Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 4 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Stiri
GHEORGHE BĂLĂCEANU, FGS FAMILIA:
"Abrogarea OUG 114 - un dezastru pentru sectorul construcțiilor"
05.06.2019
Alte articole din secțiune
 • Cuc, vizită pe șantierul autostrăzii Brașov-Râșnov
 • Sectorul construcțiilor a accelerat cu un avans de 33,4%
 • ROMEPS, partener al Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu"
 • Scheme de instruire inovative pentru accelerarea renovării fondului de clădiri la nivel nZEB!
 • TeraPlast a prelungit mandatele directoriilor Grupului
 • Isopan a fabricat 15 milioane metri pătrați de panouri metalice
 • CBRE are în echipa sa primul robot humanoid
 • Numărul centralelor termice instalate va ajunge la 2,6 milioane, în 2019
 • Locuințele de lux au ajuns la prețuri uriașe
 • IKEA deschide magazinul Pallady
 • Prețul proprietăților imobiliare s-a majorat cu 0,88% în 2018
 • Parcul Doraly a închiriat un pavilion retailerului Jysk
 • RE/MAX se extinde cu șapte birouri
 • George Scripcaru anunță construcția unui spital regional la Brașov
 • Peste 12.700 de locuințe, date în folosință
 •      Abrogarea integrală a OUG 114/2018 ar reprezenta un dezastru pentru sectorul de construcții, deoarece, în cazul anulării acesteia, salariile lucrătorilor ar fi diminuate, a declarat, ieri, Gheorghe Bălăceanu, președintele FGS Familia, în cadrul unei conferințe de profil.
       Domnia sa a susținut: "S-a propus abrogarea OUG 114, care cuprinde mai multe aspecte. Noi ne referim strict la sectorul de construcții și la cel al producției materialelor de construcții. Acest sector este unul vulnerabil, iar această vulnerabilitate provine din lipsa forței de muncă din această țară. O parte din muncitorii calificați se găsesc, acum, în Italia, Germania, Spania. Scopul nostru, ca parteneri, este, în primă-fază, să stag­năm exodul de muncă, așa cum s-a și întâmplat prin apariția acestei Ordonanțe, în baza căreia salariile minime din sector au crescut la 3.000 de lei.
       În etapa următoare, vom face demersuri să vorbim cu lucrătorii care se află în spațiul european să se întoarcă în țară. Poate vom reuși, prin efort comun, să aducem 10%-20% lucrători înapoi în România. Această Ordonanță nu trebuie anulată în întregime, deoarece conține și multe lucruri bune. Abrogarea ei ar fi un dezastru pentru sectorul de construcții, întrucât salariile lucrătorilor ar fi diminuate".
       Președintele FGS a avertizat, totodată, că dacă OUG 114 va fi anulată, vor exista proteste ale sindicaliștilor și ale lucrătorilor din construcții, care-și vor apăra drepturile oferite de aceast act normativ.
       Valentin Petrescu, președintele FPSC, prezent la eveniment, a făcut un apel către întreaga clasă politică, dar în special către Guvern, ca modificările unor articole din OUG 114 ce vizează sectorul construcțiilor, care au fost aprobate în ședința de Guvern din 23 martie, să fie publicate de urgență în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare.
       Domnnul Petrescu a susținut: "OUG 114 a fost dată în grabă, de aceea are și scăpări. Mă refer la unele coduri care nu erau prevăzute, pe care noi am încercat să le reparăm. Discutăm de cinci luni cu Guvernul, iar modificările au fost aprobate în 23 mai, dar nici până acum nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Facem un apel către întreaga clasă politică să ne sprijine în a duce lucrurile bune până la capăt. Sectorul construcțiilor este printre puținele domenii din țară în care există un dialog social adevărat, prin patronate și sindicate".
       Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții a mai susținut că abrogarea integrală a OUG 114 ar avea efecte extrem de negative asupra sectorului construcțiilor.
       Domnia sa a explicat: "Anularea Ordonanței 114 ar reprezenta cel puțin trei pași înapoi pentru domeniul construcțiilor. Constructorii nu fac politică. Am semnat, anul trecut, un acord istoric cu Guvernul țării noastre, nu am semnat un partid politic. Abrogarea OUG 114 ar genera dispariția multor firme de construcții. Această Ordonanță a venit ca un colac de salvare pentru peste 500.000 de angajați din acest sector. Dacă ne referim și la membrii familiilor lor, am ajunge la un milion de persoane. Facilitățile acordate de OUG 114 se referă exclusiv la angajați. Firmele și-au asumat creșterea salariului minim la 3000 de lei, dar numai cu acordarea acestor facilități la impozit. Zilele trecute, fiind în procedură parlamentară, această Ordonanță a primit un vot negativ de la comisia de IT din Camera Deputaților. Această respingere s-a referit la părțile rele ale Ordonanței, la sectorul băncilor, telecomunicațiilor, care nu fac obiectul discuțiilor noastre. S-a înțeles, prin urmare, respingerea integrală a OUG 114. Putem opri exodul de forță a muncii, să aducem oamenii înapoi în țară, prin intermediul acestei Ordonanțe. Salariul minim este de 3000 lei, dar lucrătorii nu se platesc doar cu această sumă. Se va ajunge la un salariu de 4000 - 6000 de lei. Am semnat acest cord pentru zece ani și trebuie să îl ducem până la capăt. În acest moment, mecanismul arată în felul următor: oamenilor le-au fost crescute veniturile, încasările aferente salariilor din construcții s-au apreciat semnificativ. Firmele își rezolvă problema forței de muncă. Există, în prezent, un câștig de toate părțile, un exemplu foarte rar în țară".
       Sorin Grecu, vicepreședintele FPSC, prezent, de asemenea, la eveniment, a apreciat că se poate importa forță de muncă de pe piața asiatică, în principal din India sau Vietnam, aceasta fiind însă o soluție costisitoare ca timp de selecție și formare, iar țara noastră are nevoie de proprii muncitori calificați.
       Acesta a mai subliniat: "Mediul de afaceri al țării noastre care activează în sectorul de real-estate, are deja multe variabile și ar fi bine ca măcar pe partea de legislație să existe mai multă stabilitate. Față de anii anteriori, anul acesta, angajările personalului muncitor a evoluat destul de bine în primele luni, înregistrând o creștere evidentă. Și încasările din taxele salariale au crescut anul acesta, față de 2018, deci avem mai puține cazuri de evaziune fiscală. Astăzi, nu ne mai confruntăm cu situația în care iau 20 de muncitori și, deodată, patronul îmi spune că au mai rămas doar cinci dintre ei, restul au plecat în străinătate. Să nu neglijăm faptul că avem foarte puțini ingineri și maeștri, de aceea dorim să angajăm tineri pentru a-i forma, motiva să lucreze în proiecte de construcții pe șantiere. Singurul factor motivant, în acest sens, a devenit pachetul salarial".
       Liviu Simion, președintele Patronatului Societăților din Construcții, a declarat, în cadrul evenimentului menționat, că OUG 114 are un impact pozitiv asupra sectorului de construcții.
       Domnia sa a spus: "Impactul acestei Ordonanțe asupra construcțiilor este deosebit. Acest sector nu înseamnă doar locuințe, ci și autostrăzi, infrastructură, căi ferate, școli în care mor copii pentru că nu sunt adecvate, cum sunt cele din mediul rural. A venit OUG 114 și s-a întâmplat ceva extraordinar pentru firme. Oamenii care își doreau să plece au rămas, firmele s-au dus la licitații, avem mii de contracte în care firmele de construcții sunt pe șantier. Anularea Ordonanței ar duce firmele și oamenii la disperare, iar economia României nu va mai crește. ".
       Antreprenorul Mircea Bulboacă, proprietarul CON-A, prezent la eveniment, amintește, de asemenea, că anularea OUG 114 ar însemna întoarcerea la incertitudine.
       Acesta a spus: "Nu putem să anulăm, acum, niște facilități ale Ordonanței care au fost gândite, analizate, discutate. Nu vreau să mă gândesc ce ar însemna, pentru compania mea, revenirea la ceea ce a fost. Avem contracte foarte importante cu multinaționale. Cum pot să le spun oamenilor, peste o lună, că le vor scădea salariile? Profitabilitatea companiilor de construcții este redusă, nu suntem magnați și nici regi. Este 1%, 2%, 3% la o cifră de afaceri de zeci de milioane. Sectorul IT, care încă beneficiază de facilitățile Ordonanței, a ajuns la 6% din PIB-ul României. Și în sectorul nostru, al construțiilor, o aplicare a acestor facilități va aduce, categoric, lucruri bune pe linia absorbției fondurilor europene, pe linia construcțiilor care se realizează".
       Ordonanța de Urgență 114/2018, aprobată de Guvern la finele lui decembrie 2018, instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic și telecom, precum și taxe pe activele din sistemul bancar, venind, însă, în susținerea angajaților din construcții, în special prin majorarea salariului minim din domeniu.
       
        
   
  Teona Tomoiagă
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .