segmente, care închiriază cele mai multe spații de birouri sunt companiile medii care au între 50 și 249 angajați și companiile mari, cu peste 250 angajați. Ca tendință, am remarcat dezvoltarea operatorilor de spații de birouri coworking, care închiriază suprafețe mari, de peste 1.000 de metri pătrați, uneori chiar de peste 3.000-4.000 de metri pătrați și care țintesc clienții microîntreprinderi și chiar IMM-urile care au între 10 și 49 angajați, mai ales cele din domeniul IT&C. Credem că acest trend va continua. În paralel, se observă și o flexibilitate din ce în ce mai mare a developerilor de clădiri de birouri clasă A, care vor să aibă un mix de chiriași în proiectele mari. Astfel, dacă în prima etapă, unii dezvoltatori au împărțit etajele în două module, acum au ajuns să împartă etajele în patru module, ajungând să ofere spre închiriere suprafețe de 300-600 de metri pătrați, în funcție de mărimea suprafeței de pe fiecare etaj. Pentru a beneficia de această modularitate a spațiilor, developerii iau în considerare investiții inițiale mai mari, care acoperă contorizarea fiecărui modul, dar care în timp le asigură o flexibilitate mai mare".
       Conform ESOP Consulting, volumul cel mai mare de spații de clasă A și B închiriate (aproximativ 96%) îl realizează firmele medii (care reprezintă doar 1,8% din numărul total de firme din țara noastră, dar au 21% din numărul total de angajați, potrivit ultimelor date Eurostat) și marile companii (care sunt ca număr doar 0,4% și au 36% din totalul angajaților români).
       "Cele mai multe firme sunt microîntreprinderile (până în 10 angajați), care reprezintă 97,7% din total firmelor din România și au 44,4% din numărul total de angajați. Acestea închiriază, însă, cele mai puține spații de birouri direct de la proprietarii de clădiri noi, ocupând aproximativ 4% din suprafața totală de birouri de clasă A. Datorită faptului că developerii oferă puține opțiuni în clădirile noi pentru microîntreprinderile care vor să aibă sediul în clădiri moderne, acestea se orientează către spații de tip coworking", mai transmite compania.
       Companiile mari reprezintă ca număr 0,4% din total, dar tranzacțiile de birouri realizate de firmele din rândul acestei categorii au ocupat 54% din piața de birouri moderne, susțin reprezentanții firmei de consultanță.
       Analiza ESOP mai arată: "Printre companiile mari care s-au mutat în 2018 sau au pre-închiriat spații de birouri în 2018 pentru a se muta în 2019-2020 se numără: UPC, Dell, PWC, Thales, Microsoft, Deloitte, London Stock Exchange, Schlumberger, ING etc. La nivelul României, potrivit ultimelor statistici furnizate de Eurostat, 44,4% dintre angajați lucrează în micro-întreprinderi, 20,9% în firme medii și 34,6% în mari companii".
       Potrivit companiei, și la nivel european situația este apropiată de aceste ponderi, în UE, în medie, microîntreprinderile având 49,3% din totalul angajaților, companiile medii - 17,1% și marile companii concentrează - 33,7%.
        
   
  R.R.
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .