Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Bursa Construcțiilor numărul 7 / 2018
Bursa Construcțiilor numărul 6 / 2018
Bursa Construcțiilor numărul 5 / 2018
Piata Imobiliara
ANALIZĂ ESOP CONSULTING:
"IMM-urile au tranzacționat spații de birouri de până în 2.500 mp, în primele nouă luni din an"
12.12.2018
Alte articole din secțiune
 • Urmează scumpiri pe piața rezidențială
 • Mandachi Hotel&Spa - o investiție de circa 7 milioane de euro
 • Numărul de tranzacții imobiliare scad cu 21%
 • Orbis și AccorHotels deschid un nou hotel ibis în București
 • Ecovillas Company investește 10 milioane de euro într-un ansamblu rezidențial în Mogoșoaia
 • Onix Park North Area Residence, investiție de 32 milioane euro
 • Proiect imobiliar de 5 miliarde euro la marginea Vienei
 • La Gloire construiește un bloc de locuințe pe malul Lacului Valea Șaulei
 • Ansamblu rezidențial nou cu 1.000 de apartamente în Mamaia Nord  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Aqua City, un cartier rezidențial bazat pe apă   Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Cartierul Solar - cel mai mare ansamblu rezidențial cu energie verde din Europa de Est"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Central District, ansamblu rezidențial nou cu 194 de apartamente  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Cumpărătorii cântăresc tot mai mult decizia de a achiziționa o casă"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Românii, tot mai interesați să investească în proprietăți de vacanță din străinătate"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Cerere mai mare decât oferta, pe Valea Prahovei
 •      Întreprinderile Mici și Mijlocii din țara noastră, firmele care au până în 250 angajați, au tranzacționat spații de birouri cu suprafețe de până în 2.500 de metri pătrați, care totalizează 46% din piața spațiilor de birouri de la noi din țară, arată o analiză realizată de ESOP Consulting, pentru primele trei trimestre.
       Motorul îl reprezintă segmentul companiilor medii, cu un număr de angajați între 50 și 249 de salariați, care au închiriat 114.367 de metri pătrați, ceea ce reprezintă 83% din suprafața închiriată de IMM-uri, potrivit companiei de consultanță.
       Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International, a declarat: "Piața este echilibrată, în ceea ce privește volumul de spații închiriate de IMM-uri și companii mari. Cele mai puternice segmente, care închiriază cele mai multe spații de birouri sunt companiile medii care au între 50 și 249 angajați și companiile mari, cu peste 250 angajați. Ca tendință, am remarcat dezvoltarea operatorilor de spații de birouri coworking, care închiriază suprafețe mari, de peste 1.000 de metri pătrați, uneori chiar de peste 3.000-4.000 de metri pătrați și care țintesc clienții microîntreprinderi și chiar IMM-urile care au între 10 și 49 angajați, mai ales cele din domeniul IT&C. Credem că acest trend va continua. În paralel, se observă și o flexibilitate din ce în ce mai mare a developerilor de clădiri de birouri clasă A, care vor să aibă un mix de chiriași în proiectele mari. Astfel, dacă în prima etapă, unii dezvoltatori au împărțit etajele în două module, acum au ajuns să împartă etajele în patru module, ajungând să ofere spre închiriere suprafețe de 300-600 de metri pătrați, în funcție de mărimea suprafeței de pe fiecare etaj. Pentru a beneficia de această modularitate a spațiilor, developerii iau în considerare investiții inițiale mai mari, care acoperă contorizarea fiecărui modul, dar care în timp le asigură o flexibilitate mai mare".
       Conform ESOP Consulting, volumul cel mai mare de spații de clasă A și B închiriate (aproximativ 96%) îl realizează firmele medii (care reprezintă doar 1,8% din numărul total de firme din țara noastră, dar au 21% din numărul total de angajați, potrivit ultimelor date Eurostat) și marile companii (care sunt ca număr doar 0,4% și au 36% din totalul angajaților români).
       "Cele mai multe firme sunt microîntreprinderile (până în 10 angajați), care reprezintă 97,7% din total firmelor din România și au 44,4% din numărul total de angajați. Acestea închiriază, însă, cele mai puține spații de birouri direct de la proprietarii de clădiri noi, ocupând aproximativ 4% din suprafața totală de birouri de clasă A. Datorită faptului că developerii oferă puține opțiuni în clădirile noi pentru microîntreprinderile care vor să aibă sediul în clădiri moderne, acestea se orientează către spații de tip coworking", mai transmite compania.
       Companiile mari reprezintă ca număr 0,4% din total, dar tranzacțiile de birouri realizate de firmele din rândul acestei categorii au ocupat 54% din piața de birouri moderne, susțin reprezentanții firmei de consultanță.
       Analiza ESOP mai arată: "Printre companiile mari care s-au mutat în 2018 sau au pre-închiriat spații de birouri în 2018 pentru a se muta în 2019-2020 se numără: UPC, Dell, PWC, Thales, Microsoft, Deloitte, London Stock Exchange, Schlumberger, ING etc. La nivelul României, potrivit ultimelor statistici furnizate de Eurostat, 44,4% dintre angajați lucrează în micro-întreprinderi, 20,9% în firme medii și 34,6% în mari companii".
       Potrivit companiei, și la nivel european situația este apropiată de aceste ponderi, în UE, în medie, microîntreprinderile având 49,3% din totalul angajaților, companiile medii - 17,1% și marile companii concentrează - 33,7%.
        
   
  R.R.
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .