Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2019

ARISTON THERMO ROMÂNIA:Numărul centralelor termice instalate va ajunge la 2,6 milioane, în 2019

E.O. Ştirile Zilei /

Cătălin Drăguleanu

Cătălin Drăguleanu

Mai mult de 50% din totalul vânzărilor de sisteme de încălzire pe gaz sunt generate de înlocuiri, subliniază reprezentanţii Ariston Thermo Româ­nia.

Cătălin Drăguleanu, country manager Ariston Thermo România, a declarat: "Piaţa locală de centrale termice se maturizează, fapt confirmat de creşterea ponderii înlocuirilor în totalul de vânzări, de la 35% în urmă cu doi ani, la peste 50% în prezent. Nevoile clienţilor au evoluat constant în ultimii ani, astfel că echipamentele de încălzire trebuie să asigure nu doar un confort sporit în locuinţe, ci mai ales un coeficient ridicat de eficienţă energetică şi să ţină pasul cu noile tehnologii de conectivitate inteligentă".

Vânzările de centrale termice la nivelul întregii pieţe au avansat până la aproximativ 270.000 de unităţi, anul trecut, potrivit estimărilor Ariston. O pondere de peste 50% din aceste vân­zări este reprezentată de înlocuiri, în timp ce restul de vânzări sunt generate de proiecte rezidenţiale noi şi prime instalări (debranşări şi case individuale).

În momentul înlocuirii, principalele criterii pe care clienţii le au în vedere sunt eficienţa energetică şi posibilitatea de a face economii la plata facturilor cu utilităţile, potrivit unui studiu realizat de Ariston. Noua generaţie de centrale este cu până la 35% mai eficientă, un aspect apreciat de cumpărători în condiţiile în care cheltuielile cu utilităţile au crescut constant în ultimii ani.

În ultimul trimestru al anului trecut, o gospodărie a cheltuit în medie aproape 400 de lei cu locuinţa, apa, electricitatea sau gazele, mai mult cu peste 14% faţă de acelaşi interval al anului 2017, şi cu peste 30% faţă de anul 2015, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Un alt criteriu important de selecţie este ca echipamentele de încălzit să beneficieze de servicii post-vânzare, precum garanţia. Astfel, dacă la prima achiziţie, preţul şi detaliile tehnice erau criteriile dominante, la înlocuire clientul ştie deja că întreţinerea şi reviziile periodice efectuate de către personal autorizat asigură eficienţă sporită şi o durată mai mare de funcţionare a centralei.

De asemenea, clienţii doresc să facă un "upgrade" tehnologic, iar opţiunea de conectivitate inteligentă este printre cele mai căutate. Potrivit studiului companiei, clientul actual este mai bine informat, la curent cu tendinţele în domeniu şi mai preocupat de avantajele oferite de noile tehnologii. Aceştia se informează în special din mediul online, dar achiziţionează echipamentele de încălzire din magazine specializate în instalaţii sau lanţuri de tip DIY, ţinând cont de sfaturile instalatorilor şi ale consilierilor de vânzări.

În ţara noastră, înlocuirea centralei termice are loc în medie după 12-14 ani de funcţionare, spre deosebire de consumatorii din vestul Europei, care înlocuiesc centrala termică mai devreme, în medie după 8-10 ani, a mai spus Cătălin Drăguleanu, menţionând: "Piaţa locală nu a atins încă gradul de maturizare din Vest, însă vedem cum comportamentul consumatorilor ro­mâ­ni se schimbă, cum noile tehnologii înlocuiesc vechile echipamente, iar eficienţa energetică este o preocupare tot mai mare. Ne aşteptăm ca înlocuirile să crească până la peste 75% din totalul de vânzări pe piaţa locală în următorii ani".

Vârsta medie a centralelor termice la nivel naţional este de 7-8 ani, aceas­tă cifră fiind influenţată de ponderea ridicată a înlocuirilor din prezent. Pe primele locuri în clasamentul oraşelor cu cele mai ridicate rate de înlocuire a centralelor termice, de peste 90%, se situează Baia Mare, Satu Mare, Bistriţa, Alba Iulia şi Zalău, acestea fiind şi oraşe total debranşate de la încălzirea centralizată. Investiţia într-o centrală termică în condensare se ridică la aproximativ 3.200 de lei (inclusiv TVA), sumă ce va fi amortizată în timp datorită eficienţei energetice a noii generaţii de echipamente.

Parcul total de centrale termice instalate a crescut substanţial în ultimii ani, susţinut de debranşări, înlocuiri şi de achiziţiile pentru proiecte noi. Potrivit estimărilor Ariston, numărul total de centrale achiziţionate va ajunge în acest an la aproximativ 2,6 milioane de unităţi, comparativ cu 2,4 milioane unităţi în anul 2018.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice.

Investiţii

Perspective

Companii

Sisteme de securitate socială în sectorul de construcţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

România s-a confruntat şi se confruntă în sectorul de construcţii cu aceleaşi probleme - dependenţa de vreme, schimbări frecvente ale angajatorilor, costul formării profesionale greu de suportat de către companii şi recent cu o acută lipsă de forţă de muncă calificată - cu care se confruntă sectorul şi în alte ţări europene.

Porotherm - Sistem de zidărie ceramică

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

Blocurile ceramice şlefuite, de înaltă precizie, Porotherm Profi sunt unice pe piaţa din România şi înglobează tehnologie de producţie de cea mai nouă generaţie.

Internaţional