Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Piata Imobiliara
RAPORT C&W ECHINOX PENTRU 2018:
"Valoarea tranzacțiilor cu imobile de birouri, la un record de 500 milioane euro"
13.02.2019
Tim Wilkinson, Partener, Capital Markets, C&W Echinox
Alte articole din secțiune
 • Compania Impact - venituri din vânzări de 50 milioane lei, în primele trei luni
 • "Spațiile de co-living devin tot mai populare, în timp ce chiriile apartamentelor continuă să crească"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Nopți de poveste la Castelul Zabola  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Piața rezidențială din București - cerere mult mai ridicată decât oferta
 • "Oferta de locuințe noi este aproape de recordul din 2008"
 • Reabilitarea Cazinoului din Constanța, estimată la peste 110 milioane de lei
 • Dezvoltatotul P3 raportează creșterea portofoliului cu 500.000 mp
 • "Valoarea totală a investițiilor - 1 miliard de euro, anul trecut"
 • CBRE: "Strategia dezvoltatorilor și a fondurilor de investiții - încă prudentă"
 • C&W Echinox: Piața locală imobiliară - în vizorul investitorilor asiatici
 • "România oferă randamente investiționale mai mari decât Varșovia, Praga și Budapesta"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Vânzarea directă a terenurilor încă este problematică"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • CBRE: "Segmentul birourilor - cel mai activ din piața imobiliară, în 2018"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • JLL: 2018 - al doilea an fără niciun proiect nou de retail în București  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Cererea pe segmentul industrial atinge 500.000 mp  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 •      Tranzacțiile cu imobile de birouri au atins, anul trecut, un nivel record pentru ultimul deceniu, doar în București fiind achiziționate un număr de 20 de imobile cu o suprafață închiriabilă cumulată de 220.000 de metri pătrați și o valoare de peste 500 de milioa­ne de euro, arată raportul România Investment Marketbeat, realizat de firma de consultanță imobiliară Cushman& Wakefield Echinox.
       Tim Wilkinson, Partener, Capital Markets, C&W Echinox, a afirmat: "Estimăm că valul de investitori noi pe piața locală va continua și în 2019, aceștia urmând să fie atrași de randamentele mai ridicate care pot fi obținute în România, comparativ cu alte piețe din Europa Centrală și de Est. În acest context, ne așteptăm ca randamentele investiționale pentru clădirile de birouri și parcurile logistice prime să scadă cu 25-50 de puncte procentuale, atât ca urmare a unui număr mai mare de active de calitate disponibile spre vânzare, cât și a unei competiții mai ridicate între investitori pentru cele mai bune proprietăți. Cu toate acestea, pentru ca actuala evoluție pozitivă să fie valorificată pe deplin, este esențial ca România să își continue creșterea economică, să promoveze rezultatele pozitive și să ofere investitorilor încredere în stabilitatea mediului de afaceri".
       Potrivit companiei de consultanță, au fost tranzacționate imobile de birouri și în Cluj-Napoca și Timișoara, astfel că, la nivel național, valoarea totală a tranzacțiilor cu astfel de clădiri a fost de 531 milioane de euro, anul trecut, reprezentând 55% din volumul tranzacționat.
       Per total, investitorii au plasat anul trecut 957 de milioane de euro în piața imobiliară locală, segmentele de retail (cu o cotă de piață de 33%) și industrial (9%) ocupând pozițiile doi și trei în topul atractivității, au mai semnalat reprezentanții C&W Echinox.
       Specialiștii au mai transmis: "Cinci dintre cele mai mari șapte tranzacții au vizat proiecte de birouri din București, și anume The Bridge (două clădiri), Oregon Park (două clădiri), The Landmark (trei clădiri), Campus 6.1 și Crystal Tower. Totodată, în 2018 au fost tranzacționate și sediul din București al grupului Danone, clădirea Lascăr 31 Business Center care găzduiește reprezentanța locală a Comisiei Europene, imobilul Bucharest Corporate Center (fost sediu IBM și Generali) de pe strada Buzești, fostul sediu al Bank of Cyprus de pe Calea Dorobanți sau un portofoliu de patru imobile ale grupului East Balkan Properties".
       Astfel, investitorii au fost atrași atât de imobile "trofeu", realizate de dezvoltatori consacrați, având un portofoliu de chiriași internaționali cu angajamente pe termen lung, cât și de clădiri secundare, dar care pot genera un randament robust, a mai precizat compania.
       Conform C&W Echinox, la nivelul principalelor țări din Europa Centrală și de Est (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia și România), în 2018 au fost tranzacționate proprietăți cu o valoare cumulată de 13 miliarde de euro, cea mai mare piață fiind Polonia, cu o cotă de 55%.
       Față de anul precedent, volumul tranzacțiilor din regiune a crescut cu 15%. În timp ce randamentul la achiziția clădirilor de birouri prime din București a rămas constant, la 7,25%, în piețele din regiune randamentele investiționale au continuat să scadă, ajungând la 4,75% în Varșovia și 4,40% în Praga, au adăugat consultanții imobiliari. 
   
  R.R.
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .