Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Stiri
PROIECT BLOCAT
Corina Crețu, îngrijorată din cauza laserului de la Măgurele
08.02.2019
Corina Crețu pe șantierul de la Măgurele
Alte articole din secțiune
 • United Properties investește un milion de euro
 • Global Logistics dezvoltă un proiect imobiliar în Chitila
 • Cehia și România, cea mai mare creștere a lucrărilor de construcții din UE
 • Municipiul Iași, distins cu marele premiu al concursului"Orașul durabil" 2019
 • INS:Volumul lucrărilor de construcții - în creștere
 • Sectorul construcțiilor a accelerat în martie, cu un avans de 23,4%
 • Românii preferă articolele Drive In
 • Consignor își extinde biroul din Victoria Center
 • Expoziție imobiliară cu peste 20.000 de locuințe
 • Aproximativ 110.000 mp de spații comerciale au fost închiriate în București
 • TeraPlast și-a majorat cu 32% participația la Depaco, ajungând la 99%
 • Peste 6.500 de locuințe sunt în construcție în nordul Bucureștiului
 • Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 12,1%
 • CTP dezvoltă un nou parc în apropiere de muncipiul Sibiu
 • RE/MAX România, creștere de zece ori a cifrei de afaceri
 •      Comisarul european Corina Crețu consideră că proiectul ELI-NP (laserul de la Măgurele) este "cea mai importantă" investiție europea­nă în domeniul cercetării din România și speră ca acesta, care este blocat de un litigiu, să fie "salvat".
       Corina Crețu și-a exprimat îngrijorarea într-o pos­tare pe Facebook: "Mărturisesc că sunt foarte îngrijorată de ultimele evoluții privind proiectul ELI de la Măgurele și mă refer în mod special la litigiul exis­tent între beneficiarul proiectului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), și consorțiul european EuroGammaS (EGS) privind realizarea Sistemului Fascicul Gamma de la Măgurele, care pune în pericol finalizarea proiectului. (...) Sper din suflet să reușim să salvăm acest proiect fanion atât pentru România, cât și pentru cercetarea din întreaga Uniune Europeană ".
       Corina Crețu a amintit că, alături de comisarul european responsabil pentru Cercetare, Carlos Moedas, a organizat, în ianuarie, la Bruxelles, o întâlnire cu toate părțile implicate, având discuții cu ministrul român al Cercetării, ministrul adjunct responsabil pentru Educație, Universități și Cercetare din Italia, cu secretarul general al Ministerului Cercetării și Inovării din Franța și cu reprezentanți ai Guvernului suedez.
       Ulterior întâlnirii, împreună cu comisarul Moedas, Crețu a trimis o scrisoare premierului român și tuturor celorlalte părți implicate, "invitând la respectarea angajamentelor asumate în cadrul întâlnirii din ianuarie de la Bruxelles". Potrivit Corinei Crețu, "din perspectiva Comisiei Europene, singura bază comună pentru găsirea unei soluții care să permită finalizarea proiectului este dată de concluziile comune ale reuniunii din luna ianuarie de la Bruxelles, precum și de angajamentele asumate atunci". Comisarul european a scris și despre riscurile blocării acestui proiect: "În absența unui răspuns rapid al Guvernului României adresat Comisiei Europene, există riscul ca acest proiect să nu mai poată fi finalizat în actualul exercițiu bugetar (2014-2020), ceea ce va genera importante pierderi financiare și, totodată, va afecta credibilitatea întregii investiții. De asemenea, eforturile UE de a promova cooperarea între institute de cercetare și inovare și mediul de afaceri vor fi și ele subminate". Conform oficialului european, proiectul laserului de la Măgurele este "crucial" pentru cooperarea pe termen lung dintre România și alte țări în domeniul cercetării, dar și un exemplu în ceea ce privește impactul fondurilor de investiții și fondurilor structurale în țările din Europa Centrală și de Est.
       Corina Crețu a amintit că proiectul ELI-NP a început în perioada de finanțare 2007 - 2013, iar în prezent este în faza de implementare. Bugetul total se ridică la aproximativ 250 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată în cadrul Programului Operațional pentru Competitivitate. 
   
  .
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .