Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2019

C&W Echinox: Piaţa locală imobiliară - în vizorul investitorilor asiatici

E.O. Piaţa Imobiliară /

Piaţa imobiliară locală a început să atragă atenţia marilor investitori asiatici, grupuri din China si Coreea de Sud explorând posibilitatea să investească direct în principalele segmente de piaţă, arată un comunicat al C&W Echinox. Acesta menţionează că primele achiziţii ar putea fi realizate până la finalul anului curent.

Consultanţii firmei Cushman & Wakefield Echinox subliniază că piaţa locală se află într-un proces de maturizare, care implică şi o diversificare a capitalului investiţional, iar investitorii asiatici, care au făcut în ultimii ani achiziţii majore în pieţele din Ves­tul Europei, dar şi în Polonia, îşi extind aria de interes şi către celelalte ţări din regiune.

Tim Wilkinson, Partener Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox, a declarat: "Investitorii sud-africani au fost, în ultimii cinci ani, cei mai activi cumpărători din piaţa imobiliară locală, care a fost folosită de o serie de grupuri şi ca «rampă de lansare» pentru formarea unor portofolii regionale. În ultimii ani, am observat o diversificare a surselor de capital atras, prin intrarea unor jucători noi din Statele Unite, Liban, Cehia şi Belgia, proces ce credem că va continua cu primele achiziţii ale unor investitori asiatici, atraşi de proiectele cu o calitate a construcţiei ridicată, chiriaşi blue-chip şi randamente investiţionale mai ridicate cu peste 200 de puncte procentuale faţă de pieţele din Europa Centrală".

Datele Cushman & Wakefield arată că, în ultimii trei ani (2016 - 2018), investitorii asiatici (Malaezia, Coreea de Sud, Singapore, Filipine) au realizat achiziţii de peste 2,8 miliarde de euro în Polonia, având o pondere de peste 16%, în timp ce în Cehia şi Ungaria au fost semnate anul trecut tranzacţii semnificative de către grupurile Shinhan Investment din Coreea de Sud şi Mapletree din Singapore, ponderea investitorilor asiatici fiind preconizată să crească şi în aceste pieţe.

Conform sursei citate, în piaţa locală au fost realizate în 2018 tranzacţii imobiliare cu o valoare cumulată de aproximativ 957 milioane de euro, cele mai mari achiziţii fiind realizate de grupurile Dedeman, Sonae Sierra, Lion's Head Investments şi MAS Real Estate, în parteneriat cu Prime Kapital.

Randamentele investiţionale de referinţă pentru piaţa locală sunt de 6,75% pentru sectorul de retail, 7,25% pentru birouri şi 8,75% pe industrial, în 2019 fiind aşteptată o comprimare a acestora ca urmare a unui interes în creştere din partea potenţialilor cumpărători. "Ne putem aştepta să vedem o reducere între 25 şi 50 de puncte procentuale faţă de nivelul actual pe segmentele spaţiilor de birouri si industriale", au mai transmis speciliştii citaţi. Potrivit acestora, nivelul de referinţă al randamentelor pentru segmentul de retail va trece, probabil, de asemenea printr-un proces de comprimare, în momentul în care un activ cu adevărat dominant va fi scos la vânzare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice.

Investiţii

Perspective

Companii

Sisteme de securitate socială în sectorul de construcţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

România s-a confruntat şi se confruntă în sectorul de construcţii cu aceleaşi probleme - dependenţa de vreme, schimbări frecvente ale angajatorilor, costul formării profesionale greu de suportat de către companii şi recent cu o acută lipsă de forţă de muncă calificată - cu care se confruntă sectorul şi în alte ţări europene.

Porotherm - Sistem de zidărie ceramică

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

Blocurile ceramice şlefuite, de înaltă precizie, Porotherm Profi sunt unice pe piaţa din România şi înglobează tehnologie de producţie de cea mai nouă generaţie.

Internaţional