Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 4 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Smart City
INDUSTRIA DE SMART CITY
Îmbunătățirea cadrului legislativ și introducerea stimulentelor de ordin financiar - elemente de importanță majoră
10.07.2017
Alte articole din secțiune
 • "Evoluția proiectelor integrale SMART se va desfășura gradat"
 • "Județul Suceava - permanent preocupat să se transforme într-unul «smart»"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Trebuie să ne concentrăm pe mobilitatea urbană"
 • "Suntem singura țară din zonă care conturează o Strategie Națională de Smart City"
 • Casele inteligente cheamă sisteme de securitate "smart"
 • Green Spots - investiție de 100.000 de euro
 • "Oportunitățile privind satele inteligente sunt extraordinare pentru viitor"
 • "Smart City este un sistem al sistemelor, care operează în mod integrat"
 • CJ Iași vrea să exploreze investițiile de tip "Smart City"
 • "Crearea unui smart city for smart communities, - obiectivul principal al Primăriei București "
 • "Este important ca autoritățile locale să vină în întâmpinarea nevoilor cetățenilor"
 • Transportul inteligent - prioritatea MASDAR SMART CITY în 2018
 • Municipiul Oradea face pași către "smart city"
 • Deloitte Consultanță va elabora "Strategia pentru dezvoltarea unui oraș inteligent Smart City București"
 • "Soluțiile smart-city îmbunătățesc sensibil viața cetățenilor și aduc economii la bugetul public"
 •      Interviu cu domnul Paul Decuseară, Șef Serviciu Dezvoltare ENGIE România
       
       Reporter: Ce înseamnă, în opinia dvs, un "oraș inteligent"?
       Paul Decuseară: Un oraș inteligent este un oraș cu personalitate, a cărui municipalitate este preocupată de dezvoltarea durabilă, de reducerea poluării și a emisiilor de gaze cu efect de seră, de eficiența energetică, de optimizarea serviciilor publice, într-un cuvânt, de creșterea calității vieții locuitorilor. Pentru a putea să răspundă acestor deziderate, municipalitățile implementează de o manieră integrată soluții inteligente și inovatoare pentru serviciile publice oferite.
       Reporter: Unde se află România, în acest moment, din punct de vedere al dezvoltării conceptului de "smart-city"?
       Paul Decuseară: Deși există o serie de inițiative locale privind conceptul de smart city, România se află totuși la început de drum în această privință, acestea fiind mai degrabă în stadiul de proiecte pilot. Însă acest fapt nu trebuie să ne descurajeze, fiind o situație normală, care se întâlnește chiar și la alte orașe europene care au început mai demult să meargă pe acest drum. Ce este cert este că ne aflăm pe drumul cel bun, se observă în mod clar cum cresc preocupările municipalităților pentru astfel de soluții, apar tot mai mulți jucători dornici să ofere soluții de calitate și de aceste lucruri este nevoie pentru a progresa pe subiect.
       Reporter: Care ar fi elementele care ar putea contribui la o dezvoltare mai rapidă a smart city-ului în România?
       Paul Decuseară: Sunt multe aspecte care pot accelera dezvoltarea proiectelor de smart city, însă mă limitez la a enumera două dintre ele. Astfel, îmbunătățirea cadrului legislativ, referindu-mă aici în mod special la elaborarea normelor privind parteneriatul public-privat, precum și introducerea mai multor stimulente de ordin financiar, în special finanțări nerambursabile, care să ușureze din efortul financiar al municipalităților, sunt elemente de o importanță majoră și care pot servi ca un bun catalizator pentru soluțiile de smart city.
       Reporter: Care sunt proiectele de "Smart-City" în care este implicată ENGIE?
       Paul Decuseară: La nivel de Grup avem nenumărate proiecte implementate cu diverse municipalități din multe orașe europene și nu numai, acoperind o plajă foarte largă de soluții. Astfel, Grupul ENGIE a implementat soluții de mobilitate durabilă privind dezvoltarea infrastructurii pentru diverși combustibili alternativi CNG/LNG/ bio-CNG/electric în Paris, inclusivpentru toate orașele din Franța cu peste 200 de mii de locuitori, Rotterdam, Luxembourg, etc; soluții de gestionare inteligentă a traficului și flotelor implementate în Rio de Jainero, Nisa, soluții de securitate implementate în Paris, Rio de Jainero, Nisa; soluții de iluminat public inteligent implementate în Lille, Avignon, La Baule și exemplele ar putea continua. În România suntem la început de drum cu privire la acest subiect. În cadrul ENGIE Româ¬nia, avem dezvoltate o serie de soluții interesante pe partea de mobilitate durabilă și combustibili alternativi ce ar putea fi implementate cu succes în domeniul transportului public și, în paralel, continuăm să dezvoltăm alte soluții pentru diverse servicii publice care să aducă valoare adăugată ridicată municipalităților și să contribuie la creșterea calității vieții. Purtăm în prezent discuții cu municipalitățile prin care încercăm să promovăm soluțiile noastre și suntem încrezători că acestea vor deveni în viitorul apropiat o opțiune pentru multe orașe din România.
       Reporter: Care ar fi rolul autorităților în dezvoltarea conceptului de smart- city? Pot înțelege actualii primari aleși avantajele unui oraș smart?
       Paul Decuseară: Rolul autorităților este unul major, în mod evident. Ele sunt cele care poartă un dialog permanent cu cetățenii pentru a identifica și prioritiza nevoile dar și cu partenerii privați în vederea găsirii celor mai bune soluții; elaborează strategiile și planurile de acțiune; bugetează și asigură fondurile necesare implementării și în final lansează solicitările de achiziție în vederea implementării de proiecte capabile să îmbunătățească calitatea vieții.
       Din discuțiile pe care le-am avut până acum cu decidenții locali, a reieșit că aceștia înțeleg avantajele unui oraș smart și își doresc să implementeze cât mai multe din soluțiile de smart city.
       Reporter: Cât de expus este un oraș smart atacurilor cibernetice?
       Paul Decuseară: Pe măsură ce tehnologia avansează și crește dependența de IT&C, calitatea vieții se îmbunătățește, însă cresc și ris¬curile unor eventuale atacuri cibernetice. Însă acest lucru nu trebuie să fie privit ca o piedică în calea dezvoltării de soluții smart, în¬trucât în paralel se dezvoltă soluții de securitate menite să ofere protecția necesară pentru a ține sub control eventualele pericole.
       Reporter: Cât de mult crește calitatea vieții cetățeanului într-un oraș inteligent?
       Paul Decuseară: Dacă inițiativele smart sunt implementate de o manieră integrată, bazată pe o strategie clară și bine pusă la punct în care sunt prioritizate în mod corespunzător nevoile cetățenilor, iar soluțiile alese sunt optime și implementate corespunzător, utilizând cele mai adecvate modalități de finanțare, atunci în mod cert calitatea vieții va cunoaște o evoluție.
        
   
  .
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .