Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2019

DUNWELL:Sectorul industrial va depăşi 4 milioane mp proiecte logistice clasa A în 2019

V.I. Ştirile Zilei /

Daniel Cautiş

Daniel Cautiş

Sectorul industrial ar putea atrage până la 750.000 mp de proiecte logistice până la finalul acestui an, iar România este pe punctul să stabilească un nou record, arată estimările Dunwell, agenţie independentă de consultanţă şi brokeraj industrial prezentă pe piaţa locală.

Potrivit datelor Dunwell, aproximativ 300.000 mp de proiecte industriale se află în plin proces de dezvoltare, o treime din suprafaţa construită fiind situată în Bucureşti sau în proximitatea Capitalei.

Daniel Cautiş, managing partner al agenţiei de consultanţă imobiliară Dunwell, a declarat: "Mai multe proiecte importante, demarate în cursul anului trecut, se vor finaliza în 2019, iar dezvoltatorii deja urmăresc cu interes terenuri pentru noi dezvoltări în oraşe regionale precum Craiova, Constanţa sau Iaşi, din dorinţa de a-şi creşte acoperirea la nivelul intregii ţări. Se poate observa, însă, o tendinţă de creştere a cererii de proiecte de dimensiuni mai mici şi ne aşteptăm ca zona de Est a Bucureştiului să devină un pol al dezvoltărilor de acest fel datorită lipsei competiţiei existente deja în Vestul Capitalei, a conexiunii facile de transport public cu oraşul şi autostrada A2, cât şi a disponibilităţii forţei de muncă din zonă. Totodată, zona de Nord-Est a Bucureştiului, din vecinătatea autostrăzii A3 Bucureşti - Ploieşti, este vizată de tot mai mulţi dezvoltatori imobiliari de profil pentru viitoare proiecte industriale".

Stocul proiectelor industriale clasa A în România se situa, la finalul anului trecut, la circa 3,5 milioane mp. În condiţiile livrărilor anunţate de dezvoltatori, România va depăşi pragul istoric de 4 milioane mp stoc clasa A de proiecte industriale, o performanţă ce reflectă interesul tot mai crescut al investitorilor pentru ţara noastră.

"România traversează o perioadă favorabilă pe piaţa imobiliară, iar sectorul industrial a căpătat un avânt considerabil, bazat pe creşterea consumului la nivel naţional şi implicit a cererii de spaţii de depozitare, creând astfel oportunităţi de dezvoltare investitorilor şi dezvoltatorilor de spaţii deopotrivă. Dacă la finalul anului trecut piaţa industrială înregistra un nivel scăzut al ratei de neocupare, de sub 5%, pentru 2019 estimăm o creştere a ratei de neocupare spre 8%. Urmare a acestei evoluţii, ne aşteptăm la o presiune crescută în privinţa preţului chiriilor, care, la finalul anului trecut, erau cuprinse între 3,8 EUR/mp -4 EUR/mp la nivelul întregii ţări", a adăugat Daniel Cautiş.

Printre cei mai activi dezvoltatori de proiecte industriale în 2018 se număra CTP, cu aproximativ 50% din totalul livrărilor, WDP, VGP si Zacaria. Pentru anul in curs, pe lângă noi livrări anunţate de marii jucatori deja existenţi pe piaţa românească, au fost demarate proiecte importante în zona Capitalei de către dezvoltatori noi precum MLP sau Element Industrial.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice.

Investiţii

Perspective

Companii

Sisteme de securitate socială în sectorul de construcţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

România s-a confruntat şi se confruntă în sectorul de construcţii cu aceleaşi probleme - dependenţa de vreme, schimbări frecvente ale angajatorilor, costul formării profesionale greu de suportat de către companii şi recent cu o acută lipsă de forţă de muncă calificată - cu care se confruntă sectorul şi în alte ţări europene.

Porotherm - Sistem de zidărie ceramică

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

Blocurile ceramice şlefuite, de înaltă precizie, Porotherm Profi sunt unice pe piaţa din România şi înglobează tehnologie de producţie de cea mai nouă generaţie.

Internaţional