Bursa Construcțiilor Investiții Piața Imobiliară Prețuri Amenajări Proiecte Locuinte
 arhivă reviste:     Autorizații   Certificate   Licitații      Newsletter     Abonează-te   LogIn Abonați   Despre noi 
 arhivă articole:    
 Prima Pagină
 Ştirile Zilei
 Locuinţe
 Piaţa Imobiliară
 Proiecte
 Amenajări
 Smart City
 Materiale
 Preţuri
 Finanţare
 Investiţii
 Perspective
 Consilier
 Legea
 Companii
 Internaţional
Reviste
Bursa Construcțiilor numărul 4 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 3 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 2 / 2019
Bursa Construcțiilor numărul 1 / 2019
Stiri
BNR:
Prețul proprietăților imobiliare s-a majorat cu 0,88% în 2018
11.06.2019
Alte articole din secțiune
 • Cuc, vizită pe șantierul autostrăzii Brașov-Râșnov
 • Sectorul construcțiilor a accelerat cu un avans de 33,4%
 • ROMEPS, partener al Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu"
 • Scheme de instruire inovative pentru accelerarea renovării fondului de clădiri la nivel nZEB!
 • TeraPlast a prelungit mandatele directoriilor Grupului
 • Isopan a fabricat 15 milioane metri pătrați de panouri metalice
 • CBRE are în echipa sa primul robot humanoid
 • Numărul centralelor termice instalate va ajunge la 2,6 milioane, în 2019
 • Locuințele de lux au ajuns la prețuri uriașe
 • IKEA deschide magazinul Pallady
 • Parcul Doraly a închiriat un pavilion retailerului Jysk
 • RE/MAX se extinde cu șapte birouri
 • George Scripcaru anunță construcția unui spital regional la Brașov
 • Peste 12.700 de locuințe, date în folosință
 • Cushman & Wakefield Echinox preia administrarea clădirii Eminescu Office din București
 •      Prețul proprietăților rezidențiale a atins anul trecut minimul ritmului de creștere începând din septembrie 2015, majorarea medie anuală, în termeni reali, fiind în decembrie 2018 de 0,88%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, conform Raportului asupra stabilității financiare, publicat de Banca Națională a României.
       Din punctul de vedere al instituțiilor de credit, prețul proprietăților rezidențiale a înregistrat în primul trimestru din 2019 o creștere marginală, contrar așteptărilor de scădere semnificativă din trimestrul anterior. Pentru trimestrul al doilea al anului 2019, instituțiile de credit estimează o evoluție relativ constată a prețurilor locuințelor.
       În ceea ce privește numărul tranzacțiilor de imobile rezidențiale, acesta s-a redus în a doua jumătate a anului 2018 și, respectiv, primul trimestru din 2019 (-26 la sută T1 2019 raportat la T1 2018). Pe de altă parte, a crescut perioada necesară vânzării unui apartament la 90 zile (în medie pentru ultimul trimestru din 2018), comparativ cu 81 zile în aceeași perioadă a anului 2017.
       În aceeași perioadă, pe segmentul pieței imobiliare comerciale s-a remarcat o evoluție modestă a chiriilor și a ratelor de ocupare relativ la perioada anterioară.
       "Deși această evoluție nu indică o creștere a riscurilor, se mențin, însă, o serie de vulnerabilități determinate de caracteristicile acestei piețe precum gradul ridicat de opacitate, lichiditatea redusă și eterogeneitatea pronunțată atât după tipul de proprietate comercială, cât și din punct de vedere regional", se menționează în raport.
       În ceea ce privește oferta de clădiri imobiliare, aceasta a urmat o traiectorie mixtă. Pentru segmentul clădirilor rezidențiale, volumul lucrărilor de construcții rezidențiale a scăzut cu 13% în intervalul aprilie 2018 - martie 2019 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, pe când numărul de locuințe terminat în cursul anului 2018 a fost cu 12% mai mare față de anul precedent.
       Din punct de vedere al numărului autorizațiilor de construcție nou emise, s-a observat o evoluție eterogenă. În timp ce în București s-a înregistrat o scădere cu 6%, pentru restul țării numărul de autorizații rezidențiale a crescut cu 4%. Cu toate acestea, suprafața de metri pătrați utili aferentă autorizațiilor de construcții nou emise s-a majorat atât în București (plus 6%), cât și la nivel național (plus 9%).
       Pe segmentul pieței imobiliare comerciale s-a observat o intensificare a activității, în pofida creșterii costurilor cu forța de muncă și cu materialele. Numărul de autorizații pentru construcții nerezidențiale a crescut cu 16% în anul 2018, iar în primele două luni ale anului 2019 cu 5% față de aceeași perioadă a anului anterior. 
   
  V.I.
   
  [ tipărește articolul ] Tipărește articolul
   
  .