Consilierii locali ai sectorului 3 au aprobat, în şedinţa de marţi, reabilitarea a 262 de blocuri, cu un total de 17.900 de apartamente. Dacă Ministerul Dezvoltării va aproba intrarea în programul naţional de reabilitare a tuturor acestor locuinţe, atunci jumătate din bugetul pe acest an ar fi direcţionat către sectorul 3.
Contactat telefonic, primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă, ne-a declarat: "Am putea canaliza jumătate din bugetul naţional alocat reabilitării termice dacă vor intra toate blocurile în program în acest an şi dacă s-ar derula rapid expertiza, auditul energetic şi proiectarea, ca să poată începe lucrările tot în acest an. Sigur că ne dorim acest lucru, dar nu ştiu ce alte primării au mai depus cereri înaintea noastră".
Domnia sa ne-a precizat că, în aceste condiţii, este posibil ca intrarea în reabilitare a celor aproape 18.000 de apartamente din sectorul 3 s-ar putea derula şi în 2010, în funcţie de bugetul ministerului şi de stadiul celorlalte proiecte din ţară. Primarul Negoiţă a adăugat: "Nu avem o evaluare a costurilor pe care le va suporta primăria, pentru cota sa parte de 30%. Lucrările de proiectare vor arăta acest lucru. Noi suntem pregătiţi, în acest an, să alocăm fonduri consistente în acest scop. Din totalul prognozat de 7.400 miliarde lei vechi buget pe 2009, 40% vor fi alocate investiţiilor. Costurile medii totale pentru reabilitare termică sunt estimate la circa 3.500 de euro/mp".
50% din valoarea lucrărilor de reabilitare sunt suportate de stat, 30% de primării şi 20% de proprietari. Dacă vor şi au resursele financiare necesare, primăriile pot suporta şi cuantumul de 20% care revine proprietarilor. Urmează ca primăriile să îşi recupereze banii în timp, prin mijloace specifice. Ministerul Dezvoltării are, pentru acest an, 360 milioane de lei destinate reabilitării termice. Autorităţile speră ca, în acest an, în programul de reabilitare să intre 50.000 de apartamente.