Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 4 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Smart City
"Smart City înseamnă folosirea tehnologiei în beneficiul cetățenilor"
05.04.2017
Alte articole din secțiune
 • "Evoluția proiectelor integrale SMART se va desfășura gradat"
 • "Județul Suceava - permanent preocupat să se transforme într-unul «smart»"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Trebuie să ne concentrăm pe mobilitatea urbană"
 • "Suntem singura țară din zonă care conturează o Strategie Națională de Smart City"
 • Casele inteligente cheamă sisteme de securitate "smart"
 • Green Spots - investiție de 100.000 de euro
 • "Oportunitățile privind satele inteligente sunt extraordinare pentru viitor"
 • "Smart City este un sistem al sistemelor, care operează în mod integrat"
 • CJ Iași vrea să exploreze investițiile de tip "Smart City"
 • "Crearea unui smart city for smart communities, - obiectivul principal al Primăriei București "
 • "Este important ca autoritățile locale să vină în întâmpinarea nevoilor cetățenilor"
 • Transportul inteligent - prioritatea MASDAR SMART CITY în 2018
 • Municipiul Oradea face pași către "smart city"
 • Deloitte Consultanță va elabora "Strategia pentru dezvoltarea unui oraș inteligent Smart City București"
 • "Soluțiile smart-city îmbunătățesc sensibil viața cetățenilor și aduc economii la bugetul public"
 •       (Interviu cu domnul Eduard Dumitrașcu, Președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate)
        "O caracteristică importantă a conceptelor smart city este că acestea evoluează odată cu cetățenii și cu nevoile de dezvoltare și de sustenabilitate ale așezărilor"
        "Proiecte smart sunt în curs de implementare sau urmează a fi demarate în perioada următoare în Brașov, Cluj, Reșița, Vâlcea, Neamț și mai nou Timișoara, Sibiu și Constanța"
       
       Reporter: Cum apreciați dezvoltarea urbană în România? Dar dezvoltarea locală?
       Eduard Dumitrașcu: Vă mulțumesc pentru interesul manifestat de Grupul de Presă BURSA față de ceea ce va fi în perioada imediat următoare - industria smart city. Pentru a răspunde la întrebarea dumneavoastră, trebuie să ținem cont de parametri la care ne raportăm. Dacă vom compara evoluția orașelor de-a lungul anilor, putem spu¬ne că s-au făcut pași importanți, mai ales în marile centre urbane. Din păcate, câtiva poli urbani nu pot reduce diferențele majore între un oraș în plină dezvoltare, în care vorbim despre calitatea purității aerului și aplicații mobile prin care municipalitatea comunică direct cu cetățenii, cu orașe care au lacătul pus pe spitalul orășenesc, nu au acces la surse de apă și în general, au o problemă cu accesul la un standard decent minim de viață, cum este cazul orașului Negrești, județul Vaslui. Se fac pași importanți, însă până nu vom reuși reducerea decalajelor investiționale și o oarecare uniformizare a standardelor nu putem vorbi despre dezvoltare durabilă. Este esențial ca responsabilii din administrația centrală și locală să înțeleagă că trebuie accelerate investițiile, că trebuie dezvoltate partneriatele public-private și mai ales, că au o responsabilitate în crearea unor comunități funcționale, în avantajul cetățenilor.
       Reporter: Ce este industria de Smart City? Ce înseamnă un oraș inteligent?
       Eduard Dumitrașcu: Conceptul de a avea o industrie Smart City ne aparține și ne bucurăm să constatăm că este folosit din ce în ce mai des. În practică, industria smart city însumează mai multe industrii care împreună lucrează pentru a îmbunătăți viața membrilor unei comunități. Sumarizat, Smart City înseamnă folosirea tehnologiei în beneficiul cetățenilor. Frumusețea acestui concept constă în creșterea nivelului de trai, îmbunătățirea calității vieții și mai ales că, indiferent de nivelul la care te situezi, poți asigura mai multe servicii. O caracteristică importantă a conceptelor smart city este că acestea evoluează odată cu cetățenii și cu nevoile de dezvoltare și de sustenabilitate ale așezărilor.
       Reporter: Care dintre orașele din România se apropie cel mai mult de conceptul de oraș inteligent?
       Eduard Dumitrașcu: Cel mai matur proiect este cel de la Alba Iulia, unde într-un trio formidabil reprezentat de Ministerul Comunicațiilor, administrația locală și un consorțiu de companii s-a putut crea, într-un timp foarte scurt, una dintre cele mai bune facilități de acest tip. Proiectul ajunge la maturitate în acest an, când pentru prima oară în România vor fi colectate și analizate date, ce vor duce la o eficientizare a transportului public, a consumului de energie, a timpului petrecut în trafic, dar și a interacțiunii cetățeanului cu instituțiile publice. Acest lucru va permite partenerilor din proiect ca în 2018, când sărbătorim Centenarul Unirii, iar proiectul va fi finalizat, să poată dezvolta viitoare proiecte implementate pe această structură. Proiecte smart sunt în curs de implementare sau urmează a fi demarate în perioada următoare în Brașov, Cluj, Reșița, Vâlcea, Neamț și mai nou Timișoara, Sibiu și Constanța.
       Reporter: Regionalizarea ar avantaja industria de Smart City?
       Eduard Dumitrașcu: Din păcate, așa cum constatăm de foarte mulți ani, României îi lipsește un proiect de țară. Același lucru putem să îl spunem și despre lipsa unui proiect coerent de dezvoltare regională. Este mai puțin important modelul adoptat atâta timp cât acesta face parte dintr-un plan strategic și sustenabil nu doar de creștere economică, ci și de adaptare a administrației publice la nevoile cetățeanului. Doar dacă ne uităm în Europa putem constata că ambele modele de dezvoltare funcționează - a se vedea toate landurile Germaniei și incredibila recuperare a Germaniei de Est față de fosta RFG, dar și în Italia sau Anglia, unde găsim unele dintre cele mai bune infrastructuri și orașe prietenoase cu locuitorii. În concluzie, determinant va fi rolul autorităților în accelerarea și implementarea conceptelor smart city, fie cu o posibilă regionalizare la orizont, fie cu actuala împărțire administrativ-teritorială.
       Reporter: Cum pot fi dezvoltate sustenabil comunitățile locale din România?
       Eduard Dumitrașcu: O dezvoltare sustenabilă se poate face folosind toate oportunitățile pe care administrațiile le au la dispoziție, fonduri structurale, parteneriate, beneficiind de proiecte pilot, dar și prin întelegerea de către autoritățile publice locale a faptului că este nevoie ca locuitorii să fie implicați în aceste comunități, ei fiind principalii beneficiari ai măsurilor aplicate.
       Reporter: Este pregătită România din punct de vedere legislativ pentru industria de Smart City?
       Eduard Dumitrașcu: Parte din Uniunea Europeană, României îi este aplicabilă legislația europeană în materie. O mare schimbare în legislație ar fi binevenită în zona strategică a accesării fondurilor europene, în acest sens este necesar și bine cunoscut că procedurile ar trebui simplificate.
       Reporter: Cum sprijină ARSC instituțiile și societățile comerciale care vor să ajute la dezvoltarea orașelor și comunităților?
       Eduard Dumitrașcu: Ca principală autoritate în dezvoltarea acestor concepte Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate desfășoară multiple proiecte, de la educația funcționarilor din administrația centrală și locală prin organizare de cursuri, seminarii și prezentări de modele de bună practică, până la crearea de clustere și participări în consorțiu la demararea și implementarea celor mai potrivite soluții.
       Reporter: Care sunt principalele proiecte ale Asociației pe care o conduceți?
       Eduard Dumitrașcu: Așa cum am precizat, componenta educativă a asociației este determinantă pentru dezvoltarea industriei în anii ce urmează. Fără a ne fi rușine, trebuie să recunoaștem că nu beneficiem de cea mai specializată administrație publică, dar totodată se observă o dorință extraordinară de profesionalizare a acestora. Alături de educație, un proiect major al ARSCM este acela de a importa modele de bună practică, dar mai ales de a aduce acele proiecte care pot fi adaptate pieței locale. Nu în ultimul rând, asociația premiază proiectele, companiile și persoanele implicate în industria de smart city. În octombrie anul acesta organizăm a doua ediție a evenimentului Smart City Industry Awards.
       Reporter: Ce investiții mai sunt necesare în Bucuresti ca să devină un oraș inteligent?
       Eduard Dumitrașcu: Bucureștiul reprezintă una dintre cele mai mari provocări și oportunități de dezvoltare și de business la nivelul întregii Europe. Constatăm cu bucurie că noua administrație a Bucureștiului a ieșit de sub zodia panseluțelor și a bordurilor și începe să pună în discuție concepte, bugete și proiecte multianuale. Modelul vienez la care făceam referire mai devreme și pe care doamna Primar General Gabriela Firea încearcă sa îl implementeze, bucurându-se în acelasi timp de întregul sprijin al primarului orașului Viena, domnul Michael Haupl, mă fac să fiu foarte optimist în privința dezvoltării orașului în următorii ani. Sume impresionante se vor regăsi în dezvoltarea rețelei de transport, interconectarea acesteia, a sistemelor de încălzire centrale și eficiență energetică, dar și la integrarea soluțiilor IoT, în instituțiile ce interacționează în mod direct cu cetățeanul.
       Reporter: Cum se situează România în rândul țărilor europene din punct de vedere al industriei de Smart City, având în vedere numărul mare de specialiști în IT?
       Eduard Dumitrașcu: În 2016, pentru prima oară aportul direct la PIB de către industria IT a fost mai mare decât cel adus de industria agricolă. Înțelegem ca dacă 200.000 oameni pot genera plus valoare mai mare decât 8.000.000 oameni (aici incluzând și agricultura de subzistență) la fel se va în¬tâmpla și în smart city, unde putem fi și pionieri, dar și fruntași în doar câțiva ani.
        
   
  .
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .