Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Stiri
Divergențe în construcții pe marginea OUG 114
11.02.2019
Alte articole din secțiune
 • United Properties investește un milion de euro
 • Global Logistics dezvoltă un proiect imobiliar în Chitila
 • Cehia și România, cea mai mare creștere a lucrărilor de construcții din UE
 • Municipiul Iași, distins cu marele premiu al concursului"Orașul durabil" 2019
 • INS:Volumul lucrărilor de construcții - în creștere
 • Sectorul construcțiilor a accelerat în martie, cu un avans de 23,4%
 • Românii preferă articolele Drive In
 • Consignor își extinde biroul din Victoria Center
 • Expoziție imobiliară cu peste 20.000 de locuințe
 • Aproximativ 110.000 mp de spații comerciale au fost închiriate în București
 • TeraPlast și-a majorat cu 32% participația la Depaco, ajungând la 99%
 • Peste 6.500 de locuințe sunt în construcție în nordul Bucureștiului
 • Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 12,1%
 • CTP dezvoltă un nou parc în apropiere de muncipiul Sibiu
 • RE/MAX România, creștere de zece ori a cifrei de afaceri
 •      Prevederile Ordonanței de Urgență 114/2018 stârnesc opinii divergente în rândul actorilor din domeniul construcțiilor. Printre altele, noua ordonanță prevede majorarea salariului brut al muncitorilor din construcții la 3.000 de lei lunar.
       În timp ce unii specialiști sunt de părere că acest act normativ nu va face decât să creeze probleme suplimentare în sector, alții susțin că ordonanța este benefică, în primul rând, pentru muncitorii din construcții, care vor fi, astfel, determinați să rămână în țară.
        Radu Zilișteanu: "Deși, poate, această măsură a fost gândită ca să ajute, mai mult o să încurce lucrurile în construcții"
       OUG 114/2018 va avea consecințe negative în domeniul construcțiilor, creând probleme suplimentare față de cele cu care se confruntă sectorul, deja, consideră Radu Zilișteanu, doctor în economie.
       Domnia sa ne-a declarat: "Eu nu știu ce a vrut legiuitorul să facă, în cele din urmă, cu această ordonanță. În ceea ce privește sectorul construcțiilor, a stabilit salariul minim brut la 3.000 de lei și asta în anumite condiții. Mai exact, firma respectivă trebuie să obțină din activitatea de construcții peste 80% din cifra de afaceri (n.r. din totalul activității, trebuie să aibă o cifră de afaceri de peste 80% generată de activitatea de construcții). Aici este o mare problemă pentru că se știe că, în construcții, activitatea are caracter sezonier și asta înseamnă că, primăvara și toamna activitatea este mai intensă, iar unele firme, cele nu foarte mari, își suplinesc veniturile în sezoanele moar­te (iarna mai ales) din alte activități, astfel că este posibil ca ele să nu se mai încadreze sub incidența acestei reglementări (pentru că per total s-ar putea ca cifra de afaceri obținută din construcții să fie mai mică de 80%). În acest caz, muncitorii nu ar mai primi salariul brut de 3.000 de lei, iar firmele respective ar pierde forța de muncă".
       În plus, în sector este, deja, o foarte mare problemă, din cauză că foarte mulți români specializați în domeniu au emigrat, iar forța de muncă de la noi din țară nu este foarte bine calificată, în acest moment, a mai spus domnia sa, adăugând: "Deși, poate, această măsură a fost gândită ca să ajute, mai mult o să încurce lucrurile în construcții, așa cum s-a întâmplat și în cazul măririi accelerate a salariului minim pe economie în mod repetat peste nivelul productivității muncii (și nu mă refer doar la sectorul construcțiilor). Productivitatea a crescut cu 10%, iar ei au majorat salariul minim cu 25%, deci este clar că diferența aceea de 15% va merge în inflație, motiv pentru care eu nu văd cu ochi buni această reglementare".
       Totodată, domnul Zilișteanu este de părere că impactul actului normativ în cauză asupra sectorului va fi cu atât mai puternic, cu cât firmele mici, și poate și cele mijlocii, au deja contracte în derulare, încheiate la momentul când încă nu exista obligativitatea aceasta legată de salariul minim brut al muncitorilor din sector.
       "În momentul în care au semnat contractele respective, ei și-au făcut calcule pe salariile de la acea vreme și acum sunt puși în situția de a da salarii mărite, ceea ce ar putea să îi conducă la pierderi sau, în cazuri extreme, insolvență și chiar faliment", a explicat domnia sa.
       Conform economistului, multe firme își fac probleme în acest sens, întrucât trebuie să își respecte contractele, iar ca urmare a OUG 114, marja lor de profit s-ar putea să devină negativă.
       În ceea ce privește alte posibile efecte generate de acest act normativ, Radu Zilișteanu a precizat: "Cu siguranță se vor majora prețurile în sector, pentru că nimeni nu poate semna un contract știind că o să fie în pierdere. Nu este logic să fie așa. Vom avea probleme pe sectorul construcțiilor, pe lângă cele generate de situația economică generală, care conduce la o micșorare a pieței imobiliare și, în consecință, la o micșorare a necesității de construcții noi. În condițiile acestea, unii dezvoltatori de proiecte rezidențiale ar putea să se oprească din construit sau să se orienteze spre construcții de alt gen".
        Claudiu Georgescu: "Ordonanța are efecte benefice pentru muncitori, dar aspectul normelor de aplicare, ce nu sunt în vigoare, trebuie remediat"
       Ordonanța de Urgență 114/2018 este, în esență, pozitivă pentru constructori, deoarece prin intermediul ei se încearcă reținerea forței de muncă din domeniu în țară (n.r. întrucât prevede majorarea salariului minim brut al muncitorilor la valoarea de 3.000 de lei), actul normativ având incidență și în ceea ce privește prețurile de achiziții, este de părere Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR).
       Domnia sa ne-a declarat: "Din câte știu eu, se acceptă și renegocierea valorii contractelor (aflate în curs de desfășurare) încheiate cu statul și există un coeficient de creștere a prețurilor. În plus, valoarea investițiilor statului este estimată să crească, anul acesta, deci ar exista un câmp de manevră. Ordonanța aceasta a fost făcută, însă, în foarte mare grabă, ceea ce au recunoscut și guvernanții, astfel că sunt câteva lucruri de clarificat, ce ar urma să fie puse la punct prin intermediul unor norme, după care să ne putem ghida".
       Adevărul este undeva la mijloc, opinează președintele APMCR, conform căruia OUG 114/2018 are efecte benefice pentru muncitori (n.r. în ceea ce privește salariile), dar pe de altă parte, faptul că normele de aplicare nu sunt în vigoare, reprezintă un aspect care trebuie remediat.
       Claudiu Georgescu a explicat: "Pe termen lung, gândirea a fost bună. Pe termen scurt, gândirea este bună pentru muncitori - pentru cei cu salarii mici -, iar pe termen mediu, situația depinde fondurile pe care Guvernul le va avea la dispoziție, fiindcă între mediul privat și fondurile guvernamentale, valoarea investițiilor a fost, întot­deauna, net mai mare din partea Guvernului, în ceea ce privește cons­trucțiile. Pe noi, producătorii, prevederile acestei ordonanțe nu ne pot atinge decât prin prețurile la energie (n.r. în sensul în care se majorează facturile), asta dacă marii producători din sectorul construcțiilor nu și-au negociat contractele cu furnizorii de energie încă din toamnă. La bănci s-ar putea să crească dobânda la credite, deci este clar că, undeva, ar exista o majorare de prețuri, dar ea se regăsește în acel mecanism de corectare a prețurilor. Nu va fi nimeni nebun să majoreze prețurile în construcții, astfel încât să nu suporte piața, totuși suntem într-o economie de piață".
       Președintele APMCR atrage, totodată, atenția asupra faptului că OUG 114/2018 nu pune accent pe industrializarea sectorului de construcții, neavând o prevedere specială care să împingă firmele din domeniu spre a face demersuri în acest sens, domnia sa considerând că Guvernul ar trebui să se aplece mai mult asupra acestui subiect.
        
   
       Efectul benefic, ca urmare a aplicării facilităților fis­cale pentru sectorul construcțiilor, stabilite prin OUG 114/2018, se va traduce printr-o majorare cu 50% a salariului net pentru angajații din domeniu, susține Raluca Bontaș, Partener Global Employer Services Deloitte România.
       În plus, domnia sa este de părere că facilitățile fiscale respective reflectă demersurile inițiate de organizațiile patronale din domeniu preocupate de problema atragerii și reținerii angajaților.
       Reprezentantul Deloitte România a afirmat, recent: "Principial, elementele agreate prin acordul semnat cu executivul sunt benefice pentru sector, modul în care sunt implementate în legislație ar trebui, însă, clarificat pentru a permite accesarea acestor facilități de o manieră rapidă și echitabilă pentru toți cei din domeniu sau cei obligați să majoreze salariul brut. Totodată, condiția pentru aplicarea facilităților este ca 80% din cifra de afaceri să fie realizată din activități aflate în codurile CAEN enumerate de OUG. Din acest motiv angajatorii care obțin venituri, atât din acest tip de activități, cât și din altele trebuie să verifice lunar dacă îndeplinesc condiția atât pentru luna în curs, cât și pentru veniturile cumulate de la începutul anului. Se poate întâmpla ca în unele luni să se aplice facilitatea, iar în altele nu.
       O altă condiție este ca salariile să fie cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei. Limita minimă de 3.000 de lei este stabilită prin OUG care are forță juridică superioară hotărârii de guvern prin care s-a decis salariul minim brut pe economie. Prin urmare, pentru construcții, salariul minim obligatoriu este 3.000 de lei, inclusiv în perioadele în care nu s-ar aplica scutirile din diferite cauze. Astfel, angajații pot avea fluctuații ale veniturilor de la lună la lună".
       Mai exact, ca urmare a necorelării prevederilor din Codul Fiscal cu cele din Codul Muncii, acești angajatori sunt obligați să majoreze salariul minim brut la 3.000 de lei fără a avea certitudinea că vor beneficia în fiecare lună de facilitatea fiscală pe care nu o pot aplica dacă nu îndeplinesc și condiția privind cifra de afaceri, a mai explicat doamna Bontaș.
       Nu în ultimul rând, domnia sa a subliniat necesitatea unor norme metodologice care să răspundă situațiilor particulare care apar în practică, precizând că ramificațiile pe care aceste prevederi le au, atât în legislația fiscală, cât și în cea a muncii generează numeroase cazuri particulare, modul de aplicare fiind neclar și, în concluzie, nu toate companiile, și implicit nu toți angajații, vor putera să beneficieze de aceste facilități în mod egal.
       Raluca Bontaș a mai menționat, în acest sens, că există multe variabile ce țin de particularitățile fiecărei firme de construcții, adăugând că este posibil ca unele dintre acestea să constate, în urma unei analize a costurilor, că măsurile nu sunt în interesul lor, ținând cont de starea lor curentă, de modelul de business ales, și nu numai.  
  Ramona Radu
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .