Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Piata Imobiliara
"Majoritatea spațiilor de birouri anunțate în 2019 sunt în proiecte mari, parcuri de business"
28.02.2019
Alte articole din secțiune
 • Compania Impact - venituri din vânzări de 50 milioane lei, în primele trei luni
 • "Spațiile de co-living devin tot mai populare, în timp ce chiriile apartamentelor continuă să crească"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Nopți de poveste la Castelul Zabola  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Piața rezidențială din București - cerere mult mai ridicată decât oferta
 • "Oferta de locuințe noi este aproape de recordul din 2008"
 • Reabilitarea Cazinoului din Constanța, estimată la peste 110 milioane de lei
 • Dezvoltatotul P3 raportează creșterea portofoliului cu 500.000 mp
 • "Valoarea totală a investițiilor - 1 miliard de euro, anul trecut"
 • CBRE: "Strategia dezvoltatorilor și a fondurilor de investiții - încă prudentă"
 • C&W Echinox: Piața locală imobiliară - în vizorul investitorilor asiatici
 • "România oferă randamente investiționale mai mari decât Varșovia, Praga și Budapesta"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Vânzarea directă a terenurilor încă este problematică"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • CBRE: "Segmentul birourilor - cel mai activ din piața imobiliară, în 2018"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • JLL: 2018 - al doilea an fără niciun proiect nou de retail în București  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Cererea pe segmentul industrial atinge 500.000 mp  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 •      Estimările privind livrările de spații de birouri de clasă superioară A și B, pentru acest an, se ridică la 365.779 de metri pătrați, în timp ce în urmă cu zece ani, la începutul anului 2009, se estima că se vor livra 390.100 de metri pătrați arată datele de piață ale companiei de consultanță ESOP Consulting, cu mențiunea că o parte dintre proiecte sunt amânate, însă, pentru anii următori.
       Alexandru Petrescu, Managing Part­ner la ESOP Consulting l CORFAC International, a declarat: "În 2009, layout-ul la nivelul clădirilor de birouri în construcție era diferit, majoritatea proiectelor fiind clădiri individuale, single phase, de talie mică sau mijlocie, în zone centrale sau ultracentrale și existau doar câteva parcuri mari de business în dezvoltare, în mare parte în zone mai îndepărtate de centru, precum Global City în Pipera sau Willbrook Platinum în Băneasa. Acum, majoritatea spațiilor de birouri anunțate în 2019 sunt în proiecte mari, parcuri de business cu mai multe faze de dezvoltare, unele chiar cu un mixt de spații, birouri și retail sau birouri și rezidențial, în zone centrale sau bine poziționate, în jurul stațiilor de metrou".
       Potrivit companiei de consultanță, în urmă cu zece ani, pe primul loc în top se afla zona de centru-nord a Capitalei (Victoriei - Floreasca - Barbu Văcărescu - 43%), pe locul doi zona de nord (Pipera - Băneasa - 28%) și pe locul trei zona ultracentrală (Unirii - Universitate - Romană -17%), restul de 12% fiind împărțit între zonele centru-vest (Grozăvești - Politehnică - Semănătoarea), sud (Eroii Revoluției - Olteniței) și vest (Preciziei). Numai 2% din livrările de atunci se anunțau în zona de centru-vest, aflată astăzi pe primul loc, au mai precizat specialiștii.
       Aceștia au adăugat: "Astăzi, oferta s-a diversificat, existând mai mulți poli de business în București. În 2019, în topul zonelor din oraș unde se vor livra spații de birouri, primul loc este ocupat de zona de centru-vest Politehnică - Orhideea - Grozăvești, cu o pondere de 27%, pe locul doi este zona de centru-nord (Victoriei - Floreasca - Barbu Văcărescu) și pe locul trei zona Expoziției, urmată foarte aproape de zona de vest (Preciziei), zona ultracentrală (Unirii - Universitate - Romană) și cea de centru-est (Timpuri Noi - Tineretului)".
       Conform companiei, printre clădirile aflate în construcție și prevăzute să se livreze la începutul anului 2009 se numărau City Gate, Metropolis Center, Excelsior BC, Matrix BC, Olympia Tower, Global City și Willbrook Platinum, UTI Headquarters, Calea Victoriei 145, iar de cealaltă parte, printre clădirile de birouri aflate în construcție și prevăzute să se livreze în acest an se numără The Bridge 2, Business Garden Bucharest 1, 2 și 3, The Light Phase 1, The Mark, Expo Business Park 1, 2 și 3, Equilibrium 1, Oregon Park Building C, Timpuri Noi Square 3. Totodată, specialiștii au spus că, dacă în urmă cu un deceniu, se anunța prima clădire verde, în 2019 toate clădirile de birouri de clasă A, care vor fi livrate, au certificate LEED, BREEAM sau WELL și o mare parte dintre cele de clasă B+ au, de asemenea, în vedere o astfel de certificare.
       Esop Consulting: "Pentru tranzacțiile actuale, cererea vine din IT&C"
       Cererea pentru tranzacțiile actuale vine în principal din domeniul IT&C, BPO și outsourcing, în timp ce în 2009 tranzacțiile mari veneau din partea companiilor din domeniul financiar-bancar și din domeniul serviciilor profesionale, arată datele Esop.
       "Dacă în studiul de piață realizat la începutul anului 2009 pentru tranzacțiile din 2008, au fost înregistrate doar nouă tranzacții mari, de peste 2.300 de metri pătrați de spații de birouri, în studiul de piață realizat la începutul anului 2019 pentru tranzacțiile din 2018 s-au înregistrat 43 de tranzacții cu suprafețe mai mari de 2.300 metri pătrați, la nivelul întregii țări. În 2008, tranzacții mari se realizau doar în București, în timp ce în 2018 tranzacții mari s-au încheiat și în orașe mari precum Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Brașov și Craiova", au precizat specialiștii companiei. 
   
  .
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .