Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Stiri
MASA ROTUNDĂ ROMEPS / MIHAIL ȘTEFAN, DIRECTOR EXECUTIV ROMEPS:
"Se urmărește, la nivel european, reabilitarea fondului național de clădiri"
01.03.2019
Alte articole din secțiune
 • United Properties investește un milion de euro
 • Global Logistics dezvoltă un proiect imobiliar în Chitila
 • Cehia și România, cea mai mare creștere a lucrărilor de construcții din UE
 • Municipiul Iași, distins cu marele premiu al concursului"Orașul durabil" 2019
 • INS:Volumul lucrărilor de construcții - în creștere
 • Sectorul construcțiilor a accelerat în martie, cu un avans de 23,4%
 • Românii preferă articolele Drive In
 • Consignor își extinde biroul din Victoria Center
 • Expoziție imobiliară cu peste 20.000 de locuințe
 • Aproximativ 110.000 mp de spații comerciale au fost închiriate în București
 • TeraPlast și-a majorat cu 32% participația la Depaco, ajungând la 99%
 • Peste 6.500 de locuințe sunt în construcție în nordul Bucureștiului
 • Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 12,1%
 • CTP dezvoltă un nou parc în apropiere de muncipiul Sibiu
 • RE/MAX România, creștere de zece ori a cifrei de afaceri
 •      Noua Directivă Europeană 2018/844, privind eficiența energetică a clădirilor, a introdus și un articol prin care se stabilește că fiecare stat membru trebuie să elaboreze o strategie pe termen lung pentru sprijinirea și reabilitarea fondului construit național de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, atât publice, cât și private, transformându-le în proprietăți eficiente energetic, cu emisii scăzute de carbon, înainte de 2050, facilitând astfel transformarea profitabilă din punct de vedere economic a clădirilor existente în imobile cu un consum redus de energie, a subliniat Mihail Ștefan, director executiv ROMEPS.
       Printre altele, domnul Ștefan a menționat: "Investițiile în eficiență energetică reprezintă una dintre cele mai inteligente modalități de a sprijini tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon și un instrument-cheie pentru implementarea Acordului de la Paris (#MakeOurPlanetGreatAgain). Inițiativa este un acord mondial care reprezintă un plan de acțiune privind schimbările climatice, implicit a reducerii cantității globale de dioxid de carbon și a emisiilor de compuși din carbon".
       Directorul Executiv al ROMEPS a mai anunțat că o bună parte din populația Europei nu este capabilă să își încălzească locuințele la o temperatură standard, care variază de la 18 grade Celsius până la 21 grade Celsius, în fiecare cameră locuibilă: "Chiar dacă procentul este în scădere, incapacitatea de a menține locuința caldă, la o temperatură adecvată, afectează 9,4% din populația UE. Îmbunătățirea performanței energetice a economiei este critică pentru Acordul de la Paris. Clădirile rezidențiale și nereziden­țiale au o absorbție de 40% din capacitatea de producție energetică a Europei. Este, de asemenea, sectorul cu cel mai mare decalaj de investiții - investițiile anuale în renovarea clădirilor vor trebui să se tripleze pentru a atinge planul propus de Comisia Europeană de creștere a eficienței energetice cu 30% până în 2030".
       În ceea ce privește programul Horizon Europe, Mihail Ștefan a menționat: "Din 2014 până în 2020, Fondurile Europene Structurale și de Investiții prevăd 18 miliarde de euro pentru eficiență energetică, 6 miliarde de euro pentru surse regenerabile - în special în clădiri și încălzire/răcire comună - și circa 1 miliard de euro pentru rețele de distribuție inteligente".
       Legat de termoizolare, Mihail Ștefan suține că, dacă aceasta este făcută corect, atunci se poate ajunge la o economie de energie de cel puțin 60%, iar imobilele cu performanțe energetice îmbunătățite ating nivelul standard al clădirilor cu un consum de energie aproape egal cu zero (nZEB) după renovare. Aceste clădiri cu clasificare energetică îmbunătățită pot obține clasificarea EPC (Energy Performance Certificate) B, după renovare.
       Potrivit domniei sale, polistirenul expandat ignifugat (EPS) este un material celular alcătuit din aer (98%) și polistiren (2%) și, în consecință, poate fi caracterizat ca un material ultra-ușor.
       În ceea ce privește eficința EPS față de polistirenul grafitat, reprezentantul ROMEPS amintește că EPS are o conductivitate termică mult mai bună: "Comparativ, polistirenul expandat ignifugat (EPS) are o conductivitate termică de 0,036 - 0,044 W/mK (în funcție de producător). Polistirenul grafitat obține performanțe spre 0.032 W/mK. Blocurile ceramice actuale pot obține valori între 0.2 - 0.25 W/mK, însă studiul prezintă necesitatea folosirii unui strat substanțial în sistem monolitic. În timp ce cărămizile pline clasice au valori de 0.7 - 0.8 W/mK. Ca studiu de caz, dacă ar fi să comparăm conductivitatea termică de la EPS și cea a polistirenului grafitat, putem observa că 10 cm de EPS sunt echivalenți cu 8 cm de polistiren grafitat, doar că prețul/m3 pentru polistirenul grafitat este de obicei mai mare cu 20-30%. În concluzie, de obicei este mai eficient din punct de vedere economic folosirea EPS. Prețurile depind însă de fiecare furnizor și trebuie luate în calcul toate particularitățile implicite proiectului. Folosirea materialelor eficiente termic în construcții trebuie să devină un deziderat de la proiectare până în faza de implementare. Pe lângă conductivitatea termică, trebuie avut în vedere prețul materialului și al costului manoperei".
       Domnul Ștefan a concluzionat: "EPS este produsul cu cel mai bun raport calitate preț pentru autorități, este ușor de pus în operă și reduce semnificativ pierderile de căldură din locuință". 
   
  Vlad Dobrea
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .