Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Piata Imobiliara
STUDIU CROSSPOINT PRIVIND PIAȚA IMOBILIARĂ DE LA NOI:
"Valoarea totală a investițiilor - 1 miliard de euro, anul trecut"
14.03.2019
Alte articole din secțiune
 • Compania Impact - venituri din vânzări de 50 milioane lei, în primele trei luni
 • "Spațiile de co-living devin tot mai populare, în timp ce chiriile apartamentelor continuă să crească"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Nopți de poveste la Castelul Zabola  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Piața rezidențială din București - cerere mult mai ridicată decât oferta
 • "Oferta de locuințe noi este aproape de recordul din 2008"
 • Reabilitarea Cazinoului din Constanța, estimată la peste 110 milioane de lei
 • Dezvoltatotul P3 raportează creșterea portofoliului cu 500.000 mp
 • CBRE: "Strategia dezvoltatorilor și a fondurilor de investiții - încă prudentă"
 • C&W Echinox: Piața locală imobiliară - în vizorul investitorilor asiatici
 • "România oferă randamente investiționale mai mari decât Varșovia, Praga și Budapesta"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Vânzarea directă a terenurilor încă este problematică"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • CBRE: "Segmentul birourilor - cel mai activ din piața imobiliară, în 2018"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • JLL: 2018 - al doilea an fără niciun proiect nou de retail în București  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Cererea pe segmentul industrial atinge 500.000 mp  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • Valoarea apartamentelor vândute și pre-contractate de IMPACT a crescut cu 68%
 •      Valoarea totală a investițiilor pe piața autohtonă imobiliară s-a cifrat, anul trecut, la aproximativ 1 miliard de euro, anul 2018, atrăgând un volum de investiții ceva mai scăzut decât 2017, arată un studiu de piață realizat de compania de consultanță Crosspoint.
       Conform studiului, randamentele investiționale au rămas relativ nes­chimbate, cu randamentele prime pentru birouri și retail mai scăzute cu 0,25%, 2018 continuând creșterea pieței imobiliare observate în ultimii trei ani.
       Cu toate că în primul trimestru al anului trecut, piața de investiții a
       înregistrat o pornire lentă, un număr semnificativ de tranzacții a
       fost înregistrat în următorul trimestru, echilibrând valoarea totală a investițiilor, a precizat compania, cu mențiunea că investitorii de pe segmentul clădirilor de birouri au fost cei mai activi, volumul tranzacțiilor având o pondere de 63% din valoarea totală a investițiilor.
       Studiul citat mai notează: "Cu o pondere de 30% din activitatea totală de investiții, sectorul de retail a înregistrat două mari tranzacții în București. Celelalte orașe unde câteva produse de retail de mici dimensiuni au atras investitori au fost Sibiu, Brașov, Oradea și Arad. Din cauza lipsei de noi produse, doar patru tranzacții semnificative s-au încheiat pe segmentul industrial, valoarea totală a acestora fiind în jurul a 61 milioane de euro. Odată cu apariția de noi proiecte industriale, ne așteptăm ca activitatea investițională pe acest segment să devină mai dinamică. În comparație cu anul 2017, volumul investițiilor în proiecte industriale a fost cu 77% mai mic".
       Piața românească de investiții înregistrează cel mai ridicat nivel din Europa al randamentelor investiționale (7,25%-7,5% pentru clădiri de birouri), iar odată cu livrarea de noi proiecte de birouri și industriale și cu nevoia de expansiune a jucătorilor existenți, sunt șanse ca 2019 să înregistreze tranzacții importante, sunt de părere reprezentanții Crosspoint.
       Totodată, aceștia mai spun că activitatea investițională pe piața de retail se va concentra cel mai probabil pe piețele secundare, Capitala rămânând destinația de top pentru investitori, datorită accesului la produsele de calitate, a dis­ponibilității forței de muncă calificate și a prezenței celor mai importanți operatori economici din țară.
       În ciuda câtorva circumstanțe care pot afecta activitatea de investiții, piața imobiliară românească va rămâ­ne dinamică, cu un volum investițional similar cu anii precedenți, mai indică studiul Crosspoint.
        Crosspoint: "Volumul vanzărilor de locuințe a scăzut cu 11%, în 2018, în București"
       Pe fondul unor schimbări macroeconomice semnificative, sectorul rezidențial a înregistrat un declin în 2018, comparativ cu anul precedent, iar în București, volumul vanzărilor a scăzut cu 11%, de la 38.986 de unități vândute în 2017, la 34.813 de unități vândute în 2018, informează firma de consultanță imobiliară.
       Printre altele, studiul citat relevă: "Cererea este concentrată, în special, pe apartamente cu suprafețe medii, în zone cu acces facil la mijloace de transport în comun, în special metrou. Capitala continuă să înregistreze cel mai ridicat volum al cererii din țară, cu 70% din apartamentele nou construite vândute în faza de pre-construcție. Cererea de locuințe în București va continua să fie ridicată. Locuințele noi vor fi mai căutate decât cele vechi, deoarece diferența de preț este mică, iar standardele de calitate sunt mult superioare în majoritatea proiectelor rezidențiale noi.
       În prezent, în București există 318 proiecte rezidențiale noi, iar numărul total al unităților locative din aceste proiecte depășește 55.000. Prețul mediu al locuințelor în Capitală a înregistrat o creștere de 6% la sfârșitul primei jumătăți a anului, față de ianuarie2018. Acest lucru a fost influențat, în principal, de creșterea costurilor de construcție și de creșterea veniturilor și prin urmare a capacității de creditare a populației. Prețurile medii ale apartamentelor în Capitală variază de la aproximativ 950 euro/mp în zone precum Rahova sau Ghencea, până la 2.580 euro/mp în zone precum Kiseleff, Primăverii, Herăstrău".
       În ceea ce privește nivelul chiriilor, experții precizează că, în cazul apartamentelor vechi, acesta a scăzut ușor față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce pentru apartamentele noi chiriile au ramas constante. Potrivit acestora, cele mai ieftine chirii se găsesc în zonele de sud și vest, deși diferențele sunt relativ mici între zonele limitrofe și cele din interiorul orașului.
       În cazul locuințelor noi, prețul de inchiriere al unei garsoniere pornește de la 220 euro/lună și poate ajunge până la 500 euro/lună, în timp ce în blocurile vechi, nivelul chiriilor pentru garsoniere începe de la 200 euro/lună și nu depășește 450 euro/lună, mai arată studiul.
        Crosspoint: "București - cea mai mare piață din România pe segmentul de birouri"
       Capitala României continuă să fie cea mai mare piață din țară pe
       segmentul de birouri, cu un stoc total la sfârșitul anului trecut de
       peste 2,9 milioane de metri pătrați și livrări de aproximativ 190.000 de metri pătrați pe parcursul anului, afirmă specialiștii Crosspoint, adăugând că pentru 2019 sunt așteptate livrări de noi spații de birouri de circa 360.000 de metri pătrați, stabilindu-se astfel pe piață un record de spații de birouri planificate într-un singur an.
       Piața va rămâne dinamică și în următorii ani, cu peste 600.000 mp planificați pentru livrare în 2019-2020 și, de asemenea, nivelul chiriilor prime rămâne neschimbat (18-19 euro/mp/lună) și va fi cel mai probabil același în 2019, chiriile nete fiind cu circa 10-15% mai mici decât chiriile cerute, mai informează specialiștii.
       Studiul mai notează: "Cu toate acestea, nivelul scăzut al ratei de neocupare va determina și o scădere a stimulentelor. Rata de neocupare a birourilor în 2018 a atins cel mai scăzut nivel istoric, de 7%. Dacă proiectele planificate în 2019 vor fi livrate la timp, este posibil ca rata de neocupare să crească cu 0,5-1%. Segmentul clădirilor de birouri a dominat piața investițiilor imobiliare pe parcursul anului 2018, cu o pondere de 71% din volumul total al investițiilor la nivel național".
        Crosspoint: "2018 a marcat un nou record pe piața industrială"
       În prezent, stocul de spații industriale din țara noastră este de aproximativ 3,75 milioane mp, cu 400.000 mp aflați în diferite stadii de construcție și planificați pentru a fi livrați la sfârșitul lui 2019, transmite Crosspoint. Prin urmare, 2018 a marcat un nou record pe piața industrială, cu aproximativ 455.000 mp de spații industriale noi livrate într-un singur an, iar Capitala continuă să fie cea mai mare piață și pe acest segment, cu un stoc de 2,2 milioane mp la sfârșitul anului trecut, sunt de părere specialiștii. Activitatea de închiriere pe segmentul industrial în 2018 a însumat în jur de 520.000 mp, majoritatea tranzacțiilor fiind noi închirieri, au adăugat aceștia.
       În studiu se mai menționează: "Cea mai dinamică piață a fost cea din Capitală, cu o cotă de 58%, urmată de Cluj și Timișoara, cu o cotă combinată de 30%. Cererea principală vine din partea companiilor de logistică care au închiriat peste 120.000 mp de spații industriale. Nivelul chiriilor pentru spații industriale de prima calitate a rămas aproximativ neschimbat față de anul anterior, 4,25 euro/mp/lună în București și 3,7 euro/mp/lună în majoritatea orașelor regionale. În pofida nivelului record de noi livrări, ratele de neocupare ale spațiilor industriale rămân scăzute, în jur de 5% la nivel național și 3% în Capitală".
       În ceea ce privește randamentele investiționale ale spațiilor de prima calitate în București, acestea au rămas stabile față de anul 2017, la 8,5%, în timp ce în orașele regionale randamentele variază între 8,75% și 9,25% iar în orașele secundare între 9,25% și 10,25%, mai indică reprezentanții Crosspoint.
       Aceștia estimează că, anul acesta, piața industrială va avea o dinamică similară cu cea a anului precedent, iar principalii jucători de pe piața industrială au anunțat pentru 2019-2020, livrări de peste 700.000 mp în București, Sibiu, Cluj, Timișoara și Pitești.
        Crosspoint: "Ne așteptăm, ca în 2019, volumul tranzacțiilor cu terenuri să scadă"
       Piața terenurilor din București a continuat să fie activă pe parcursul anului trecut, cu un volum al tranzacțiilor similar cu cel din anul precedent, indică firma de consultanță, conform căreia cele mai mari tranzacții înregistrate au totalizat aproape 280 milioane de euro, cu 30 milioane de euro mai mult ca în anul precedent, astfel că anul 2018 a fost cel mai dinamic din ultima decadă.
       În același timp, studiul Crosspoint arată că investitorii locali au rămas cei mai activi jucători de pe piață, cu o cotă de 50% din valoarea totală a tranzacțiilor, urmați de investitori israelieni și belgieni, în timp ce des­tinația principală pentru terenurile achiziționate a rămas construcția de proiecte imobiliare.
       Specialiștii din cadrul Crosspoint au arătat: "Ne așteptăm ca, în 2019, volumul tranzacțiilor cu terenuri să scadă, deoarece majoritatea investitorilor consacrați au achiziționat deja în ultimii doi ani terenurile necesare pentru viitoare proiecte. Punctele «fierbinți» ale Capitalei, din punctul de vedere al prețului, rămân zona de nord și zona centrală, urmate de zone precum Tineretului și Grozăvești".
       Conform experților, tranzacțiile importante cu terenuri pentru dezvoltarea unor potențiale proiecte rezidențiale s-au încheiat în zone de lux ale Bucureștiului, în timp ce proiectele de birouri urmăresc zone consacrate precum Pipera sau Grozăvești, cu zona Expoziției ca nou pol de dezvoltare, atât pentru proiecte rezidențiale, cât și de birouri. 
   
  Ramona Radu
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .