Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Stiri
SEBASTIAN DRAGOMIR, COLLIERS INTERNATIONAL:
"Cererea de noi spații de birouri din București a scăzut cu peste 20"
25.04.2019
Sebastian Dragomir, Colliers International
Alte articole din secțiune
 • United Properties investește un milion de euro
 • Global Logistics dezvoltă un proiect imobiliar în Chitila
 • Cehia și România, cea mai mare creștere a lucrărilor de construcții din UE
 • Municipiul Iași, distins cu marele premiu al concursului"Orașul durabil" 2019
 • INS:Volumul lucrărilor de construcții - în creștere
 • Sectorul construcțiilor a accelerat în martie, cu un avans de 23,4%
 • Românii preferă articolele Drive In
 • Consignor își extinde biroul din Victoria Center
 • Expoziție imobiliară cu peste 20.000 de locuințe
 • Aproximativ 110.000 mp de spații comerciale au fost închiriate în București
 • TeraPlast și-a majorat cu 32% participația la Depaco, ajungând la 99%
 • Peste 6.500 de locuințe sunt în construcție în nordul Bucureștiului
 • Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 12,1%
 • CTP dezvoltă un nou parc în apropiere de muncipiul Sibiu
 • RE/MAX România, creștere de zece ori a cifrei de afaceri
 •      Activitatea pe piața de birouri din Capitală a debutat, în primul trimestru din 2019, cu rezultate moderate, arată datele Colliers International Romania.
       Conform datelor companiei de consultanță imobiliară, în primele trei luni ale acestui an, cererea totală de spații de birouri în București era de 105.000 de metri pătrați, din care cererea netă reprezintă 29.000 de metri pătrați, volumul de livrări atingând 93.000 de metri pătrați.
       Sebastian Dragomir, Director Office Advisory la Colliers International, a declarat: "La prima vedere, 2019 a început cu dreptul pe piața de birouri din București, cu o cerere totală de 105.000 mp, cu peste 54% mai mult față de valoarea din aceeași perioadă din 2018. Entuziasmul trebuie temperat ușor, deoarece, deși interesul pentru proiecte noi sau calitative este încă sănătos, ca să ajungem la cererea nouă excludem renegocierile și relocările din stoc competitiv. Aceste relocări tind să crească gradul de neocupare, iar în primul trimestru din 2019 au totalizat 54.000 mp, față de 102.000 mp pentru întreg anul 2018. Astfel, cererea nouă a scăzut cu peste 20%, la 29.000 mp - nivel totuși satisfăcător, din care peste 20% a venit din partea operatorilor de spații de lucru flexibile".
       Potrivit Colliers International Romania, împărțirea activității de închiriere în funcție de sector arată că segmentul de IT&C a condus detașat, înregistrând două treimi din cererea totală. Compania a mai arătat că sectorul IT este urmat la mare distanță de companii de banking și financiar (16%) și de servicii profesionale (puțin peste 10%), iar în funcție de subpiețe, cererea raportată a venit în special din Vest și Centru-Vest.
       Reprezentanții Colliers au mai precizat: "Tot în acest trimestru au fost livrate în București câteva proiecte mari: proiectul The Mark dezvoltat de S Immo - aproape de Piața Victoriei; a doua fază a complexului The Bridge în Centru Vest, dezvoltată de Forte Part-ners, dar deținută de Dedeman; noul sediu Renault dezvoltat de Globalworth. Aproape 93.000 de metri pătrați au fost adăugați stocului de birouri din Capitală, care ajunge, astfel, la un total de 2,5 milioane de metri pătrați. Până la finalul anului ar putea fi livrați încă aproximativ 250.000 de metri pătrați de spații de birouri.
       Piața forței de muncă a fost tensionată în ultimul an, deși interacțiunile noastre cu majoritatea clienților sugerează că angajatorii reușesc în continuare să-și găsească salariați în cele din urmă. Din prisma problemelor cu care se confruntă firmele pe piața muncii, România stă mai bine decât restul țărilor din Europa Centrală și de Est. Cu toate acestea, noi locuri de muncă apar din ce în ce mai greu, astfel s-a remarcat și lipsa jucătorilor noi importanți intrați în București - în afară de un nou operator de spații de co-working, nu au fost înregistrate nume noi pe piața de birouri - ceea ce a pus presiune pe cererea netă în ultimul an și jumătate. În cele din urmă, dinamica temperată din piața forței de muncă va fi în contradicție cu ritmul puternic al livrărilor. Dar, deși construcția a peste 0,4 milioane de metri pătrați de noi spații de birouri moderne a început deja (și alte șantiere sunt programate să înceapă), Capitala se clasează printre orașele cu cel mai mic stoc de birouri pe cap de locuitor din Europa".
       Condițiile de pe piața de birouri din București sunt în mare parte neutre, chiriile rămânând neschimbate în ultima perioadă, conform datelor Colliers. Totuși, pe fondul unor livrări numeroase, piața ar putea înclina spre una a chiriașilor într-un viitor nu prea îndepărtat, a mai precizat compania.
       Clădirile vechi, dar bine poziționate și calitative, precum și proiectele noi vor continua să evolueze bine într-un context plin de provocări, dar chiria medie efectivă din Capitală s-ar putea confrunta cu presiuni în jos, posibil încă din semestrul al doilea al acestui an, au conchis specialiștii Colliers International Romania. 
   
  R.R.
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .