Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 4 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Smart City
ARSCM A LANSAT HARTA PROIECTELOR SMART CITY
Alba Iulia - orașul din țara noastră cu cele mai multe proiecte inteligente
07.09.2017
Alte articole din secțiune
 • "Evoluția proiectelor integrale SMART se va desfășura gradat"
 • "Județul Suceava - permanent preocupat să se transforme într-unul «smart»"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Trebuie să ne concentrăm pe mobilitatea urbană"
 • "Suntem singura țară din zonă care conturează o Strategie Națională de Smart City"
 • Casele inteligente cheamă sisteme de securitate "smart"
 • Green Spots - investiție de 100.000 de euro
 • "Oportunitățile privind satele inteligente sunt extraordinare pentru viitor"
 • "Smart City este un sistem al sistemelor, care operează în mod integrat"
 • CJ Iași vrea să exploreze investițiile de tip "Smart City"
 • "Crearea unui smart city for smart communities, - obiectivul principal al Primăriei București "
 • "Este important ca autoritățile locale să vină în întâmpinarea nevoilor cetățenilor"
 • Transportul inteligent - prioritatea MASDAR SMART CITY în 2018
 • Municipiul Oradea face pași către "smart city"
 • Deloitte Consultanță va elabora "Strategia pentru dezvoltarea unui oraș inteligent Smart City București"
 • "Soluțiile smart-city îmbunătățesc sensibil viața cetățenilor și aduc economii la bugetul public"
 •      Programul-pilot "Harta Proiectelor Smart City" a fost lansat, luna trecută, de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM). Menit să monitorizeze proiectele propuse de autorități pentru tranziția către orașe inteligente, în prima etapă programul prezintă localizarea proiectelor de tip "smart city", pe teritoriul țării, precum și informații despre acestea.
       Conform reprezentanților ARSCM, harta este actualizată constant cu informațiile obținute de la autoritățile locale.
       În cea de-a doua etapă, estimată pentru finalul anului în curs, programul va prezenta analize detaliate de la cei care implementează aceste proiecte, dar mai ales exemple de bună practică. "«Harta Proiectelor Smart City» este un instrument util, pus la dispoziție gratuit de către ARSCM, important atât pentru autoritățile abilitate, ca să-și prezinte soluțiile către cea mai importantă comunitate smart, cât și pentru prezentarea proiectelor cu grad crescut de replicabilitate", au subliniat sursele citate.
       Printre proiectele analizate se află "Sistemul de monitorizare a traficului și alte soluții inteligente", "Iluminatul Inteligent", "Monitorizarea calității aerului", "Monitorizarea consumului de apă și pierderile din rețea", "Soluția pentru analiza și raportarea veniturilor bugetare", "Soluția de barometru public ce permite consultarea locuitorilor municipiului pe diverse teme", "Aplicația pentru programare online a căsătoriilor, respectiv Integrarea sistemului de Dispecerat cu alte soluții mobile de raportare a incidentelor".
       Până la data de 28 august, cele mai multe proiecte smart city, respectiv 48, au fost înregistrate la primăria Alba-Iulia, companiile interesate de dezvoltarea acestui tip de proiecte în zona Alba fiind Orange România, Siemens, Microsoft România, Schreder.
       Printre obiectivele care se au în vedere în respectiva regiune se numără monitorizarea traficului, iluminatul Inteligent, monitorizarea calității aerului, monitorizarea consumului de apă și pierderilor din rețea, securizarea accesului la Internet pentru toate componentele de smart city, stațiile de încărcare a mașinilor electrice, hotspoturile Wi-Fi cu acces la Internet securizat în zonele publice, soluția de promovare turistică și interacțiune cu cetățenii, o platformă turistică integrată, serviciul de închiriere biciclete electrice etc.
       Primăria Sibiu este o altă autoritate locală care urmărește dezvoltarea unui oraș inteligent, aceasta anunțând un număr de 8 proiecte smart, depuse de ANRE și Tursib. Acestea vizează contoarele inteligente și măsurarea inteligentă, automatizările de rețea și aplicații Smart Grid, transportul cu vehiculele electrice, integrarea regenerabilelor, sistemele de stocare a energiei, iluminatul public eficient, tehnicile pentru creșterea informării consumatorilor privind con¬sumul de energie, stațiile de încăr¬care a mașinilor electrice.
       Șapte proiecte smart city au fost anunțate în Cluj-Napoca, acestea prevăzând:
       - Smart Parking;
       - Energie Regenerabilă;
       - Relația cetățean-primărie;
       - Energie și mediu;
       - IT&C;
       - Stații de încărcare a mașinilor electrice.
       Primăria Capitalei a transmis Asociației care actualizează această hartă că, până în 28 august, Enel, I"Velo, Telekom România și ZebraPay intenționează să investească într-un număr de șase proiecte: Smart Energy, Bike Sharing, Autobuze Electrice, IT&C, Terminale de tip self-service, Stații de încărcare a mașinilor electrice.
       Un proiect de infrastructuri inteligente urmează să fie dezvoltat și în localitatea Voluntari.
       Cinci proiecte similare (smart parking, mobilitate, IT&C, relația primărie-cetățean, contoare cu citire la distanță) ar urma să fie implementate în Oradea, companiile care s-au arătat interesate fiind Tpark, Arobs Track GPS, Info Park IT, Compania de Apă Oradea.
       Câte patru proiecte au fost anunțate de primăriile Brașov și, respectiv Timișoara.
       În proiectele de la Brașov (smart parking, iluminat inteligent, stație pentru încărcarea mașinilor electrice, trecere de pietoni inteligentă) este interesată să participe compania Tpark, în timp ce, la Timișoara, societățile care și-au manifestat interesul sunt ZTE, Orange România, Continental AQUATIM. Aici, proiectele smart city au ca obiective smart parking-ul, IT&C, stațiile de încărcare a mașinilor electrice, contoarele cu citire la distanță.
       Trei obiective smilare au fost anunțate și în Constanța, unde Grupul Telekom a lansat, împreună cu chinezii de la ZTE, un proiect smart-city.
       UTI intenționează să investească la Iași, unde au fost anunțate trei proiecte privitoare la mobilitate, stații de încărcare a mașinilor electrice și la un sistem de management adaptiv al traficului.
       Siemens România și ELBA vor să meargă în Reșița, care a anunțat două proiecte smart city, pentru managementul inteligent al traficului și pentru soluții de iluminat inteligent.
       Altă autoritate beneficiară de astfel de proiecte este Primăria Mioveni, unde Asociația Română a Compostului și Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară și-au anunțat intenția să investească în proiectul "Smart Waste".
       În Tulcea urmează să fie realizată o trecere de pietoni inteligentă, în Mehedinți - o seră inteligentă, în Piatra Neamț Telekom România va amenaja bănci inteligente cu prize electrice, în Galați urmează să dezvolte sistemul inteligent de monitorizare a traficului, la Bacău BERD investește în iluminatul Inteligent, la Botoșani SC Nova Apaserv și BERD sunt interesate de contorizările inteligente, în timp ce Primăria Târnăveni, din județul Mureș este în stadiul de certificare Smart City.
       Conform ARSCM, un prim set de concluzii asupra proiectelor smart city din țara noastră va fi prezentat la Predeal, în perioada 22-24 septembrie 2017, în ocazia lansării programului "Caravana Smart City", alături de principalii factori de decizie din administrație.
        
   
  .
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .