Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Stiri
ANUL TRECUT, ÎN COMPARAȚIE CU 2017,
Sectorul construcțiilor a înregistrat un declin de 4,1%
18.02.2019
Alte articole din secțiune
 • United Properties investește un milion de euro
 • Global Logistics dezvoltă un proiect imobiliar în Chitila
 • Cehia și România, cea mai mare creștere a lucrărilor de construcții din UE
 • Municipiul Iași, distins cu marele premiu al concursului"Orașul durabil" 2019
 • INS:Volumul lucrărilor de construcții - în creștere
 • Sectorul construcțiilor a accelerat în martie, cu un avans de 23,4%
 • Românii preferă articolele Drive In
 • Consignor își extinde biroul din Victoria Center
 • Expoziție imobiliară cu peste 20.000 de locuințe
 • Aproximativ 110.000 mp de spații comerciale au fost închiriate în București
 • TeraPlast și-a majorat cu 32% participația la Depaco, ajungând la 99%
 • Peste 6.500 de locuințe sunt în construcție în nordul Bucureștiului
 • Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 12,1%
 • CTP dezvoltă un nou parc în apropiere de muncipiul Sibiu
 • RE/MAX România, creștere de zece ori a cifrei de afaceri
 •      Volumul lucrărilor de construcții a scăzut, pe total, cu 4,1% (ca serie brută), anul trecut, comparativ cu 2017, această scădere reflectându-se la lucrările de construcții noi (- 8,4%), arată ultimele cifre publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
       Potrivit statisticii, creșteri au fost înregistrate la lucrările de întreținere și reparații curente (+7,9%) și la lucrările de reparații capitale (+1,5%), iar pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la clădirile rezidențiale (-23,6%) și la clădirile nerezidențiale (-5,5%). Și construcțiile inginerești au marcat o creștere de 8%.
       În decembrie anul trecut, față de ultima lună din 2017, volumul lucrărilor de construcții, ca serie brută, a scăzut per total cu 6,5%, scădere reflectată la lucrările de construcții noi (-12,7%) și la lucrările de reparații capitale (-6,2%), mai arată INS.
       Comunicatul INS mai notează: "O majorare s-a înregistrat la lucrările de întreținere și reparații curente, cu 12,3%. Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la clădirile nerezidențiale cu 20,8% și la clădirile rezidențiale cu 3,3%. O creștere s-a înregistrat și la construcțiile inginerești (+ 0,4%).
       Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 8,2%, scădere reflectată la lucrările de construcții noi (-13,9%) și la lucrările de reparații capitale (-8,1%). Totodată, s-a înregistrat o majorare de 13,9% la lucrările de întreținere și reparații curente, iar pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor a scăzut la clădirile nerezidențiale cu 20,3% și la clădirile rezidențiale cu 7,1%). De asemenea, volumul lucrărilor de construcții inginerești a cres-cut cu 0,3%".
       Conform INS, în decembrie 2018, volumul lucrărilor de construcții a crescut, comparativ cu noiembrie 2018, ca serie brută cu 15,5%, creștere reflectată la lucrările de reparații capitale (+38,7%), la lucrările de întreținere și reparații curente cu 28,4% și la lucrările de construcții noi cu 7%.
       Pe obiecte de construcții au fost creșteri astfel: clădirile rezidențiale cu 30,4%, clădirile nerezidențiale cu 17,9% și la construcțiile inginerești cu 9,1%, mai indică datele statistice.
       "Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut, per total, cu 0,5%, scădere reflectată la lucrările de construcții noi (-5,3%). Creșteri au fost la lucrările de reparații capitale (+11,2%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (+9,6%). Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la construcțiile inginerești (-5,4%). Creșteri s-au înregistrat la clădirile rezidențiale (+17,7%) și la clădirile nerezidențiale (+3,4%)", mai transmite Institutul.
       Recent, câțiva specialiști din domeniu ne-au spus că printre efectele OUG 114/2018 s-ar putea număra și stoparea demarării de noi proiecte sau majorarea prețurilor.
       Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR), a menționat: "Este posibil ca la bănci dobânda la credite să se majoreze, deci este clar că, undeva, ar exista o majorare de prețuri, dar ea se regăsește în acel mecanism de corectare a prețurilor. Nu va fi nimeni nebun să majoreze prețurile în construcții, astfel încât să nu suporte piața, totuși suntem într-o economie de piață".
       La rândul său, Radu Zilișteanu, doctor în economie, ne-a precizat: "Vom avea probleme pe sectorul cons-trucțiilor, pe lângă cele generate de situația economică generală, care conduce la o micșorare a pieței imobiliare și, în consecință, la o micșorare a necesității de construcții noi. În condițiile acestea, unii dezvoltatori de proiecte rezidențiale ar putea să se oprească din construit sau să se orienteze spre cons-trucții de alt gen". 
   
  .
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .