Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Smart City
"Suntem singura țară din zonă care conturează o Strategie Națională de Smart City"
08.03.2019
Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate
Alte articole din secțiune
 • "Evoluția proiectelor integrale SMART se va desfășura gradat"
 • "Județul Suceava - permanent preocupat să se transforme într-unul «smart»"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 • "Trebuie să ne concentrăm pe mobilitatea urbană"
 • Casele inteligente cheamă sisteme de securitate "smart"
 • Green Spots - investiție de 100.000 de euro
 • "Oportunitățile privind satele inteligente sunt extraordinare pentru viitor"
 • "Smart City este un sistem al sistemelor, care operează în mod integrat"
 • CJ Iași vrea să exploreze investițiile de tip "Smart City"
 • "Crearea unui smart city for smart communities, - obiectivul principal al Primăriei București "
 • "Este important ca autoritățile locale să vină în întâmpinarea nevoilor cetățenilor"
 • Transportul inteligent - prioritatea MASDAR SMART CITY în 2018
 • Municipiul Oradea face pași către "smart city"
 • Deloitte Consultanță va elabora "Strategia pentru dezvoltarea unui oraș inteligent Smart City București"
 • "Soluțiile smart-city îmbunătățesc sensibil viața cetățenilor și aduc economii la bugetul public"
 • "Înainte de a fi smart, un oraș românesc trebuie să fie clean"
 •      Țara noastră este singura din zonă care conturează o Strategie Națională de Smart City, ne-a spus, într-un interviu, Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City si Mobilitate. Conform domniei sale, avem o concurență pozitivă între orașe, fiecare dorind să atragă investiții și mai multe, să contureze o strategie. Printre orașele care s-au preocupat în mod deosebit de acest aspect se numără Iași, ne-a mai spus domnul Dumitrașcu, apreciind că 2018 a fost anul Alba Iulia în materie de dezvoltare a proiectelor de tip smart city. De asemenea, Cluj este orașul fanion în domeniu, acesta fiind urmat de municipalități de toate dimensiunile - Sibiu, Satu Mare, Turda, Beclean etc.
        
   
        (Interviu cu Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate)
       
       Reporter: În ce stadiu ne aflăm, ca țară, din punct de vedere al dezvoltării proiectelor de tip smart city?
       Eduard Dumitrașcu: Depinde care sunt termenii comparației, așadar depinde cu cine ne măsurăm forțele și, mai ales, momentul comparației. Per total, suntem mai avansați decât vecinii din regiune, suntem în urmă comparativ cu alte state, așadar comparația corectă ar trebui să fie a României de acum câțiva ani cu România de astăzi. Chiar și așa, trebuie avut în vedere faptul că există națiuni extrem de dezvoltate care nu au orașe inteligente, dar și state din cele mai puțin dezvoltate ce susțin astfel de proiecte. M-aș opri asupra avantajelor de care ne bucurăm, printre care se află măsurile strategice, iar aici aș aminti de Strategia Națională de Smart City, deoarece suntem singura țară din zonă care conturează o astfel de strategie, apoi de menționat sunt strategiile locale și, nu în ultimul rând, proiectele aflate în curs de implementare.
       Reporter: Ce proiecte importante de acest tip au fost implementate anul trecut și în ce zone ale țării?
       Eduard Dumitrașcu: Anul 2018 a fost anul Alba Iulia atunci când vorbim despre smart city în România, anul care a dus la bun final un proiect pilot, început în 2016 și livrat la timp, la 1 decembrie 2018, pentru a marca Centenarul. Autoritățile locale s-au pregătit intens și au dus la nivel de expertiză cunoștințele în domeniul inovării, implicându-se și punând la dispoziție, în afară de platforma de testare, inclusiv cunoștințele și lecțiile învățate. Față de 100 de soluții pe care municipalitatea și-a propus să le atingă, sunt 108 în prezent. Acest important test a fost, de fapt, un generator de inspirație și pentru celelalte municipalități. Avem, în sfârșit, după mulți ani, o concurență pozitivă între orașe, fiecare dorind să atragă investiții și mai multe, să contureze o strategie. Aș menționa aici că printre orașele care s-au preocupat în mod deosebit de dezvoltarea tuturor verticalelor este Iași. Mobilitate inteligentă, administrație inteligentă, infrastructură, energie, sănătate, cladiri inteligente, tehnologie - municipalitatea ieșeană a reușit să atingă toate aces­te domenii ale vieții publice, fiind un exemplu pentru alte comunități locale a căror dezvoltare este mai lentă.
       De asemenea, Cluj este orașul fanion, care a câștigat în decembrie 2018 două premii la gala Smart City Industry Awards, organizată de ARSCM, deoarece este cel mai complex proiect smart city implementat în țară. Dezvoltarea transportului urban prin achiziționarea primelor autobuze electrice din România și managementul traficului ajută toată comunitatea locală. Facilitarea utilizării diverselor aplicații mobile preponderent în relația cu administrația publică locală, primul funcționar public online, dezvoltarea comunității de IT locale și buna cooperare a autorității cu aceasta, strategia pe termen lung, sunt doar câteva din elementele care au stat la baza nominalizării și ulterior validării Clujului în cadrul SCIA 2018.
       Acestea sunt urmate de municipalități de toate dimensiunile - Sibiu, Satu Mare, Turda, Beclean și multe altele. Recenta implementare a proiectului Sibiu CityApp este un sprijin util pentru turiștii dornici de a des­coperi orașul, prin implementarea transportului cu autobuze electrice și amenajarea unor stații special des­tinate încărcării acestora cu energie electrică sau prin eficientizarea iluminatului public prin intermediul unor corpuri de iluminat cu consum redus de energie și cu o putere de luminat mai mare. Satu Mare a dezvoltat prima aplicație românească ce integrează toate soluțiile dezvoltate pentru municipalitate, astfel încât cetățenii au la dispoziție o singură platformă ce integrează toate datele necesare, iar primăria are un singur loc în care coordonează tot. Și sunt multe astfel de exemple, iar ceea ce ne bucură cu adevărat este faptul că soluțiile sunt personalizate, adaptate comunității locale.
       Reporter: Ce planuri au autoritățile locale în acest sector?
       Eduard Dumitrașcu: Fiecare autoritate și-a stabilit propriile priorități, unii fiind mai pregătiți pentru adoptarea schimbărilor, alții adoptând câteva soluții și considerându-le smart. Realitatea este că fără o strategie de dezvoltare inteligentă nu se poate vorbi de smart city. Poate că multe municipalități vor merge pe soluții de e-ticketing sau 2-3 aplicații, considerând că devin smart. Aces­tea vor fi nevoite să învețe din propriile greșeli. Există însă și municipalități care abordează la nivel macro. Cel mai recent membru al ARSCM, municipalitatea Iași, este cel mai bun exemplu de dezvoltare a tuturor verticalelor, având proiecte pentru fiecare dintre acestea. Spre exemplu, în domeniul energiei inteligente se află în curs de implementare: utilizarea Blockchain, controlul iluminatului public prin senzori de prezență, introducerea senzorilor de lumină ambientală, creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor de carbon, cu colaborarea activă a furnizorilor de utilități, dezvoltarea rețelelor inteligente, dar și soluții inteligente de depozitare a energiei. Dar așa cum spuneam, esențial este ca la bază să existe un proiect coerent, bine realizat și asumat cu indicatori de performanță.
       Din experiență, constatăm că exis­tă o deschidere mai mare a actorilor locali pentru învățare, iar acest lucru îl constatăm la cursurile pe care le organizează Academia Smart City, pentru autodepășire și de a urma exemplele de bune practici. Fără a generaliza totuși, pot afirma că ne bucurăm de o administrație mai des­chisă și în mod cert mai performantă față de anii trecuți.
       Reporter: Cât au investit autoritățile locale, anul trecut, în proiectele smart city?
       Eduard Dumitrașcu: Este prematură o astfel de analiză, dar și dificil de realizat, deoarece, deși avem municipalități care au alocat bugete pentru soluții smart, avem și altele care se confruntă cu o altă problemă, care ține de legislație, și anume încadrarea achizițiilor în această categorie. Sperăm ca Strategia Națională pentru Smart City să perfecționeze cadrul legal. Facem parte din grupul de lucru și ne bucură preocuparea guvernului pentru acest domeniu, al dezvoltării inteligente a orașelor.
       Reporter: Care sunt domeniile care atrag cele mai multe proiecte smart city?
       Eduard Dumitrașcu: În funcție de zona de referință, acestea diferă. Sigur că la Cluj vorbim de dezvoltarea aplicațiilor folosind forța comunității locale de IT, care este foarte bine pregătită, iar în Mureș vom vorbi des­pre soluții destinate sănătății. Toate acestea sunt corecte atâta vreme cât atrag după sine creșterea nivelului de satisfacție a cetățeanului. Strict la nivel de cifre, proiectele de infrastructură și mobilitate sunt cele care domină, urmate de sectorul de energie.
       Reporter: Cât de deschiși sunt investitorii să participe la dezvoltarea unor astfel de proiecte?
       Eduard Dumitrașcu: Există o efervescență - smart city este un buzz-word, dar înțelegerea proiectelor este altă discuție. Este nevoie să trecem de la etapa proiectelor pilot, pe care multe municipalități le doresc, la cea a proiectelor realizate în parteneriat public-privat, pentru a putea genera plus valoare. De asemenea, este necesară o mai bună cooperare între administrațiile și actorii locali, care să implice și mediul academic.
       Reporter: Ce acțiuni are Asociația pentru dezvoltarea acestui domeniu?
       Eduard Dumitrașcu: De la înființare, ARSCM a trecut prin toate etapele, de la ce este smart city până la implementarea Strategiei Naționale Smart City. Am început, în primul an, cu promovarea conceptelor, deoarece am constatat o imensă nevoie de informare a decidenților, apoi am popularizat beneficiile adoptării soluțiilor smart, de la eficientizare până la o mai bună implicare a cetățenilor. Astfel, am creat prima revistă dedicată promovării și înțelegerii principiilor, Smart City Magazine, care este distribuită gratuit către primării și consilii județene și se află în anul patru de la prima apariție. În 2018, am înființat Academia Smart City, unde avem ca scop pregătirea specialiștilor pe toate verticalele smart city, dar și un curs introductiv, în care specialiști din diverse domenii află despre celelalte domenii interconectate. În 2017, am lansat Caravana Smart City, un program național de promovare a conceptelor smart și de analiză a soluțiilor propuse pentru fiecare regiune. Anual, din 2017, organizăm Smart City Urban Projects, prima expo-conferință care așează la aceeași masă furnizorii și cumpărătorii. Din 2016, contribuim la recunoașterea soluțiilor cele mai performante și la premierea municipalităților din România care implementează soluții smart, prin Smart City Industry Awards. De asemenea, am realizat primul audit Smart City din țară și diverse strategii de dezvoltare inteligentă ale comunităților. Un rol important în aceste etape îl are corpul de experți pe care l-am creat.
       Anul 2019 va aduce și un alt tip de proiecte, menit să dezvolte domeniul la nivel național.
       Reporter: Vă mulțumesc! 
   
  .
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .