Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2019

RAPORT C&W ECHINOX PENTRU 2018:"Valoarea tranzacţiilor cu imobile de birouri, la un record de 500 milioane euro"

R.R. Piaţa Imobiliară /

Tim Wilkinson, Partener, Capital Markets, C&W Echinox

Tim Wilkinson, Partener, Capital Markets, C&W Echinox

Tranzacţiile cu imobile de birouri au atins, anul trecut, un nivel record pentru ultimul deceniu, doar în Bucureşti fiind achiziţionate un număr de 20 de imobile cu o suprafaţă închiriabilă cumulată de 220.000 de metri pătraţi şi o valoare de peste 500 de milioa­ne de euro, arată raportul România Investment Marketbeat, realizat de firma de consultanţă imobiliară Cushman& Wakefield Echinox.

Tim Wilkinson, Partener, Capital Markets, C&W Echinox, a afirmat: "Estimăm că valul de investitori noi pe piaţa locală va continua şi în 2019, aceştia urmând să fie atraşi de randamentele mai ridicate care pot fi obţinute în România, comparativ cu alte pieţe din Europa Centrală şi de Est. În acest context, ne aşteptăm ca randamentele investiţionale pentru clădirile de birouri şi parcurile logistice prime să scadă cu 25-50 de puncte procentuale, atât ca urmare a unui număr mai mare de active de calitate disponibile spre vânzare, cât şi a unei competiţii mai ridicate între investitori pentru cele mai bune proprietăţi. Cu toate acestea, pentru ca actuala evoluţie pozitivă să fie valorificată pe deplin, este esenţial ca România să îşi continue creşterea economică, să promoveze rezultatele pozitive şi să ofere investitorilor încredere în stabilitatea mediului de afaceri".

Potrivit companiei de consultanţă, au fost tranzacţionate imobile de birouri şi în Cluj-Napoca şi Timişoara, astfel că, la nivel naţional, valoarea totală a tranzacţiilor cu astfel de clădiri a fost de 531 milioane de euro, anul trecut, reprezentând 55% din volumul tranzacţionat.

Per total, investitorii au plasat anul trecut 957 de milioane de euro în piaţa imobiliară locală, segmentele de retail (cu o cotă de piaţă de 33%) şi industrial (9%) ocupând poziţiile doi şi trei în topul atractivităţii, au mai semnalat reprezentanţii C&W Echinox.

Specialiştii au mai transmis: "Cinci dintre cele mai mari şapte tranzacţii au vizat proiecte de birouri din Bucureşti, şi anume The Bridge (două clădiri), Oregon Park (două clădiri), The Landmark (trei clădiri), Campus 6.1 şi Crystal Tower. Totodată, în 2018 au fost tranzacţionate şi sediul din Bucureşti al grupului Danone, clădirea Lascăr 31 Business Center care găzduieşte reprezentanţa locală a Comisiei Europene, imobilul Bucharest Corporate Center (fost sediu IBM şi Generali) de pe strada Buzeşti, fostul sediu al Bank of Cyprus de pe Calea Dorobanţi sau un portofoliu de patru imobile ale grupului East Balkan Properties".

Astfel, investitorii au fost atraşi atât de imobile "trofeu", realizate de dezvoltatori consacraţi, având un portofoliu de chiriaşi internaţionali cu angajamente pe termen lung, cât şi de clădiri secundare, dar care pot genera un randament robust, a mai precizat compania.

Conform C&W Echinox, la nivelul principalelor ţări din Europa Centrală şi de Est (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia şi România), în 2018 au fost tranzacţionate proprietăţi cu o valoare cumulată de 13 miliarde de euro, cea mai mare piaţă fiind Polonia, cu o cotă de 55%.

Faţă de anul precedent, volumul tranzacţiilor din regiune a crescut cu 15%. În timp ce randamentul la achiziţia clădirilor de birouri prime din Bucureşti a rămas constant, la 7,25%, în pieţele din regiune randamentele investiţionale au continuat să scadă, ajungând la 4,75% în Varşovia şi 4,40% în Praga, au adăugat consultanţii imobiliari.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Licitaţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019 /

Câştigătorii licitaţiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice.

Investiţii

Perspective

Companii

Sisteme de securitate socială în sectorul de construcţii

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

România s-a confruntat şi se confruntă în sectorul de construcţii cu aceleaşi probleme - dependenţa de vreme, schimbări frecvente ale angajatorilor, costul formării profesionale greu de suportat de către companii şi recent cu o acută lipsă de forţă de muncă calificată - cu care se confruntă sectorul şi în alte ţări europene.

Porotherm - Sistem de zidărie ceramică

Bursa Construcţiilor 5 / 2019

Blocurile ceramice şlefuite, de înaltă precizie, Porotherm Profi sunt unice pe piaţa din România şi înglobează tehnologie de producţie de cea mai nouă generaţie.

Internaţional