Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Piata Imobiliara
C&W Echinox: Piața locală imobiliară - în vizorul investitorilor asiatici
13.03.2019
Alte articole din secțiune
 • Compania Impact - venituri din vânzări de 50 milioane lei, în primele trei luni
 • "Spațiile de co-living devin tot mai populare, în timp ce chiriile apartamentelor continuă să crească"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Nopți de poveste la Castelul Zabola  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Piața rezidențială din București - cerere mult mai ridicată decât oferta
 • "Oferta de locuințe noi este aproape de recordul din 2008"
 • Reabilitarea Cazinoului din Constanța, estimată la peste 110 milioane de lei
 • Dezvoltatotul P3 raportează creșterea portofoliului cu 500.000 mp
 • "Valoarea totală a investițiilor - 1 miliard de euro, anul trecut"
 • CBRE: "Strategia dezvoltatorilor și a fondurilor de investiții - încă prudentă"
 • "România oferă randamente investiționale mai mari decât Varșovia, Praga și Budapesta"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Vânzarea directă a terenurilor încă este problematică"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • CBRE: "Segmentul birourilor - cel mai activ din piața imobiliară, în 2018"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • JLL: 2018 - al doilea an fără niciun proiect nou de retail în București  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Cererea pe segmentul industrial atinge 500.000 mp  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Valoarea apartamentelor vândute și pre-contractate de IMPACT a crescut cu 68%
 •      Piața imobiliară locală a început să atragă atenția marilor investitori asiatici, grupuri din China si Coreea de Sud explorând posibilitatea să investească direct în principalele segmente de piață, arată un comunicat al C&W Echinox. Acesta menționează că primele achiziții ar putea fi realizate până la finalul anului curent.
       Consultanții firmei Cushman & Wakefield Echinox subliniază că piața locală se află într-un proces de maturizare, care implică și o diversificare a capitalului investițional, iar investitorii asiatici, care au făcut în ultimii ani achiziții majore în piețele din Ves­tul Europei, dar și în Polonia, își extind aria de interes și către celelalte țări din regiune.
       Tim Wilkinson, Partener Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox, a declarat: "Investitorii sud-africani au fost, în ultimii cinci ani, cei mai activi cumpărători din piața imobiliară locală, care a fost folosită de o serie de grupuri și ca «rampă de lansare» pentru formarea unor portofolii regionale. În ultimii ani, am observat o diversificare a surselor de capital atras, prin intrarea unor jucători noi din Statele Unite, Liban, Cehia și Belgia, proces ce credem că va continua cu primele achiziții ale unor investitori asiatici, atrași de proiectele cu o calitate a construcției ridicată, chiriași blue-chip și randamente investiționale mai ridicate cu peste 200 de puncte procentuale față de piețele din Europa Centrală".
       Datele Cushman & Wakefield arată că, în ultimii trei ani (2016 - 2018), investitorii asiatici (Malaezia, Coreea de Sud, Singapore, Filipine) au realizat achiziții de peste 2,8 miliarde de euro în Polonia, având o pondere de peste 16%, în timp ce în Cehia și Ungaria au fost semnate anul trecut tranzacții semnificative de către grupurile Shinhan Investment din Coreea de Sud și Mapletree din Singapore, ponderea investitorilor asiatici fiind preconizată să crească și în aceste piețe.
       Conform sursei citate, în piața locală au fost realizate în 2018 tranzacții imobiliare cu o valoare cumulată de aproximativ 957 milioane de euro, cele mai mari achiziții fiind realizate de grupurile Dedeman, Sonae Sierra, Lion's Head Investments și MAS Real Estate, în parteneriat cu Prime Kapital.
       Randamentele investiționale de referință pentru piața locală sunt de 6,75% pentru sectorul de retail, 7,25% pentru birouri și 8,75% pe industrial, în 2019 fiind așteptată o comprimare a acestora ca urmare a unui interes în creștere din partea potențialilor cumpărători. "Ne putem aștepta să vedem o reducere între 25 și 50 de puncte procentuale față de nivelul actual pe segmentele spațiilor de birouri si industriale", au mai transmis speciliștii citați. Potrivit acestora, nivelul de referință al randamentelor pentru segmentul de retail va trece, probabil, de asemenea printr-un proces de comprimare, în momentul în care un activ cu adevărat dominant va fi scos la vânzare.
        
   
  E.O.
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .