Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Stiri
MASA ROTUNDĂ ROMEPS / MARCEL DUMITRU MICLĂU, ANOFM:
"Vom atrage 700 milioane euro din fonduri UE pentru stimularea forței de muncă, până în 2021"
01.03.2019
Alte articole din secțiune
 • United Properties investește un milion de euro
 • Global Logistics dezvoltă un proiect imobiliar în Chitila
 • Cehia și România, cea mai mare creștere a lucrărilor de construcții din UE
 • Municipiul Iași, distins cu marele premiu al concursului"Orașul durabil" 2019
 • INS:Volumul lucrărilor de construcții - în creștere
 • Sectorul construcțiilor a accelerat în martie, cu un avans de 23,4%
 • Românii preferă articolele Drive In
 • Consignor își extinde biroul din Victoria Center
 • Expoziție imobiliară cu peste 20.000 de locuințe
 • Aproximativ 110.000 mp de spații comerciale au fost închiriate în București
 • TeraPlast și-a majorat cu 32% participația la Depaco, ajungând la 99%
 • Peste 6.500 de locuințe sunt în construcție în nordul Bucureștiului
 • Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 12,1%
 • CTP dezvoltă un nou parc în apropiere de muncipiul Sibiu
 • RE/MAX România, creștere de zece ori a cifrei de afaceri
 •      În prezent, sunt contractați 400 de milioane de euro din fonduri europene pentru stimularea forței de muncă, iar alte 170 de milioane sunt în faza de acreditare, potrivit domnului Marcel Dumitru Miclău, Secretar General al Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM).
       Domnia sa a declarat că până în 2021 vor fi atrase în total pe segmental de stimulare a forței de muncă 700 de milioane de euro, din fonduri UE.
       Secretarul ANOFM a mai precizat, legat de criza forței de muncă, că în 2017 erau înregistrați 359.000 de șomeri, la nivelul anul 2018 - 288.000, iar la 31 ianuarie erau 289.000.
       La nivel mondial, rata șomajului este de 5%, iar la nivel european 6,6% având în vedere că tehnologizarea face ca locurile de muncă să fie, uneori, mai puține, potrivit datelor ANOFM.
       Marcel Dumitru Miclău a adăugat: "România stă foarte bine în acest clasament, având o rată a șomajului de 3,32%. Ne dorim foarte mult să avem forță de muncă pentru toți investitorii care doresc să dezvolte afaceri în țara noastră. Paradigma s-a schimbat. Dacă în ultimii ani aveam forță de muncă și nu aveam locuri de muncă, acum avem locuri de muncă și ne lipsește forța de muncă calificată".
       Domnia sa a precizat că, de aproximativ doi ani de zile, ANOFM dezvoltă măsuri de stimulare a ocupării locurilor de muncă, atât pentru investitori- angajatori, cât și pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă.
       Astfel, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată, cu program normal de lucru, absolvenți ai unor instituții de învățământ, primesc lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare absol­vent, o sumă în cuantum de 2250 de lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni; pentru încadrarea absolvenților din rândul per­soanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare ab­solvent, aceeași sumă pe o perioadă de 18 luni. Potrivit reprezentantului agenției, dacă angajatul va pleca din motive personale, banii nu vor fi restituiți, doar în situația concedierii angajatorul fiind obligat să returneze acest stimulent.
       De asemenea, ANOFM acordă angajatorilor beneficii pentru angajarea șomerilor de peste 45 de ani tot în valoare de 2250 lei, cu aceleași condiții. Pentru persoanele care se apropie de vârsta pensionării, dacă mai au 5 ani până la pensie de exemplu, angajatorul primește 2250 de lei. Totodată, pentru a ajuta absolvenții să se obișnuiască cu regimul de muncă, pe perioadele vacanțelor, atât elevilor, cât și studenților li se acordă 250 de lei pe o perioadă de 60 de zile.
       Angajatorii care încheie un contract de stagiu pentru o perioadă de maxim 6 luni, primesc aceeași sumă - 2250 de lei.
       ANOFM acordă facilități și angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare, de exemplu din sistemul de protecție sau cu dizabilități, fără familie sau cu copii în întreținere, de până la 2000 de lei lunar.
       Marcel Dumitru Miclău a mai precizat că ANOFM implementează câteva măsuri și pentru motivarea șomerilor pentru a se încadra pe piața muncii. Astfel, se oferă o primă de reactivare unei persoane care este înregistrată la agenția pentru ocuparea forței de muncă în căutarea unui loc de muncă, nu șomer indemnizat, în cuantum de 1000 de lei, 500 de lei la angajare și 500 de lei după primele trei luni de muncă.
       De asemenea, se oferă subvenții pentru ucenici, în funcție de nivelul de pregătire 1,2,3 sau 4 - până la 2250 de lei lunar, pentru perioada în care se află în acest stagiu de ucenicie.
       Persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul sau reședința, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă pe o perioadă de 12 luni.
       Primele de instalare se acordă doar persoanelor care au domiciliul sau reședința ori își stabilesc noul domiciliu sau noua reședință în zonele prevăzute în Planul național de mobilitate. Persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a aces­tui fapt, își schimbă domiciliul ori își stabilesc reședința în localitatea res­pectivă sau în localitățile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată: stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reședință, și/sau pentru reîntregirea familiei, după caz.
       Potrivit ANOFM, prima de instalare se acordă în cuantum diferențiat. Astfel, 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința; 15.500 lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința, în situația în care sunt însoțite de membrii familiei, iar în cazul familiei monoparentale, în situația în care sunt însoțite de copilul sau copiii aflați în întreținere.
       În cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare unul va primi suma de 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei, potrivit datelor agenției.
       Prima de instalare stabilită în cuantumurile prevăzute mai sus se acordă în două tranșe - tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data instalării; tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
       Prima de relocare reprezintă 75% din suma stabilită în contractul de închiriere, 75% din cheltuielile pentru utilități în noul domiciliu sau noua reședință, dar nu mai mult de 900 lei/lună. Beneficiază de prima de relocare persoanele, care ulterior datei înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pe o peri­oadă de cel puțin 12 luni, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul ori își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia. De asemenea, se acordă pentru o perioadă de maxim 36 de luni persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către acestea în situația în care sunt persoane singure sau împreună cu familiile acestora nu depășesc suma de 5.000lei/lună. În situația în care angajatorul sau autoritățile administrației publice locale sau centrale asigură locuință de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente chiriei din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, prima de relocare nu se acordă.
       Absolvenții instituțiilor de învățământ care, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, se înregistrează la agenția pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o primă de inserție egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării (1500 lei).
       "Formarea profesională este una dintre cele mai importante măsuri active oferite de ANOFM pentru a asigura diversificarea compentențelor profesionale, în vederea creșterii șanselor de ocupare a locurilor de muncă. Noi încercăm să reglăm piața, pentru că așa cum știți foarte bine absolvenții de pe băncile școlii au pregătire mai mult teoretică, mai puțin aplicații practice. Noi preluăm acești tineri, facem cursuri gratuite. La nivelul anului 2018 au fost cuprinși peste 28.000 de personae, în circa 1300 de programe de formare. Dintre aceștia 22.000 au fost șomeri, 2400 persoane din rândul celor care beneficiază de gratuitate și alții", a mai adăugat secretarul AMOFN.
       Domnia sa a mai spus că, la nivelul anului 2018, prin activitățile de informare, consiliere și plasare a forței de mucă au fost ocupate 282.000 de locuri de muncă.
       În ceea ce privește rezultatele la formare prin cursurile pe care ANOFM le-a organizat, au beneficiat de acestea 136 de persoane în domeniul energetic.
       Meseriile cele mai căutate, prin programele de formare, au fost lucrător în comerț, inspector, agent de securitate, operator.
       ANOFM este instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, aflată sub autoritatea Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Aceasta aplică strategiile și politicile elaborate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale privind ocuparea și formarea profesională a forței de muncă, prevenirea șomajului, aplicarea măsurilor de protecție socială pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă precum și cele supuse riscului pierderii locului de muncă în condițiile legii, aplicarea măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă. 
   
  Adelina Toader
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .