Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Bursa Construcțiilor numărul 7 / 2018
Stiri
"Sectorul construcțiilor este ultimul în preferințele băncilor"
05.12.2018
Alte articole din secțiune
 • Silk District - ansamblu imobiliar de 200 milioane euro, în Iași
 • Cărturești deschide prima librărie într-o clădire de birouri
 • Finanțarea grupului TeraPlast din partea BERD ajunge la 16 milioane de euro
 • Real Estate & Construction Forum, la a VIII-a ediție
 • Caravana Smart City a ajuns la Buzău
 • Sectorul construcțiilor a crescut cu 10,6% în februarie
 • Sectorul industrial va depăși 4 milioane mp proiecte logistice clasa A în 2019
 • Valoarea Platformei Roca a ajuns la 21,9 milioane euro
 • Cantine deschide în aprilie cel de-al patrulea spațiu din Capitală
 • Portofoliul ROCA înregistrează un randamanet de 340% pentru sumele investite
 • Piața construcțiilor a înregistrat o evoluție pozitivă în 2018
 • Prețul locuințelor a crescut mai mult în România decât în UE
 • Proiecte românești, încă neconstruite, în valoare de jumătate de miliard de euro
 • "Anul acesta vor fi livrate cu 40% mai multe spații comerciale moderne comparativ cu 2018"
 • Imobiliarium va pune la dispoziție peste 22 mii de locuințe
 •      Reporter: Care vor fi efectele semnării Acordului dintre Guvern și FPSC, în piața construcțiilor?
       Adriana Iftime:Semnarea Acordului înseamnă o asumare a Guvernului de a pune în aplicare cele convenite. Înseamnă ca începând cu 1 ianuarie 2019 România să aibă prima strategie de investiții din ultimii 30 ani.
       Reporter: Ce avantaje/dezavantaje estimați că va aduce adoptarea acestui acord?
       Adriana Iftime:Nu cred că putem vorbi despre dezavantaje. Aplicarea Acordului în totalitatea lui, și nu doar unele măsuri, a fost gândit să aducă avantaje pieței de construcții ca un tot: investitor, constructor, beneficiar, angajat, buget, familiilor de români des-părțite de migrația în țări străine, fiecărui român care dorește să aibă lucrări publice în realitate și nu doar pe hârtie, reducerea evaziunii fiscale etc.
       Reporter: Considerați că implementarea noului acord îi va impulsiona pe lucrătorii din construcții plecați în alte țări să se întoarcă în România?
       Adriana Iftime:Cu siguranță că unii muncitori se vor întoarce, alții nu se vor mai întoarce niciodată. Dacă se vor întoarce doar 10%, din cei circa 700.000 de constructori plecați să construiască peste hotare, pentru noi exis-tă un câștig important. Va fi un câștig și pentru familiile ce sunt obligate să se despartă și pentru copiii rămași acasă fără părinți. Credem, însă, că vor fi convinși să nu mai plece aceia care sunt în momentul acesta indeciși, care așteaptă ca după sărbători să fie atrași de rudele și prietenii ce vin acasă, în vacanță.
       Reporter: Cum vedeți faptul că domeniul construcțiilor a fost declarat sector prioritar, de importanță națională pentru economia românească pe următorii zece ani?
       Adriana Iftime:Acesta cred că este cel mai important lucru din Acord. Declararea unei priorități poate să genereze o logică și o linie directoare în planificarea bugetului pe următorii ani. Guvernul trebuie să gândească așa cum gândește un om de afaceri: dacă la buget sunt bani puțini (nu cunosc vreo țară care se declară mulțumită cu bugetul pe care îl are), atunci prioritate vor avea sectoarele care produc bani, iar construcțiile reprezintă un sector care generează surse la buget atât în timpul realizării investiției, cât și după aceea.
       Reporter: Ce efect va avea în sector prevederea potrivit căreia nu se vor utiliza zilieri?
       Adriana Iftime:Este o măsură care nu permite angajatorilor să plătească angajaților decât un salariu legal, cu res-pectarea condițiilor de "salariu minim" și plata integrală a taxelor și impozitelor către bugetul de stat, adică reducerea evaziunii fiscale practicată de unii operatori care se recomandă că sunt constructori, dar în realitate nu sunt.
       Reporter: Cât de importantă este înființarea unui Fond de garantare pentru construcții, cu participarea statului (80%) și a firmelor din domeniu (20%)?
       Adriana Iftime:Sectorul construcțiilor este, din păcate, ultimul în preferințele băncilor. De regulă, constructorul execută lucrările pe banii lui, urmând să încaseze după una, două sau mai multe luni, cu alte cuvinte subvenționează lucrările publice. De asemenea, el trebuie să prezinte mai multe scrisori de garanție (garanție de participare la citație, garanție de bună execuție etc). Dacă acest constructor primește un avans, el trebuie, de asemenea, să garanteze avansul respectiv. Cu alte cuvinte, un fond de garantare cu participarea statului înseamnă că statul facilitează garantarea propriei investiții.
       Reporter: Ce ar trebui modificat la legislația privind achizițiile publice?
       Adriana Iftime:Legea achizițiilor publice este o lege la care trebuie aduse modificări permanent, în conformitate cu dinamica pieței. Pentru acest moment, cea mai necesară modificare vizează criteriile de adjudecare și găsirea unor soluții pentru înlăturarea criteriului "prețul cel mai mic".
        Reporter: Ce credeți că ar mai fi trebuit să conțină acest document?
       Adriana Iftime:Cred că pentru acest moment, Acordul acoperă toată plaja de măsuri. Este important să se treacă imediat la măsurile legislative care se impun. Insist să precizez că acordul trebuie privit că "un tot". O abordare parțială nu poate conduce la rezultatele așteptate.
       Reporter: Mulțumesc! 
   
        Construcțiile - sector de importanță națională
       
       Domeniul construcțiilor a fost declarat de Guvern sector prioritar, de importanță națională pentru economia românească pe următorii zece ani, începând cu 1 ianuarie 2019. Acest lucru este evidențiat în cadrul unui Acord încheiat, la finalul săptămânii trecute, între Guvern și Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC).
       Acesta arată că, în ultimii ani, sectorul construcțiilor s-a confruntat cu dificultăți legate de asigurarea cu forță de muncă specializată și de o concurență neloială, ceea ce a făcut ca numărul mediu de salariați, declarați de agenții economici din domeniu, să se reducă numai în ultimii doi ani cu 2%, respectiv cu circa 8.000 de persoane. În ultimii trei ani, deși economia a înregistrat un ritm ridicat de creștere a produsului intern brut, cifra de afaceri din sectorul construcțiilor s-a redus, fiind în anul 2017 cu circa 3 miliarde lei mai mică decât în 2015, iar numărul unităților din sector care au înregistrat pierdere a crescut. În unele sectoare adiacente activității de construcții, care asigură materii prime și materiale de construcții, există o concurență ridicată a importurilor de astfel de produse, ceea ce face ca acestea să înregis-treze rate de profitabilitate mai reduse decât în activitatea de construcții, mai subliniază documentul citat.
       În acest context, conform acordului semnat de cele două părți, pentru sectorul construcții se va stabili, din 2019, un salariu minim brut lunar de 3000 de lei. Taxele pe muncă pentru angajator vor fi zero, iar pentru angajat se vor stabili astfel încât salariul minim net lunar să depășească echivalentul în lei a 500 de euro, algoritm ce se va aplica pe întreaga grilă de salarizare, până la limita de 10 salarii minime.
       Totodată, introducerea certificării profesionale va fi făcută de un organism de certificare neutru, alcătuit din membri ai organizațiilor patronale reprezentative, organizațiilor profesionale, instituțiilor de învățământ și specialiști din domeniu. Firmele care fac obiectul certificării vor putea efectua lucrări doar în condițiile în care au fost atestate profesional în prealabil de organismul de certificare astfel înființat și numai la categoriile de lucrări pentru care a fost certificat. Acest proiect de lege are termen 30 iunie 2019.
       Acordul citat mai subliniază: "În condițiile noului salariu minim și a facilității fiscale la plata contribuțiilor sociale, se vor introduce măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru. Societățile depistate că folosesc lucrători fără forme legale vor fi declasificate cel putin un an de zile. De asemenea, lucrătorilor fără forme legale li se vor aplica sancțiuni suplimentare, stabilite împreună cu patronatele și sindicatele reprezentative". În acest caz, termenul pentru adoptarea inițiativei legislative este 30 septembrie 2019. În sectorul de construcții nu vor lucra zilieri.
       "Societățile comerciale din construcții care nu își vor îndeplini contractele la termen și în condițiile de calitate solicitate, vor fi trecute la o clasă inferioară de certificare în baza unei metodologii stabilite de comun acord între instituțiile guvernamentale și patronatele reprezentative", menționează documentul încheiat între cele două părți.
       Printre altele, acordul mai prevede modificarea prevederilor referitoare la angajarea cetățenilor din afara UE, în sensul în care vor fi stabilite cote mult mai mari, agreate împreună cu patronatele reprezentative și vor fi eliminate orice fel de inechități privind taxarea și impozitarea acestora. Autoritățile estimează adoptarea acestor prevederi până la finalul lui ianuarie anul viitor.
       Mai devreme, însă, respectiv până la sfârșitul acestui an, urmează să fie adoptată Legea Casei Sociale a Constructorilor în forma reactualizată, aflată în acest moment la Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.
       Alte reglementări pe care instituțiile abilitate le au în vedere sunt:
       ‣ Perfecționarea legislației privind achizițiile publice, prin transmiterea către Parlament a amendamentelor agreate cu patronatele reprezentative;
       ‣ Introducerea obligativității de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30%, în special pentru cele din fonduri europene și pentru contractele de interes național, iar, în funcție de disponibilitate, la alte contracte cu o valoare de peste 1 milion de euro;
       ‣ Introducerea prevederii ca toți agenții economici certificați care activează în sectorul construcțiilor să fie membri într-o organizație patronală;
       ‣ Înființarea unui Fond de garantare pentru construcții, cu participarea Statului în procent de 80% și a firmelor de construcții cu 20%;
       ‣ Conceperea unui mecanism de sprijin și subvenționare pentru producția internă de materiale de construcții în cazul activităților CAEN cu o pondere ridicată a importului, precum și pentru exportul de materiale de construcții și îndeosebi de tâmplărie și/sau vitraj izolant. 
  EMILIA OLESCU
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .