Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2019

Municipiul Iaşi, distins cu marele premiu al concursului"Oraşul durabil" 2019

RAMONA RADU Ştirile Zilei /

Municipiul Iaşi, distins cu marele premiu al concursului"Oraşul durabil" 2019

Municipiul Iaşi a câştigat marele premiu al celei de-a doua ediţii a concursului "Oraşul durabil" 2019, au anunţat organizatorii în cadrul evenimentului de ieri, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Franceză din România (CCIFER), Ambasada Franţei în România, Institutul Francez şi Business France.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a afirmat că acest concurs va continua şi în viitor şi că, în opinia domniei sale, iniţiativele de tip Smart City în România sunt numeroase.

Domnia sa a declarat: "Există numeroase perspective în România, iar multe comunităţi fac investiţii. Ameliorările sunt perceptibile în materie de mobilitate urbană, dar şi în domeniile transportului public, eficacităţii energetice, colectării şi gestionării deşeurilor. Cu toate acestea, sunt încă necesare multe eforturi pentru a reduce poluarea urbană şi pentru a atinge obiectivele dezvoltării durabile, după cum reiese din recentele rapoarte alarmante privind schimbările climatice şi degradarea mediului la scară globală. Pentru a răspunde acestei urgenţe, pentru a fi la înălţimea acestei provocări, este esenţial pentru noi să promovăm schimbul de bune practici la scară europeană între actorii publici şi privaţi din teritorii. Acesta este motivul pentru care Ambasada Franţei în România susţine un cadru de cooperare axat pe tema «Oraşului durabil» prin diferite evenimente, cum ar fi cea de-a doua ediţie a concursului cu acelaşi nume. (...) Obiectivele noastre sunt ambiţioase şi sperăm că şi alte comunităţi se vor alătura acestei iniţiative. Vom continua aceste demersuri, iar eu cred că România are potenţial. Sunt foarte multe colectivităţi din România care au iniţiative din tip Smart City, numai că nu există comunicare".

Anul acesta, la concurs au fost depuse 11 proiecte, iar oraşul Iaşi a primit dis­tincţia pentru prioritizarea proiectelor de dezvoltare durabilă şi inovaţie în dezvoltarea conceputului de Smart City, a afirmat, ieri, Alexandru Aldea, preşedintele juriului concursului.

Potrivit domniei sale, o delegaţie din Iaşi va pleca într-o vizită de studii în Franţa, la Dijon, unde există o comunitate de referinţă în domeniu.

Proiectul oraşului Iaşi constă în achiziţia de tramvaie şi autobuze noi (dintre care unele vor fi electrice); implementarea sistemelor smart de plată a călătoriei cu mijloacele de transport în comun; eficientizarea transportului public din Iaşi.

Alte trei proiecte premiate, dintre cele 11 evaluate au fost, potrivit organizatorilor: Comuna Costache Negri, din judeţul Galaţi - extinderea alimentării cu apă a comunei, urmând ca dezvoltarea durabilă a comunei să continue cu extinderea reţelei de canalizare; Primăria din Sibiu - reconversia lacului Binder şi transformarea lui în obiectiv de petrecere a timpului liber şi de practicare a sporturilor nautice; Consiliul Judeţean Sălaj - sistem integrat de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului.

Oficialul Primăriei oraşului Sibiu a mai precizat că proiectul este finanţat, exclusiv, din bugetul local şi urmează să fie finalizat în decursul acestui an.

La rândul său, oficialul Consiliului Judeţean Sălaj a menţionat că bugetul pentru proiectul derulat în judeţ (început în 2010) este finanţat din fonduri europene în proporţie de 85%.

Conform domnului Aldea, grila de criterii pentru selectarea celor mai bune proiecte, a ţinut cont de următoarele: integrarea proiectelor într-o strategie de dezvoltare urbană durabilă; componenta tehnică; elementele de durabilitate; consultarea şi comunicarea publică cu cetăţenii, institituţiile publice şi cu mediul economic, precum şi impactul asupra mediului şi vieţii comunităţilor respective, dar şi inovaţia.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice.

Investiţii

Perspective

Companii

Sisteme de securitate socială în sectorul de construcţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

România s-a confruntat şi se confruntă în sectorul de construcţii cu aceleaşi probleme - dependenţa de vreme, schimbări frecvente ale angajatorilor, costul formării profesionale greu de suportat de către companii şi recent cu o acută lipsă de forţă de muncă calificată - cu care se confruntă sectorul şi în alte ţări europene.

Porotherm - Sistem de zidărie ceramică

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

Blocurile ceramice şlefuite, de înaltă precizie, Porotherm Profi sunt unice pe piaţa din România şi înglobează tehnologie de producţie de cea mai nouă generaţie.

Internaţional