Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Stiri
COMPANIILE DIN CONSTRUCȚII AVERTIZEAZĂ:
"Din datele disponibile, constatăm că va urma o recesiune"
23.11.2018
Alte articole din secțiune
 • United Properties investește un milion de euro
 • Global Logistics dezvoltă un proiect imobiliar în Chitila
 • Cehia și România, cea mai mare creștere a lucrărilor de construcții din UE
 • Municipiul Iași, distins cu marele premiu al concursului"Orașul durabil" 2019
 • INS:Volumul lucrărilor de construcții - în creștere
 • Sectorul construcțiilor a accelerat în martie, cu un avans de 23,4%
 • Românii preferă articolele Drive In
 • Consignor își extinde biroul din Victoria Center
 • Expoziție imobiliară cu peste 20.000 de locuințe
 • Aproximativ 110.000 mp de spații comerciale au fost închiriate în București
 • TeraPlast și-a majorat cu 32% participația la Depaco, ajungând la 99%
 • Peste 6.500 de locuințe sunt în construcție în nordul Bucureștiului
 • Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 12,1%
 • CTP dezvoltă un nou parc în apropiere de muncipiul Sibiu
 • RE/MAX România, creștere de zece ori a cifrei de afaceri
 •      Marii constructori cer Guvernului subvenții și un regim fiscal special pentru angajați
        
   
       Reprezentanții Federației Patronatelor din Construcții (FPSC) au tras ieri un semnal de alarmă, avertizând că actuala criză din sectorul construcțiilor ar putea duce economia în recesiune, aceștia cerând Guvernului subvenții și un regim fiscal special pentru a crește salariile muncitorilor din domeniu și pentru a opri emigrația acestora.
       Totodată, aceștia au pus pe masa Guvernului o serie de propuneri pentru revitalizarea activității, printre care declararea costrucțiilor sector prioritar asemeni sectorului IT, creșterea salariului minim net în construcții la 500 de euro cu o impozitare totală de 20%, redusă de la 45%, precum și obligativitatea ca agenții economici care activează în domeniu să facă parte dintr-o asociație patronală.
       În cadrul unei conferințe de presă, Valentin Petrescu, președintele FPSC, a declarat: "Acum suntem pe creștere economică, de câțiva ani. Dar ne întâlnim cu o ciudățenie specifică Româ­niei. Dacă în toate economiile serioase construcțiile sunt motorul economiei, constatăm că în țara noastră construcțiile sunt în regres. Avem creștere economică pe ansamblul economic și o scădere pe construcții, ceea ce absolut nu poate fi explicat. Am fost lăsați absolut de izbeliște (n.r. de autorități) și ne chinuim, fiecare, după cum putem. Este necesară o politică (n.r. guvernamentală) coerentă în acest domeniu (...) ne întrebăm, în condițiile în care se continuă în acest mod, dacă vom mai avea oare constructori în viitor".
       În primele nouă luni, volumul lucrărilor de construcții, pe serie brută, a scăzut cu 4,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
       Domnul Petrescu a adăugat: "În ceea ce privește problema forței de muncă, de menționat că ne lipsesc jumătate dintre muncitorii necesari. Am găsit soluții pe care le-am înaintat Guvernului și sperăm să primim un răs­puns pozitiv".
       O altă propunere a FPSC este certificarea profesională a operatorilor economici de către un organism nou și neutru, care ar fi compus din patronatele și asociațiile profesionale reprezentative, cadre universitare și reprezentanți ai statului, aceștia din urmă fiind însărcinați să soluționeze contes­tațiile, potrivit domnului Petrescu. În acest moment, certificarea profesională este prevăzută în legislație însă, conform FPSC, guvernele au blocat-o prin neelaborarea unei norme de aplicare.
       De asemenea, firmele din construcții au mai propus Executivului oferirea de subvenții pentru tâmplărie, pentru a ține pasul cu competitorii din Uniunea Europeană, țara noastră fiind pe locul doi în piața unică pe acest sector.
       Cristian Erbașu, vicepreședinte FPSC, consideră că o creștere a salariului minim la 500 de euro net va reduce numărul constructorilor incorecți, care își plătesc angajații la negru.
       Domnia sa a declarat: "Peste 70% dintre muncitorii din construcții au salariul minim. Facilitățile fiscale pe care le cerem vor fi echilibrate cu creșterea salariului minim. Foarte mulți din cei care sunt constructori nu sunt în realitate constructori, practică dumping. Aceștia nu au limită în ceea ce privește calitatea", adăugând: "Maximul crizei va veni în 2020, când vor începe investițiile în infrastructură pe fonduri europene. Toate astea vor crea în acel moment un blocaj. Oricum, capacitatea de producție în construcții nu este dată de bugete, de proiecte, ci dată de personalul avut la dispoziție în țară la momentul respectiv".
       În opinia domnului Erbașu, în scopul repatrierii muncitorilor din construcții care au plecat, creșterea salariului este condiția de bază, dar domnia sa a notat că este nevoie de îmbunătățirea serviciilor publice, în condițiile în care românii care au emigrat sunt integrați într-un sistem de sănătate și învățământ performant și beneficiază de o stabilitate care nu le este asigurată în România.
       Domnul Erbașu a precizat: "Acum 20 de ani, când s-a desființat șomajul tehnic, s-a creat prin lege o casă socială a constructorilor, prin care, pe perioada de iarnă, se dădea un ajutor echivalent cu 75% din salariu. O altă solicitare pusă pe masa Guvernului a fost reactualizarea acestei legi, iar pe lângă protecția socială, am cerut ca acest organism să facă și formare profesională".
       Domnia sa a completat: "Am mai solicitat crearea unui fond de garantare. După o perioadă grea și fluctuantă în ultimii zece ani, construcțiile au probleme majore în garantarea proiectelor. Băncile privesc acest sector ca unul extrem de riscant. Un asemenea fond este absolut necesar pentru ca firmele să aibă acces la proiectele din prezent și cele care vor urma. În acest fond de garantare vrem să vină statul și să sprijine cu un procent cât mai mare, iar noi am propus minimum 70-80%, în timp ce noi, constructorii, am veni cu 20%".
       Potrivit domnului Erbașu, în primele 100 de companii din domeniul construcțiilor activează doar 40.000 din cei 300.000 de lucrători din piață, res­tul muncind de la o zi la alta pe salarii minime sau chiar la negru.
       Potrivit directorului general Bogart, Sorin Greu, țara noastră se confruntă cu o criză acută a forței de muncă, începută de cel puțin trei ani în urmă.
       Domnia sa a afirmat: "Anul acesta am resimțit-o din ce în ce mai puternic. La nivel național avem doar 300.000 de muncitori, pe când necesarul pentru cele 46.000 de firme de construcții din țara noastră ar fi de minim 700.000 de muncitori. Avem anunțuri permanente de angajări, căutăm muncitori în provincie, oferim burse de calificare, dar dacă facem o statistică lunară a rezultatelor de angajări nu reușim să acoperim mai mult de 10 - 15% din cât ne propunem să angajăm. (...) Până în acest moment, prețul forței de muncă a crescut cu cel puțin 50%".
       Potrivit reprezentantului Bogart, soluția o reprezintă aducerea de muncitori din alte țări, preponderent din Asia, precum Vietnam, India sau Insulele Filipine.
       "Este o soluție bună, dar nu suficientă, la care se adaugă logistica dificilă de a aduce muncitori din străinătate. De la momentul selecției până la a-i avea efectiv în șantiere durează patru luni. (...) Toate firmele care activează în acest sector au întârzieri la contractele semnate, în majoritatea timpului din cauza deficitului de muncitori. (...) Avem nevoie de sprijinul Guvernului, de facilități (fiscale) și de subvenții pentru a crește nivelul de salarizare în construcții. Este singura soluție de a atrage muncitori din țara noastră, inclusiv pentru calificare, cât și pentru readucerea muncitorilor care au plecat peste hotare să lucreze", a spus domnul Greu.
       Întrebat de ce este necesară obligativitatea ca o firmă de construcții să facă parte dintr-o asociație profesională, domnul Erbașu a afirmat: "Este vorba de reglementare. În momentul în care noi ne asumăm, prin acest organism neutru, acuratețea acestor certificări, dacă ei nu sunt și membri ai patronatelor, pentru a vedea dacă într-adevăr se încadrează în cerințele minimale, este foarte greu să ne asumăm o asemenea res­ponsabilitate. În al doilea rând, mediul asociativ este foarte greu de creat într-o zonă foarte eterogenă cum este zona construcțiilor, iar în alte domenii și pes­te tot în Europa se solicită acest lucru tocmai pentru că agenții economici se cunosc cel mai bine".
       În ceea ce privește propunerea declarării sectorului construcțiilor de interes național, domnul Liviu Simion, președinte al Patronatului Societăților din Construcții (PSC), a spus că factorul principal care îi face pe români să emigreze sunt salariile mici, adăugând: "Așa cum sectorul IT a devenit prioritar în țara noastră, în Austria, sectorul construcțiilor a devenit prioritar. Noi ne-am gândit că trebuie să cerem Guvernului să avem un regim similar cu IT-ul, dacă dorim să mai avem cu cine construi. Adică un salariu minim care să fie cât mai ridicat cu putință, iar noi ne-am gândit la cel puțin 500 de euro net (2.300 de lei). Acesta să intre într-o schemă în care impozitele pe care o firmă, respectiv angajatul, trebuie să le plătească să fie la un nivel de 18-20%".
        
   
  Mihai Gongoroi
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .