Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2019

PUZ pentru cetăţile dacice din zona munţilor Orăştiei

G.M. Ştirile Zilei /

Membrii comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament au adoptat, ieri, un amendament la proiectul de buget al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin care va fi alocată cu prioritate suma necesară pentru realizarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

Amendamentul a fost propus de Comisia UNESCO din cadrul Parlamentului, prin preşedintele Ionel Palăr, care a spus: "Cea mai mare problemă a patrimoniului naţional o reprezintă cetăţile dacice aflate pe teritoriul judeţelor Hunedoara şi Alba, obiective care fac parte şi din patrimoniul UNESCO. În acest moment, nu pot fi accesate fondurile europene necesare punerii în valoare turistică, restaurării şi conservării acestor vestigii istorice, deoarece nu există un Plan Urbanistic Zonal. Pentru realizarea acestuia ar fi nevoie de 2.000.000 lei, sumă care dorim să fie alocată din bugetul MDRAP".

Iniţial, Sirma Caraman, secretar de stat în MDRAP, a spus că, pentru acordarea acestei sume ar trebui să existe o solicitare comună din partea consiliilor judeţene Alba şi Hunedoara, urmând ca din suma de 19,5 milioane lei bugetată de ministerul de resort pentru realizarea de Planuri Urbanistice Zonale şi Planuri Urbanistice Generale să se distribuie banii respectivi pentru zona cetăţilor dacice.

Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a menţionat că suma respectivă nu poate fi asigurată din fondul de rezervă al Guvernului şi că ar trebui pusă la dispoziţie, prin redistribuire, din bugetul MDRAP. La propunerea domniei sale, s-a aprobat un amendament prin care, în anexele bugetului MDRAP, se va menţiona că, din suma de 19,5 milioane lei pe care ministerul de resort o are alocată pentru PUZ-uri şi PUG-uri solicitate de unităţile administrativ-teritoriale, să fie alocaţi cu prioritate banii necesari pentru realizarea PUZ-ului în zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Ansamblul de fortificaţii dacice din zona respectivă este alcătuit din cetăţile: Sarmizegetusa, Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie, Feţele Albe şi Căpâlna, ultima fiind situată pe teritoriul judeţului Alba. Ele au fost ridicate între secolul I î.Hr. şi secolul I d.Hr. pentru apărare şi protecţie contra cuceririi romane. Ele au intrat în patrimoniul UNESCO în anul 1999.

Pentru punerea în valoare turistică, sunt necesare mai multe proiecte care să vizeze realizarea căilor de acces, a parcărilor, a locurilor de cazare, a unor utilităţi elementare, a gestionării traseelor care pot fi urmate de vizitatori.

În acest moment, dintre toate obiectivele protejate de UNESCO în ţara noas­tră, cetăţile din Munţii Orăştiei stau cel mai rău la acest capitol. Acoperite cu vegetaţie, cu o pază şi o gestionare slabă, cu extrem de rare acţiuni de restaurare şi conservare, la discreţia braconierilor şi insuficient explorate arheologic, vestigiile sunt sub nivelul necesar pentru atractivitate turistică.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice.

Investiţii

Perspective

Companii

Sisteme de securitate socială în sectorul de construcţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

România s-a confruntat şi se confruntă în sectorul de construcţii cu aceleaşi probleme - dependenţa de vreme, schimbări frecvente ale angajatorilor, costul formării profesionale greu de suportat de către companii şi recent cu o acută lipsă de forţă de muncă calificată - cu care se confruntă sectorul şi în alte ţări europene.

Porotherm - Sistem de zidărie ceramică

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

Blocurile ceramice şlefuite, de înaltă precizie, Porotherm Profi sunt unice pe piaţa din România şi înglobează tehnologie de producţie de cea mai nouă generaţie.

Internaţional