Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 4 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Smart City
ÎNCĂRCĂTOARE SOLARE STRADALE PENTRU DISPOZITIVELE MOBILE
Green Spots - investiție de 100.000 de euro
15.11.2018
Alte articole din secțiune
 • "Evoluția proiectelor integrale SMART se va desfășura gradat"
 • "Județul Suceava - permanent preocupat să se transforme într-unul «smart»"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Trebuie să ne concentrăm pe mobilitatea urbană"
 • "Suntem singura țară din zonă care conturează o Strategie Națională de Smart City"
 • Casele inteligente cheamă sisteme de securitate "smart"
 • "Oportunitățile privind satele inteligente sunt extraordinare pentru viitor"
 • "Smart City este un sistem al sistemelor, care operează în mod integrat"
 • CJ Iași vrea să exploreze investițiile de tip "Smart City"
 • "Crearea unui smart city for smart communities, - obiectivul principal al Primăriei București "
 • "Este important ca autoritățile locale să vină în întâmpinarea nevoilor cetățenilor"
 • Transportul inteligent - prioritatea MASDAR SMART CITY în 2018
 • Municipiul Oradea face pași către "smart city"
 • Deloitte Consultanță va elabora "Strategia pentru dezvoltarea unui oraș inteligent Smart City București"
 • "Soluțiile smart-city îmbunătățesc sensibil viața cetățenilor și aduc economii la bugetul public"
 • "Înainte de a fi smart, un oraș românesc trebuie să fie clean"
 •      Antreprenorii Aurel Basuc, Adrian Țuțuianu și Cristian Danciu, fondatorii biroului de arhitectură și amenajări interioare Triptic Studio, au investit 100.000 de euro într-un proiect cu încărcătoare solare urbane ce poartă numele Green Spots, pornind de la nevoia de a fi permanent conectat la mijloacele mobile de comunicare.
       Cristian Danciu, cofondator și business developer Triptic Studio, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre cum au apărut încărcătoarele solare stradale, despre potențialul acestor produse, dar și despre apetitul pentru soluții de tip smart city din țara noastră.
        
   
        Cristian Danciu, cofondator Green Spots: "În România, apetitul pentru soluții de tip Smart City este în creștere"
       
       Reporter: De unde a pornit ideea dezvoltării unui business care aduce în mijlocul orașelor încărcătoare solare stradale?
       Cristian Danciu: Specificul activității unui studio de arhitectură implică analiza continuă a designului, funcționalităților și nevoilor spațiilor publice și private. De asemenea, din experiența de antreprenori, am identificat o caracteristică de bază în mediul urban, și anume aceea de a fi permanent conectat la mijloacele mobile de comunicare. Deși această nevoie este tot mai mare, soluțiile de încărcare a dispozitivelor sunt aproape inexistente la nivelul spațiului public în România. Astfel, Green Spots rezolvă o problemă cotidiană a oricăruia dintre noi, aliniindu-se caracteristicilor de smart city.
       Mai mult decât atât, Green Spots sunt un nou tip de mobilier stradal, care poate contribui substanțial la dezvoltarea zonei în care este amplasat. Prin instalarea de Green Spots în spațiul public, asigurăm pietonului posibilitatea de a-și reîn­cărca telefonul mobil sau tableta atât ziua, cât și noaptea, într-o zonă care inspiră siguranță pentru că este iluminată LED și echipată cu camere de supraveghere. Traficul pietonal generat de Green Spots poate atrage investiții în zonă, precum cafenele, magazine, locuri de joacă sau zone de lucru.
       Reporter: De ce investiție a fost nevoie pentru demararea proiectului?
       Cristian Danciu: Investiția inițială a presupus atât timpul investit în conceperea produsului, cât și bugetul necesar echipamentelor destinate producției chargerului, iar totalul se ridică la aproximativ 100.000 euro.
       Reporter: Banii au provenit din surse proprii sau ați reușit să atrageți fonduri?
       Cristian Danciu: O parte din bugetul investit a provenit din finanțarea obișnuită prin programul Start-up Nation, iar restul din fonduri proprii.
       Reporter: Decizia dumneavoastră de a demara acest proiect are la bază și legislația europeană care încurajează creșterea ponderii de energie verde în consum?
       Cristian Danciu: Decizia a pornit de la nevoia de mobilitate urbană a individului, iar legislația europeană care prevede, ca până în 2030, 27% din energia utilizată să fie regenerabilă, întărește necesitatea soluției oferite de Green Spots.
       Reporter: Care sunt caracteristicile acestor încărcătoare solare?
       Cristian Danciu: Stațiile de încărcare transformă energia solară în energie electrică prin panourile fotovoltaice. Bateria cu litiu-ion încorporată stochează energie pentru un total de 300 de încărcări, iar stațiile pot fi folosite atât pe timp de zi, cât și noaptea.
       Există trei modele standard de încărcătoare Green Spots, de dimensiuni și capacități diferite:
       - ICON, modelul standard cu nouă panouri fotovoltaice flexibile (135W) integrează o baterie Litiu Ion de 12Vx 60A. Stația include șase prize USB de maximum 10W (1-2A, 5V) și este echipată cu blaturi de depozitare pentru sporirea gradului de confort la utilizare;
       - IDEA este versiunea care integrea­ză trei panouri fotovoltaice (90W) și o baterie de 12Vx60A. Și această stație permite încărcarea a 6 dispozitive mobile simultan, însă se diferențiază de varianta standard prin prezența panourilor publicitare. Modelul Idea oferă o soluție de afisaj stradal pentru branduri.
       - IDOL este cel mai avansat model Green Spots și oferă utilizatorilor 12 prize USB, precum și un grad sporit de confort prin prezența băncuțelor și a unui blat generos. Idol este echipat cu 6 panouri, cu o putere totală de 180W și a fost special creat pentru parcuri și piațete urbane.
       Stațiile Green Spots pot alimenta până la 12 dispozitive simultan, iar funcționalitățile lor pot fi adaptate în funcție de nevoile clienților. De la dotarea standard a stațiilor cu prize USB și iluminat nocturn, aces­tea pot fi echipate suplimentar cu WiFi, sisteme de supraveghere video, panouri cu touchscreen, scrumiere etc..
       Reporter: Căror consumatori se adresează produsele dumneavoastră?
       Cristian Danciu: Green Spots se adresează atât sectorului public, cât și celui privat. Dispozitivele se pot monta în parcuri, piațete, campusuri universitare, dar și în zone expoziționale, ansambluri rezidențiale, complexe de birouri sau centre comerciale.
       Reporter: În ce orașe vor fi amplasate dispozitivele?
       Cristian Danciu: Prima stație a fost amplasată la Untold, anul acesta, și preluată apoi de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca în centrul orașului. În momentul actual, în Cluj există 3 stații solare de încărcare a dispozitivelor mobile.
       Avem discuții deschise cu clienți din Brașov, Constanța, Iași, Timișoara, Alba-Iulia și Reșița. De asemenea, ne propunem să avem Green Spots la București, fie într-un complex de birouri, fie într-un parc și, treptat, să ajungem în toate orașele mari din România.
       Reporter: Care este costul unui astfel de încărcător?
       Cristian Danciu: Prețul pentru varianta standard pornește de la 5.000 euro, însă ne-am propus să adaptăm stațiile de încărcare Green Spots nevoilor beneficiarului, iar prețul variază în funcție de elementele adăugate, fie că este vorba de băncuțe, ghivece, scrumiere sau echipare cu tehnologie, precum router WiFi, panouri touchscreen sau camere de supraveghere.
       Reporter: Mai există pe piața din țara noastră astfel de produse?
       Cristian Danciu: Mai există un produs asemănător, însă avantajul competitiv oferit de Green Spots este cel legat de preț.
       Reporter: Cum considerați că vor fi primite pe piață aceste produse?
       Cristian Danciu: Abia a avut loc lansarea oficială a produsului, iar reacțiile au fost unele pozitive, atât în piață, cât și din partea mass-media. La momentul actual, în România, apetitul pentru soluții de tip Smart City este în creștere. Piața este încă neexploatată și există un potențial mare de dezvoltare.
       Reporter: Vă mulțumesc! 
   
  .
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .