Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2019

INS:Volumul lucrărilor de construcţii - în creştere

Emilia Olescu Ştirile Zilei /

INS:Volumul lucrărilor de construcţii - în creştere

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 12,5%, în primul trimestru al anului în curs faţă de aceeaşi perioadă din 2018, conform cifrelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Acestea arată că, pe elemente de structură, a avut loc o creştere la cons­trucţiile noi cu 20,6%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 8%, respectiv cu 1,1%. Pe obiecte de construcţii au fost înregistrate creşteri, astfel: clădirile rezidenţiale cu 27,3%, clădirile nerezidenţiale cu 16,3% şi construcţiile inginereşti cu 1,4%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 5,7%, creştere reflectată în lucrările de construcţii noi cu 15,1% şi în lucrările de reparaţii capitale cu 3,9%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 10,2%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 23,5% şi la clădirile nerezidenţiale cu 11,2%. Construcţiile inginereşti au scăzut cu 2,1%.

Potrivit cifrelor ANCPI, în luna aprilie au fost vândute, la nivelul întregii ţări, 40.811 de imobile, cu 3.755 mai puţine faţă de luna martie 2019. Numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel naţional, este cu 3.295 mai mic faţă de perioada similară a anului trecut.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate în Bucureşti - 7.012, Ilfov - 3.336, Timiş - 2.499. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Gorj - 254, Sălaj - 235 şi Olt - 108.

Numărul ipotecilor, la nivel naţional a fost de 24.284, cu 2.150 mai mare faţă de luna aprilie 2018. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate, luna trecută, în Bucureşti - 6.117, Ilfov - 1.873, Timiş - 1.236. La polul opus, se află judeţele Giurgiu, Harghita - 102, Gorj, Sălaj - 69, Covasna - 54.

Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în cea de-a patra lună a anului 2019 sunt Timiş - 744, Teleorman - 443, Bihor - 434.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice.

Investiţii

Perspective

Companii

Sisteme de securitate socială în sectorul de construcţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

România s-a confruntat şi se confruntă în sectorul de construcţii cu aceleaşi probleme - dependenţa de vreme, schimbări frecvente ale angajatorilor, costul formării profesionale greu de suportat de către companii şi recent cu o acută lipsă de forţă de muncă calificată - cu care se confruntă sectorul şi în alte ţări europene.

Porotherm - Sistem de zidărie ceramică

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

Blocurile ceramice şlefuite, de înaltă precizie, Porotherm Profi sunt unice pe piaţa din România şi înglobează tehnologie de producţie de cea mai nouă generaţie.

Internaţional