Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 8 / 2018
Stiri
Consiliul Concurenței acuză posibile practici anticoncurențiale pe piața cimentului
06.05.2019
Sursă foto: Twitter
Alte articole din secțiune
 • United Properties investește un milion de euro
 • Global Logistics dezvoltă un proiect imobiliar în Chitila
 • Cehia și România, cea mai mare creștere a lucrărilor de construcții din UE
 • Municipiul Iași, distins cu marele premiu al concursului"Orașul durabil" 2019
 • INS:Volumul lucrărilor de construcții - în creștere
 • Sectorul construcțiilor a accelerat în martie, cu un avans de 23,4%
 • Românii preferă articolele Drive In
 • Consignor își extinde biroul din Victoria Center
 • Expoziție imobiliară cu peste 20.000 de locuințe
 • Aproximativ 110.000 mp de spații comerciale au fost închiriate în București
 • TeraPlast și-a majorat cu 32% participația la Depaco, ajungând la 99%
 • Peste 6.500 de locuințe sunt în construcție în nordul Bucureștiului
 • Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 12,1%
 • CTP dezvoltă un nou parc în apropiere de muncipiul Sibiu
 • RE/MAX România, creștere de zece ori a cifrei de afaceri
 •      Principalii producători din sectorul producerii și comercializării cimentului din România, Holcim România, CRH România și HeidelbergCement România, au capacități de producție diferite, dar gradul de utilizare al acestora este asimetric, astfel încât compania care are cea mai mare capacitate de producție, o utilizează cel mai puțin, a anunțat, astăzi, Consiliului Concurenței, care acuză posibile practici anticoncurențiale pe această piață, scrie News.ro.
       "Acest aspect a condus la o situație neobișnuită, în care cele trei companii dețin cote de piață aproximativ egale, fluctuațiile în timp fiind nesemnificative", afirmă reprezentanții autorității de concurență.
       Această concluzie se menține și în urma observațiilor primite în cadrul dezbaterii publice a raportului anchetei sectoriale pe piața producerii și comercializării cimentului.
       Analiza a fost derulată cu scopul de a avea o imagine cât mai clară asupra mecanismelor de funcționare, de a identifica eventualele disfuncționalități la nivelul sectorului și de a formula recomandări care să conducă la eliminarea acestora în scopul intensificării concurenței.
       "Cele trei mari companii sunt integrate vertical pentru a eficientiza procesul de producție, a reduce costurile și a facilita accesul la resurse. În același timp, companiile dețin capacități de producție atât pe piețele de extracție/prelucrare și comercializarea agregatelor minerale, cât și pe piețele producerii și comercializării betoanelor, mortarelor și șapelor, prefabricatelor din beton. Holcim România, CRH România și HeidelbergCement România sunt prezente și pe piețele producerii și comercializării filerului de calcar, respectiv a lianților hidraulici speciali/rutieri (HeidelbergCement România nu produce astfel de lianți)", mai arată autoritatea de concurență.
       În cadrul analizei, Consiliul Concurenței a observat că prețurile anumitor sortimente de ciment oferite de producători au avut aceeași evoluție în timp. De asemenea, principalii clienți pentru fiecare dintre cei trei producători se află o distanță de aproximativ de 350 de km în jurul punctului de desfacere, ceea ce ridică suspiciuni privind o posibilă împărțire a pieței geografice, mai scrie News.ro.
       "Aceste aspecte indică faptul că ar putea exista o coordonare între cei trei producători la nivelul sortimentelor produse și livrate în scopul împărțirii pieței, acești producători de ciment având posibilitatea de a ține captivi anumiți clienți astfel încât să mențină cote de piață simetrice", punctează Consiliul Concurenței.
       În urma acestor constatări, Consiliul Concurenței a declanșat, în luna octombrie a anului trecut, o investigație privind o posibilă înțelegere anticoncurențială între Holcim România, CRH România și HeidelbergCement România, realizată prin împărțirea pieței producției și comercializării cimentului din România, din perspectiva cotelor de piață și/sau produselor oferite pe piață, limitarea sau controlul producției, comercializării, dezvoltării tehnice sau investițiilor, corelate cu posibila coordonare a politicii de formare a prețurilor practicate de companiile implicate.
       În același timp, Consiliul Concurenței a recomandat ca în proiectul de modificare a Legii minelor să fie unele prevederi pentru reducerea perioadei de acordare a licenței de exploatare a agregatelor de carieră și prelungirea acesteia, având în vedere că perioada îndelungată (maximum 20 de ani), pentru care se acordă licența de exploatare, precum și dreptul de prelungire, nelimitat, reprezintă elemente ce pot conduce la limitarea sau blocarea accesului pe piață și, implicit, la îngrădirea concurenței.
        
   
  L.L.
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .