Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Bursa Construcțiilor numărul 7 / 2018
Bursa Construcțiilor numărul 6 / 2018
Stiri
ANUL TRECUT, ÎN COMPARAȚIE CU 2017,
Sectorul construcțiilor a înregistrat un declin de 4,1%
18.02.2019
Alte articole din secțiune
 • JLL a asistat Visteon în închirierea a 5.000 mp spații de birouri
 • Spațiile de co-living redefinesc conceptul de locuință pentru Generațiile Millennials
 • Piața terenurilor s-a dublat în 2018
 • Sectorul construcțiilor a scăzut cu 4,9% în ianuarie
 • Materialele izolante, creștere cu 30% a vânzărilor în 2018
 • RE/MAX România a intermediat anul trecut peste 2.500 de tranzacții imobiliare
 • Reff și Asociații a asistat MAS Real Estate în achiziția unui portofoliu
 • Firea anunță construirea unei Săli Polivalente la București
 • Palatul Maurice Blank, fosta ambasadă a SUA la București, nu și-a găsit cumpărător
 • Napoca Construcții încearcă să evite insolvența
 • One United Properties, obligată să suspende lucrările de construcție din Floreasca
 • Mastercard, donație de un milion euro
 • Adrian Mînzat, noul director general al companiei Brikston
 • "Se urmărește, la nivel european, reabilitarea fondului național de clădiri"
 • "Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă - o prioritate a autorităților"
 •      Volumul lucrărilor de construcții a scăzut, pe total, cu 4,1% (ca serie brută), anul trecut, comparativ cu 2017, această scădere reflectându-se la lucrările de construcții noi (- 8,4%), arată ultimele cifre publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
       Potrivit statisticii, creșteri au fost înregistrate la lucrările de întreținere și reparații curente (+7,9%) și la lucrările de reparații capitale (+1,5%), iar pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la clădirile rezidențiale (-23,6%) și la clădirile nerezidențiale (-5,5%). Și construcțiile inginerești au marcat o creștere de 8%.
       În decembrie anul trecut, față de ultima lună din 2017, volumul lucrărilor de construcții, ca serie brută, a scăzut per total cu 6,5%, scădere reflectată la lucrările de construcții noi (-12,7%) și la lucrările de reparații capitale (-6,2%), mai arată INS.
       Comunicatul INS mai notează: "O majorare s-a înregistrat la lucrările de întreținere și reparații curente, cu 12,3%. Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la clădirile nerezidențiale cu 20,8% și la clădirile rezidențiale cu 3,3%. O creștere s-a înregistrat și la construcțiile inginerești (+ 0,4%).
       Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 8,2%, scădere reflectată la lucrările de construcții noi (-13,9%) și la lucrările de reparații capitale (-8,1%). Totodată, s-a înregistrat o majorare de 13,9% la lucrările de întreținere și reparații curente, iar pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor a scăzut la clădirile nerezidențiale cu 20,3% și la clădirile rezidențiale cu 7,1%). De asemenea, volumul lucrărilor de construcții inginerești a cres-cut cu 0,3%".
       Conform INS, în decembrie 2018, volumul lucrărilor de construcții a crescut, comparativ cu noiembrie 2018, ca serie brută cu 15,5%, creștere reflectată la lucrările de reparații capitale (+38,7%), la lucrările de întreținere și reparații curente cu 28,4% și la lucrările de construcții noi cu 7%.
       Pe obiecte de construcții au fost creșteri astfel: clădirile rezidențiale cu 30,4%, clădirile nerezidențiale cu 17,9% și la construcțiile inginerești cu 9,1%, mai indică datele statistice.
       "Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut, per total, cu 0,5%, scădere reflectată la lucrările de construcții noi (-5,3%). Creșteri au fost la lucrările de reparații capitale (+11,2%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (+9,6%). Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la construcțiile inginerești (-5,4%). Creșteri s-au înregistrat la clădirile rezidențiale (+17,7%) și la clădirile nerezidențiale (+3,4%)", mai transmite Institutul.
       Recent, câțiva specialiști din domeniu ne-au spus că printre efectele OUG 114/2018 s-ar putea număra și stoparea demarării de noi proiecte sau majorarea prețurilor.
       Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR), a menționat: "Este posibil ca la bănci dobânda la credite să se majoreze, deci este clar că, undeva, ar exista o majorare de prețuri, dar ea se regăsește în acel mecanism de corectare a prețurilor. Nu va fi nimeni nebun să majoreze prețurile în construcții, astfel încât să nu suporte piața, totuși suntem într-o economie de piață".
       La rândul său, Radu Zilișteanu, doctor în economie, ne-a precizat: "Vom avea probleme pe sectorul cons-trucțiilor, pe lângă cele generate de situația economică generală, care conduce la o micșorare a pieței imobiliare și, în consecință, la o micșorare a necesității de construcții noi. În condițiile acestea, unii dezvoltatori de proiecte rezidențiale ar putea să se oprească din construit sau să se orienteze spre cons-trucții de alt gen". 
   
  .
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .