Articol publicat pe site-ul BURSA Construcțiilor, ediția din 05.12.2018
ANALIZĂ CUSHMAN&ECHINOX:
"Investitorii sud-africani, cei mai activi cumpărători de pe piața din România"
     Investitorii sud-africani s-au remarcat, în piața imobiliară locală, pe parcursul ultimilor cinci ani, drept cei mai activi cumpărători, iar tranzacțiile cu proprietăți generatoare de venituri, semnate în această perioadă, depășesc valoarea de 4 miliarde de euro, arată o analiză a firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

     Potrivit companiei, investitorii sud-africani au o cotă de piață de 28%, aceștia fiind urmați de investitorii greci (14%), francezi (10%) și români (7%).

     În intervalul analizat, piața locală a atras investitori din peste 15 țări de pe patru continente, atenția cumpărătorilor fiind concentrată preponderent asupra proprietăților din București, cu o cotă de 69% din capitalul plasat. Tranzacții au fost realizate și în Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iași, Craiova sau Pitești, cota de piață a acestor orașe variind între 2% și 5%, mai transmite C&W Echinox.

     Conform analizei, segmentul clădirilor de birouri reprezintă clasa preferată de active, cu o pondere de 39% în volumul tranzacționat, urmat îndeaproape de retail, cu o cotă de 34%.

     Totodată, aceasta mai arată că sectorul industrial a generat tranzacții de circa 700 de milioane de euro, având o cotă de 18%, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu hoteluri s-a situat la circa 250 de milioane de euro (6%).

     Tim Wilkinson, Partener Capital Markets, C&W Echinox, a declarat: "Piața imobiliară locală a redevenit atractivă în ultimii ani, având o evoluție solidă, cu tranzacții relevante și un bazin de cumpărători din ce în ce mai divers. Alături de jucătorii tradiționali, precum NEPI Rockcastle și Globalworth, care au dominat piața în ultimul deceniu, au intrat un număr semnificativ de companii noi, precum PPF, Dedeman, Prime Kapital, Revetas, Cerberus, Lion's Head Investments, Atterbury sau One United, în timp ce jucători cu vechime în piață, precum GLL, Catinvest sau CA Immo, au redevenit activi în piața de investiții. Având fundamente solide, bazate pe o cerere sustenabilă din partea ocupanților și un nivel al randamentelor atractiv, credem că piața imobiliară locală va continua să genereze lichiditate, permițând dezvoltatorilor să se capitalizeze pentru demararea unor proiecte noi".

     Departamentul de Capital Markets din cadrul Cushman & Wakefield Echinox a fost implicat, în 2017, în tranzacții cu active imobiliare din România de peste 300 de milioane de euro și gestionează în prezent mandate exclusive și co-exclusive de vânzare a unor proprietăți cu o valoare de piață de peste 350 de milioane de euro. 
R.R.
05.12.2018