Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 4 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Stiri
EXCLUSIVITATE
China vrea să investescă jumătate de miliard de euro în proiecte smart city din România
05.04.2019
Alte articole din secțiune
 • Cuc, vizită pe șantierul autostrăzii Brașov-Râșnov
 • Sectorul construcțiilor a accelerat cu un avans de 33,4%
 • ROMEPS, partener al Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu"
 • Scheme de instruire inovative pentru accelerarea renovării fondului de clădiri la nivel nZEB!
 • TeraPlast a prelungit mandatele directoriilor Grupului
 • Isopan a fabricat 15 milioane metri pătrați de panouri metalice
 • CBRE are în echipa sa primul robot humanoid
 • Numărul centralelor termice instalate va ajunge la 2,6 milioane, în 2019
 • Locuințele de lux au ajuns la prețuri uriașe
 • IKEA deschide magazinul Pallady
 • Prețul proprietăților imobiliare s-a majorat cu 0,88% în 2018
 • Parcul Doraly a închiriat un pavilion retailerului Jysk
 • RE/MAX se extinde cu șapte birouri
 • George Scripcaru anunță construcția unui spital regional la Brașov
 • Peste 12.700 de locuințe, date în folosință
 •      Proiectele de tip smart city cu potențial de dezvoltare în țara noastră devin din ce în ce mai atrăgătoare, oameni de afaceri din alte țări arătându-se interesați să investească în astfel de business-uri.
       O intenție de proporții în acest domeniu a fost anunțată, zilele trecute, de statul chinez, printr-una dintre marile companii în care este acționar, reprezentanții acesteia purtând discuții cu oficialii noștri în vederea derulării unor investiții impresionante în proiectele smart city de la noi.
       Gigantul China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC), una dintre cele mai importante companii de stat din China, cu o vastă activitate internațională, a semnat un acord de finanțare cu Asociația Română Pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM) care prevede investirea unei sume de 500 milioane de euro în proiectele de acest gen din țara noastră.
       Acordul de finanțare vizează dezvoltarea de proiecte în principalele domenii verticale ale industriei - energie, living, mediu și infrastructură -, iar scopul principal îl reprezintă susținerea proiectelor ARSCM pentru dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din România, ne-au spus reprezentanții Asociației.
       Conform acestora, acordul are o perioadă de implementare de zece ani, urmând ca primele proiecte să fie anunțate în perioada imediat următoare.
       ARSCM și CNEEC au semnat acordul de finanțare pentru proiecte smart city miercuri, 3 aprilie.
       În acest context, Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației pentru Smart City și Mobilitate, ne-a trans­mis: "Credem în potențialul de dezvoltare al României și avem toate resursele necesare pentru implementarea corectă și coerentă a acestor proiecte. Acordul de finanțare reprezintă o mare oportunitate pentru dezvoltarea Industriei Smart City în România. Așa cum am promis, țara noastră va fi un important hub regional în zona industriilor conexe conceptului Smart City".
       Eduard Dumitrașcu ne-a mai spus că, în perioada imediat următoare, vor fi inițiate primele runde de discuții cu municipalitățile, companiile și instituțiile interesate de accesarea fondurilor disponibile în vederea localizării proiectelor care urmează să fie finanțate din banii puși la dispoziție de compania chineză.
       Acest acord reprezintă prima etapă dintr-un amplu plan de investiții, reprezentanții CNEEC exprimându-și interesul să creeze un parteneriat de lungă durată în țara noastră, ne-a mai spus președintele ARSCM.
       Zhang Yanfei, președintele Consiliului de Administrație al CNEEC, a subliniat: "Suntem extrem de încântați să fim în România. Credem că Româ­nia are un mare potențial de dezvoltare în sfera orașelor inteligente. CNEEC va investi prin ARSCM în anii următori 500 milioane de euro în soluții dedicate orașelor inteligente. Acordul de investiții încheiat cu Asociația Româ­nă Pentru Smart City și Mobilitate este un pas important spre dezvoltarea unor proiecte cu impact major pentru energie, mediu și infrastructură".
       În cadrul întâlnirii pe care oficialii chinezi au avut-o la Guvernul din țara noastră, Ramona Ioana Bruynseels, consilier de stat pentru mediul de afaceri în aparatul de lucru al premierului, a declarat că Executivul susține investițiile în economia românească, precizând: "Atragerea de noi investiții, promovarea parteneriatelor public-private (PPP), atragerea de fonduri europene și finanțarea internațională reprezintă priorități pentru noi și sunt soluții pe care guvernul mizează în continuare pentru rezolvarea problemelor majore cu care România se confruntă, ca de exemplu infrastructura. Întâlnirea cu reprezentanții CNEEC confirmă încă o dată că România este în continuare o destinație atractivă pentru investitori, ceea ce bineînțeles că ne bucură și ne confirmă că suntem pe drumul cel bun".
       În ocazia semnării acordului de investiții, în perioada 30 martie - 3 aprilie, Asociația Română Pentru Smart City si Mobilitate a fost gazda delegației internaționale CNEEC, condusă de Zhang Yanfei și vicepreședintele companiei Yuan Bo, alături de reprezentanți ai departamentelor reprezentative.
       În cele câteva zile, chinezii au avut discuții cu reprezentanți ai Guvernului României, Ministerului Energiei, ai unor municipalități și instituții care se vor implica în proiecte pentru orașe inteligente.
       În cadrul rundelor de negocieri, membrii delegației străine și-au exprimat deschiderea ca, alături de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, să evalueze oportunitatea unor investiții în proiectele prioritare de anvergură din acest sector, ca autostrăzi sau tronsoane feroviare de mare viteză, potrivit surselor citate. Compania cu acționariat chinez a fost listată ani la rând de către Engeneering News Record, SUA, în Topul "225 International Contractors".
       CNEEC este una dintre cele mai importante companii de stat din China, recunoscută pe plan internațional. Dincolo de succesul pe care îl înregis­trează în domeniul de activitate, compania desfășoară importante proiecte de dezvoltare a sectoarelor energetic, mediu, waste management, în zeci de țări.
       Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate este principala organizație a industriei smart city din România, având ca obiectiv principal dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din țară. Organizația are activitate internațională, fiind membră în diferite organizații, comisii consultative, grupuri de lucru și este partener în programe naționale și internaționale alături de cele mai importante corporații implicate în proiecte.
       Eduard Dumitrașcu ne-a precizat, recent, într-un interviu pentru revista Bursa Construcțiilor, că țara noastră este singura din zonă care conturează o Strategie Națională de Smart City. Conform domniei sale, avem o concurență pozitivă între orașe, fiecare dorind să atragă investiții și mai multe, să contureze o strategie. Președintele ARSCM ne-a spus că, printre orașele care s-au preocupat în mod deosebit de acest aspect se numără Iași, apreciind că 2018 a fost anul orașului Alba Iulia în materie de dezvoltare a proiectelor de tip smart city. De asemenea, Cluj este orașul fanion în domeniu, acesta fiind urmat de municipalități de toate dimensiunile - Sibiu, Satu Mare, Turda, Beclean etc.
       Fiecare autoritate și-a stabilit propriile priorități, unii fiind mai pregătiți pentru adoptarea schimbărilor, alții adoptând câteva soluții și considerându-le smart, a adăugat domnia sa, explicând: "Realitatea este că fără o strategie de dezvoltare inteligentă nu se poate vorbi de smart city. Poate că multe municipalități vor merge pe soluții de e-ticketing sau 2-3 aplicații, considerând că devin smart. Acestea vor fi nevoite să învețe din propriile greșeli. Există însă și municipalități care abordează la nivel macro. Cel mai recent membru al ARSCM, municipalitatea Iași, este cel mai bun exemplu de dezvoltare a tuturor verticalelor, având proiecte pentru fiecare dintre acestea. Spre exemplu, în domeniul energiei inteligente se află în curs de implementare: utilizarea Blockchain, controlul iluminatului public prin senzori de prezență, introducerea senzorilor de lumină ambientală, creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor de carbon, cu colaborarea activă a furnizorilor de utilități, dezvoltarea rețelelor inteligente, dar și soluții inteligente de depozitare a energiei. Dar așa cum spuneam, esențial este ca la bază să existe un proiect coerent, bine realizat și asumat cu indicatori de performanță.
       Din experiență, constatăm că există o deschidere mai mare a actorilor locali pentru învățare, iar acest lucru îl constatăm la cursurile pe care le organizează Academia Smart City, pentru autodepășire și de a urma exemplele de bune practici. Fără a generaliza totuși, pot afirma că ne bucurăm de o administrație mai deschisă și în mod cert mai performantă față de anii trecuți".
       În opinia domnului Dumitrașcu, este nevoie să trecem de la etapa proiectelor pilot, pe care multe municipalități le doresc, la cea a proiectelor realizate în parteneriat public-privat, pentru a putea genera plus valoare. De asemenea, este necesară o mai bună cooperare între administrațiile și actorii locali, care să implice și mediul academic.
        
   
  Emilia Olescu
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .