Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Piata Imobiliara
RAPORT COLLIERS INTERNATIONAL PENTRU 2018:
"Investițiile imobiliare în Europa Centrală și de Est au ajuns la 13,8 miliarde de euro"
11.02.2019
Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania
Alte articole din secțiune
 • Compania Impact - venituri din vânzări de 50 milioane lei, în primele trei luni
 • "Spațiile de co-living devin tot mai populare, în timp ce chiriile apartamentelor continuă să crească"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Nopți de poveste la Castelul Zabola  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Piața rezidențială din București - cerere mult mai ridicată decât oferta
 • "Oferta de locuințe noi este aproape de recordul din 2008"
 • Reabilitarea Cazinoului din Constanța, estimată la peste 110 milioane de lei
 • Dezvoltatotul P3 raportează creșterea portofoliului cu 500.000 mp
 • "Valoarea totală a investițiilor - 1 miliard de euro, anul trecut"
 • CBRE: "Strategia dezvoltatorilor și a fondurilor de investiții - încă prudentă"
 • C&W Echinox: Piața locală imobiliară - în vizorul investitorilor asiatici
 • "România oferă randamente investiționale mai mari decât Varșovia, Praga și Budapesta"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Vânzarea directă a terenurilor încă este problematică"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • CBRE: "Segmentul birourilor - cel mai activ din piața imobiliară, în 2018"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • JLL: 2018 - al doilea an fără niciun proiect nou de retail în București  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Cererea pe segmentul industrial atinge 500.000 mp  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 •      Volumul investițional în sectorul imobiliar din regiunea Europei Centrale și de Est s-a cifrat, anul trecut, la 13,8 miliarde de euro, în creștere cu 5% față de anul precedent, arată cel mai recent raport pentru regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) al companiei de consultanță imobiliară Colliers International ("Outlook 2019: Climbing at the altitude").
       Pentru 2019, Colliers estimează că ratele dobânzilor din zona euro vor rămâne la zero, ceea ce înseamnă că lichiditatea va fi crescută, cumpărătorii interesați, iar prețurile se vor plafona. Randamentele pentru clădirile de birouri ar putea să scadă în anumite capitale din regiunea ECE, mai anticipează compania de consultanță.
       Mark Robinson, CEE Research Specialist în cadrul Colliers International, a afirmat: "Continuarea tendinței de creștere a salariilor cu mult peste inflație ar trebui să susțină consumul și chiriile în 2019. Întocmai acest tipar de creștere salarială ar trebui să ducă la dezvoltarea sectorului de servicii în cadrul economiilor ECE în următorii ani, apărând regiunea, într-o mai mică sau mai mare măsură, de orice perturbări din economia globală".
       La rândul lor, specialiștii Colliers International Romania spun că tabloul economic și politic reprezintă o sursă de îngrijorare.
       În acest sens, Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania, a declarat: "În România, volumul tranzacțiilor imobiliare a scăzut în 2018 comparativ cu 2017, situân­du-se la puțin sub 950 milioane de euro, un rezultat bun pentru piața locală. Pentru 2019, avem un optimism ponderat. Economia va continua să crească similar cu rata potențială de creștere, care este dublă față de media UE. În mod normal, contextul economic, alături de un decalaj favorabil de randamente între produsele românești și cele din alte regiuni din ECE, ar fi suficient pentru un rezultat bun în 2019, mai ales având în vedere că tranzacțiile în desfășurare cu clădiri de birouri sugerează un volum posibil de peste 500 milioane de euro. Cu toate acestea, riscurile în creștere, legate de zgomotul economic și politic, sunt o sursă de îngrijorare".
        Colliers International: "Investitorii imobiliari din Europa Centrală și de Est trebuie să fie precauți cu privire la riscuri"
       Investitorii imobiliari din Europa Centrală și de Est trebuie să fie precauți cu privire la riscuri, precum supraîncălzirea la nivel de livrări, lipsa forței de muncă, progresul în ceea ce privește ușurința competitorilor de a face afaceri în întreaga lume, fenomenul Brexit și reduceri de fonduri europene după ieșirea Marii Britanii din UE, politica populistă din unele țări ECE și ris­cul taxării activelor, mai arată compania de consultanță imobiliară
       Totodată, creșterea ofertei de monedă din zona euro s-a temperat considerabil de la sfârșitul anului 2016, iar acest fapt sugerează o încetinire viitoa­re a economiei în Europa, mai spun experții, potrivit cărora astfel de semne se văd, deja, în Europa de Vest, ceea ce înseamnă că, în cel mai bun caz, consumul și dinamica creșterii se vor plafona în regiunea ECE.
       De asemenea, raportul Colliers International mai notează: "Atitudinea consumatorilor pare să afecteze fluxul de fonduri din domeniul imobiliar din ECE. Legătura cu modelul de afaceri al investitorilor, cu aproape jumătate din fluxurile din regiune venite prin intermediul sectoarelor de retail, logistice și hoteliere, și cu piețele de birouri și industrial, indirect prin intermediul ocupării forței de muncă, este clară. Încrederea consumatorilor a atins maxime cu aproape 6-12 luni în urmă în ECE, și înainte de asta în România. Dacă am considera că încrederea consumatorilor prevestește ce se întâmplă peste un an și jumătate, înseamnă că vârful ciclului va fi atins la mijlocul lui 2019. Analizele pe care le-am efectuat acum 12 luni sugerează că o creștere a salariilor în țările europene în perioade de patru ani duce la o creștere mai rapidă a PIB-ului potențial în următoarea perioadă de patru ani. Așa cum majoritatea angajatorilor din ECE probabil știu deja, majorarea salariilor în regiune este o caracteristică importantă a acestui ciclu economic. Ea va continua cel mai probabil în 2019 (cu 5-10% la nivelul regiunii), deși la rate mai scăzute decât anul trecut, ca urmare a scăderii cererii în sectorul industrial. În mod normal, această creștere este mai rapidă comparativ cu cea din UE, deci, chiar și în faze de recesiune, procesul de convergență al regiunii către valorile din UE continuă".
       Conform companiei, Brexit-ul va duce, cel mai probabil, la tăieri de fonduri structurale și la o recalibrare a eligibilității regiunilor din ECE. Dacă mediul politic o va permite, bugetele relativ echilibrate ale celor șase țări din regiune ar trebui, în general, să contribuie la acoperirea oricărei reduceri a fluxurilor de fonduri structurale UE, au mai arătat specialiștii, adăugând că alte efecte posibile ale Brexit-ului includ o reducere a remiterilor și o schimbare în migrația muncitorilor, fapt care ar putea ajuta problema regiunii cu lipsa forței de muncă.
       Nu în ultimul rând, raportul citat arată că numeroși indicatori de încredere indică o încetinire a economiei globale, pe fondul sondajelor privind moralul din China, al prețului combus­tibilului, al importurilor chineze, al exporturilor sud-coreene, precum și al indicilor de încredere a mediului de afaceri din Germania (cea mai puternică economie a Europei, care este posibil să se afle, în prezent, într-o "recesiune tehnică").  
   
  R.R.
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .